Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2016

Najboljši programi leta 2015

Izbiranje najboljših programskih izdelkih leta 2015 je silno preprosto, pa tudi zelo zapleteno.

Po eni strani bi lahko zapisali, da lani nismo videli nič posebnega, zgolj dolg niz posodobljenih različic že vrsto let znanih programov. Nihče ni naredil kvantnega premika naprej, da bi preskočil boljšega tekmeca, tako da bi s tem lahko tudi kar končali.

Windows 10 je vrnil namizje.

Windows 10 je vrnil namizje.

Po drugi strani pa smo doživeli nekaj pomembnih izidov, tako za izdelovalce kot končne uporabnike. Na prvo mestu lahko nedvomno postavimo izid operacijskega sistema Windows 10. Po napačnem koraku z Windows 8 je Microsoft naredil spremembo v pravo (staro) smer in uporabnikom vrnil namizje, ki ga poznajo že vrsto let.

Ne samo to, nova različica Oken je najvitkejša, najbolj združljiva in večinoma tudi najbolj stabilna doslej. Z Windows 10 Microsoft promovira odločitev, da z eno kodo nastopi na vseh podprtih platformah, s tablicami, telefoni in celo igralno konzolo Xbox vred. Za nameček uvaja tudi pojem tako imenovanih »univerzalnih aplikacij«, ki znajo zaznati platformo, na kateri delujejo, in se ji prilagoditi. Res je takih aplikacij za zdaj še razmeroma malo, a smer je prava.

Okna prinašajo tudi digitalno pomočnico Cortana, novo smer interakcije med računalniki in uporabniki, o kateri bomo čez čas najbrž še precej govorili. Ko bi le podprli tudi slovenščino! Tehničnih izboljšav je v desetici resda bolj malo, a so dobro umerjene in koristne. Večina izboljšav pa je drobnih, a olajšajo vsakdanje delo in upravljanje računalnikov.

Office 2016, tokrat tudi  na drugih platformah

Office 2016, tokrat tudi na drugih platformah

Druga aplikacija, ki si zasluži omembo v letu 2015, je Microsoftov paket Office 2016. Mnogi bodo zopet zavijali z očmi, da nova pisarna prinaša še manj resničnih novosti kot Windows 10, toda pri nominaciji ne mislimo zgolj na različico za osebne računalnike PC. V ozadju je Microsoftovo vodstvo poskrbelo za pravo malo revolucijo. Office je namreč zdaj povsem dosegljiv tudi na platformah Apple iOS in Google Android, kar je bilo še pred dvema letoma skoraj nerealno pričakovati.

Na mobilnih napravah (z lastno Microsoftovo vred) novi Office resda nima prav vseh lastnosti paketa iz računalnikov PC, toda nabor funkcij je večinoma več kot zadosten. Vsekakor dovolj velik, da lahko postorimo povsem pravo delo in pregledujemo kompleksne dokumente. Za nameček je dobro poskrbljeno za združljivost z ekosistemom, ki ni nujno samo Microsoftov. Lep zgled je, denimo, integracija s spletnim pomnilnikom Dropbox.

Večopravilnost je ena večjih novosti na iOS9.

Večopravilnost je ena večjih novosti na iOS9.

Izbor najboljših programov za mobilne naprave je še bolj subjektivne narave kot tisti za klasične namizne in prenosne računalnike. Vsakdo ima pač svoj nabor najboljših programov, brez katerih ne more. Pri mobilnih napravah bi med najboljše izdelke dali kar nove različice operacijskih sistemov. Tako Apple iOS 9 kot Android 6.0 (Marshmallow) prinašata novosti, ki prinašajo nove zmožnosti, pa tudi lažje delo pri vsakdanji rabi naprav. Pomembno je, da oba izdelovalca veliko vlagata v varnost, pa tudi v optimizacijo kode. IOS 9, denimo, deluje opazno hitreje in potrebuje manj prostora kot prejšnja generacija operacijskih sistemov.

Android 6.0 prinaša izboljšave na številnih področjih.

Android 6.0 prinaša izboljšave na številnih področjih.

Za naše kraje velja omeniti pomemben premik na področju dostopa do storitev večpredstavnih vsebin, kot so Apple Music, Google Music in nazadnje tudi video gradiva družbe Netflix. Ljubitelji imajo končno alternative prenašanju piratskih kopij za dostop do želenih vsebin. S stališča množičnosti rabe bi omenili tudi dokončno uveljavitev pomnilnikov v oblaku, kot so Dropbox, OneDrive, Google Drive in iCloud Drive. Ne le da jih uporablja že velika večina uporabnikov za zasebne namene, sprejela so jih tudi podjetja. Denimo Microsoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji