Objavljeno: 25.6.2005 11:54 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Junij 2005

Na kratko iz spleta: junij 2005

Pri nas ne znamo delati samo dobrih jadrnic, ampak tudi odlična jadra. Na Primorskem, v vasi Materija, je sedež podjetja Intervela, kjer izdelujejo jadra z blagovno znamko Victory Sailmakers. Zasloveli so z jadri za znamenito jadrnico Gaia Legend, ki je pred desetimi leti zmagovala na vseh omembe vrednih jadranskih regatah, izdelujejo pa jadra za vse vrste jadrnic, od najmanjših za razred Optimist do največjih za tekmovalne jadrnice.

Victory Sailmakers

www.intervela.si

Val navtika

Da smo Slovenci veliki ljubitelji jadranja, dokazuje tudi to, da imamo kar dve navtični reviji. Navtiko smo že omenili, na spletni strani Val navtike pa boste našli predvsem kratke povzetke prispevkov iz tiskane izdaje, zaradi česar je njena neposredna uporabnost nekoliko okrnjena. Zanimive utegnejo biti predvsem sveže novice in morda še mali oglasi, za večino drugega pa boste morali do najbližjega kioska.

www.val-navtika.net

Geonavtik

Spletno stran ima tudi ljubljanska knjigarna (& kavarna) Geonavtik, v kateri, kot lahko sklepamo že iz imena, prodajajo predvsem navtično literaturo. Knjige, priročnike in kar je še navtične, pa tudi druge turistične in popotniške literature, lahko na spletni strani tudi naročimo. V kavarniškem delu Geonavtika imajo redna navtična in popotniška srečanja ter predavanja, tu pa si lahko preberete, kdaj se splača zaviti v Geonavtiko in kaj vse ste tam že zamudili.

www.geonavtik.com

Slovensko morje

Spletne dveri o slovenskem morju sicer niso posebej posvečene jadranju, so pa vsekakor vredne obiska. Vsebinsko, nekoliko pa tudi oblikovno, spominjajo na hrvaško Morsko prase, le vsebine je zaenkrat tu še nekoliko manj. Omenimo zanimive morsko-biološke prispevke in Brodet s škarpeno, ki ni kuharski recept, ampak tedenska kolumna Delovega novinarja Borisa Šuligoja, v kateri na šaljiv način komentira aktualno dogajanje s slovenske obale.

www.slovensko-morje.net

SloSail

SloSail je simpatična majhna e-revija o jadranju, ki jo ustvarjajo člani jadralskega kluba Breskva. Prispevkov je tu sicer manj kakor na večjih jadralskih spletiščih, a se vendarle najde marsikaj zanimivega. Recimo recept za črne lignje barbe Živka. Koristni utegnejo biti tudi nasveti za vse, ki se prvič odločajo za najem jadrnice. Zanimiv je tudi kratek angleško-slovenski slovarček, za vse, ki ne vedo, da v angleščini desni strani barke pravijo starboard.

www.slosail.com

Šola jadranja

Jadranje, vsaj dokler to počnete v razmeroma varnih vodah Jadrana, ni pretirano zapleteno opravilo, seveda pa brez primernega tečaja tega raje ne počnite. Samo obvezni izpit za voditelja čolnov namreč ni dovolj. Jadralskih tečajev in šol je pri nas veliko, omenimo pa dve, ki se predstavljata tudi v spletu. Pri portoroškem Spinakerju, ki ima tečaje v vseh večjih slovenskih mestih, se lahko naučite krmariti jadrnico in motorno barko, koprski Navigator pa je specializiran za jadralne tečaje.

www.spinaker.si

www.navigator-sola.com

YC Skipper

Tudi jadralskih klubov je pri nas veliko in se vsem, ki jih tule zaradi pomanjkanja prostora ne bomo omenili, vnaprej opravičujemo. Izbrali smo mariborskega, malo zaradi tega, da se štajerski ljubitelji jadranja ne bi čutili zapostavljene, malo pa zato, ker ima vsebinsko bogato spletno stran. Tu boste recimo našli različne koristne podatke za začetnike, pomorski zakonik, poglavje o signalizaciji in označevanju plovil, novice, potopise in še marsikaj.

www.yacht-club-skipper.si

Beneteau

Če vas je ob branju zamikalo, da bi si omislili jadrnico, ali pa vas samo zanima, kako je videti trgovina, v katerih jih prodajajo, obiščite spletno stran podjetja BTS, ki pri nas zastopa in prodaja jadrnice enega od najuglednejših svetovnih izdelovalcev, Beneteaua. Tu boste našli podatke o novih modelih jadrnic in motornih jaht, za cene pa boste morali povprašati posebej. Poleg predstavitve novih jadrnic so tu še podatki o nakupu rabljenih plovili in o njihovem najemu.

beneteau.bts-company.si

www.beneteau.com

Bavaria

J&J Design bratov Jakopin je veliko jadrnic načrtoval za nemško podjetje Bavaria. Njihove potovalne jadrnice so zelo priljubljene tudi pri nas, veliko pa jih imajo tudi podjetja, ki jadrnice izposojajo. Na lepo oblikovani spletni strani boste našli vse, kar morate vedeti o Bavariinih jadrnicah, če vas bo morda katera zamikala, pa obiščite še spletno stran slovenskega zastopnika T.T.Y. (www.tty.si), kjer boste izvedeli, da je lahko na primer 9 metrska Bavaria 30 vaša za 13,5 milijona tolarjev.

www.bavaria-yachtbau.com

Jeanneau

V prispevku o jadrnicah ne moremo mimo še enega znamenitega izdelovalca, francoskega Jeanneaua. Na njihovi spletni strani boste izvedeli vse o podjetju in njihovih plovilih. Med njimi so verjetno najbolj znane jadrnice Sun Odyssey, ki jih veliko pluje tudi po Jadranu, izdelujejo pa tudi motorne jahte in gliserje. Pri nas Jeanneaujeva plovila prodaja Euromarine, ki ga najdete na naslovu www.euromarine.si.

www.jeanneau.fr

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji