Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor December 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

MSI GX700PX

Velik 17-palčni zaslon z ločljivostjo 1680 × 1050 pik in zmogljiva grafična kartica nVidia Geforce 8600M GT sta značilnosti prenosnika iz serije GX, ki so jo v MSI posvetili prav ljubiteljem iger. Grafične zmogljivosti uporabnika ne bodo pustile ravnodušnega, lahko pa bi bil računalnik opremljen z malce močnejšim procesorjem. To bi se poznalo predvsem v Visti, kjer se je odrezal povsem povprečno.

Opremljenosti računalnika ni moč očitati pomanjkljivosti, saj je v njem procesor Intel Core 2 Duo T7100, disk velikosti 160 GB, že prej omenjena nVidia Geforce 8600M GT, vgrajenega pa je tudi 2 GB delovnega pomnilnika. Na zunanji strani so nam na voljo trije priključki USB 2.0, izhod in vhod zvočne kartice, VGA, firewire in HDMI, modem ter vmesnik LAN, reža PC Card za razširitvene kartice ter bralnik pomnilniških kartic. Za brezžične komunikacije skrbi vmesnik WiFi z bluetooth podporo. Kot pri marsikaterem prenosniku podjetja MSI je tudi v modelu GX700PX v ohišje monitorja vgrajena spletna kamera.

Med preskušanjem nas je navduševal velik zaslon, ki je svetel, kontrasten in enakomernih barv. Pograjati moramo tipkovnico, ki je sicer velika in ima zaradi samih mer ohišja prostor tudi za številski del. Resda je udobna in daje prijeten občutek ob uporabi, vendar so slovenski znaki in slovenska razporeditev črk le dotiskani na tipke. Marsikoga pa bo še najbolj motila vračalka (enter), ki je enojne višine, tako da mezinec desne roke kar prevečkrat zaide na napačne tipke. Zelo neugodno.

Posebna zgodba so tudi tipke pod sledilno ploščico. So nenavadno trde in za pritisk je potrebna precejšnja sila, ob tem pa smo deležni še prav moteče glasnega klika.

Med uporabo in nameščanjem programov meritev smo opazili tudi nenavadno lastnost enote DVD, da se namreč lahko povsem nenadejano odpre. Zadošča že pritisk na vratca enote (ne na gumb, da ne bo pomote), pa predal enote izskoči. To se nam je redno dogajalo ob prestavljanju računalnika z ene mize na drugo. Težavno utegne biti tudi zapiranje enote, saj se lahko zgodi, da bo za to potrebnih več poskusov. Predal se namreč sam od sebe znova odpira. Upamo, da se je to dogajalo le na našem preskusnem računalniku in ni lastnost celotne serije.

Pri meritvah seveda izstopa predvsem grafični del, saj je na tem področju računalnik res zmogljiv. Akumulator zdrži dobri dve uri, kar sicer ni prav veliko, vendar je ob ustroju, ki ga ima, pričakovano. Malce smo bili razočarani le nad rezultati meritev v Visti, saj se ni prav dobro odrezal.

Cena prenosnika je glede na zmogljivosti ugodna, kar je predvsem posledica manjkajočega operacijskega sistema (nameščen je le FreeDOS). Tako je breme pridobivanja (iz interneta, kajpada) in nameščanja operacijskega sistema predvsem na ramenih uporabnika. Gonilniki za XP in Visto so priloženi tudi na CDju.

MSI GX700PX

Poslovni indeks Winstone 2004: 23,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 25,4.

Trajanje delovanja: 2 uri 2 minuti.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 39,5 x 27,8 x 3,5 cm, 3,4 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7100, 1.8 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, DVD-RW, WiFi 802.11a/b/g.

Zaslon: 17-palčni, 1680 × 1050 pik.

Operacijski sistem: FreeDos.

Cena: 1488,00 EUR.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Zaslon, grafika.

Proti: Brez operacijskega sistema, tipkovnica, trde tipke sledilne ploščice, enota DVD, mere.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji