Objavljeno: 25.4.2005 09:42 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Februar 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Maxdata Eco 4200X

Maxdata je v Sloveniji razmeroma neznano podjetje. V tujini, predvsem na domačem nemškem trgu, je dobro znano po številnih rešitvah na področju strojne računalniške opreme. Prenosnik Maxdata Eco 4200x že s svojim imenom nakazuje, da gre za vstopni model tega izdelovalca, temu primerno ugodna je tudi cena.

Prenosnik je po obliki sicer nadvse škatlast, saj le stežka najdemo kakšno neravno linijo. Presenetila nas je kakovost izdelave, saj je uporabljena plastika dokaj trdna in hrapava, ob tem pa celota ne presega teže treh kilogramov. Trdna je tudi tipkovnica, na katero so slovenski znaki dotiskani s slabo vidno rjavo barvo. Nekoliko manj natančna je sledilna ploščica, še posebej pa motita majhni tipki ob njej. Pri vmesnikih smo pogrešali priključek za televizor in infrardeče oko. Vtis popravi vgrajeni hitri Intelov brezžični vmesnik (standard 802.11b/g) ter bralnik pomnilniških kartic SD/MMC/MS, dodatno razširljivost pa omogoča kar pet priključkov USB 2.0. 15-palčni zaslon je sicer svetel in kontrasten, a zaradi slabše kotne vidljivosti slika ob gledanju pod kotom občutno potemni. Vgrajeni optični pogon zna zapisovati podatke na nosilce CD-R(W), s prostornejših medijev DVD pa vsebino le prebira. Precejšne razočaranje pa sta vgrajena zvočnika, saj sta zares slabe kakovosti in je poslušanje glasbe prek njiju vse prej kot prijetno. Med delovanjem prenosnika se občasno vklopi ventilator, ki bi bil morda lahko nekaj tišji. Od drugih podobnih izdelkov v tem cenovnem razredu se nemški prenosnik loči po priloženi programski opremi, saj poleg prenosnika dobimo licenčni operacijski sistem Windows XP Home.

Eco 4200X poganja dandanes priljubljeni procesor Celeron M s taktom 1,5 GHz, delovnega pomnilnika je nič kaj skromnih 512 MB pomnilnika, disk pa je zmožen shraniti do 40 GB podatkov. Hitrega namenskega grafičnega procesorja prenosnik nima, a to v tem cenovnem razredu ni nič nepričakovanega. Kar zadeva hitrost, se odreže razmeroma dobro, saj je malce nad povprečjem podobno zasnovanih prenosnikov. Bolj nenavadna je odločitev izdelovalca, da prenosniku priloži akumulator s skromno zmogljivostjo 2200 mAh (tisti s 4400 mAh je na voljo le za doplačilo), kar se seveda zelo pozna na trajanju delovanja. Tako smo namerili vsega uro in 40 minut delovanja brez pomoči omrežne napetosti.

Maxdata Eco 4200X

Poslovni indeks Winstone 2004: 16,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,6.

Trajanje delovanja: 1 h 40 min.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere: 33 × 26,8 × 4 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M, 1,5 GHz, 512 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WiFi 802.11g.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 259.572 tolarjev.

Prodaja: Perftech, www.perftech.si, (01) 588 44 00.

Za: Kakovost izdelave, ugodna cena.

Proti: Čas trajanja akumulatorja, nekoliko slabša opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji