Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2018

Letošnje mobilne inovacije

Sejem Mobile World Congress v Barceloni je dokazal, da so v svetu mobilne telefonije inovacije še kako žive.

Zadnja leta so si pametni telefoni postali že naravnost nevarno preveč podobni. Nato pa je k sreči vedno več izdelovalcev ugotovilo, da morajo postati znatno drugačni, če želijo obstati in uspevati na trgu. Letošnji pregled pomenljivih novosti s sejma MWC smo zbrali v kratek in jedrnat abecedni pregled.

Alcatel

Alcatel, družba v lasti velikana TCL, je letos povsem prenovila svoj portfelj mobilnih telefonov, ti so razdeljeni v tri družine, 1, 3 in 5, pri čemer velja dodati, da se je podjetje odločilo za odkrit cenovni boj – tudi njihov najzmogljivejši telefon Alcatel 5 stane le 229 evrov. Mladim bo najbolj zanimiv model Alcatel 3v, ki premore 6-palčni zaslon FullView ločljivosti 2160×1080 pik, tako kot drugi novinci pa je opremljen s parom kamer na prednji strani. Te so ukrojene po meri selfie zanesenjakov, saj ima ena kamera 80-stopinjski vidni kot, druga pa 120-stopinjskega. Telefoni sami prepoznajo, ali so na sliki trije obrazi ali več in v tem primeru samodejno vklopijo širokokotno kamero. Vsi novi Alcateli, ki so opremljeni z bralnikom prstnih odtisov, uvajajo novo funkcijo zaganjanja priljubljenih aplikacij z različnimi prstnimi odtisi (nastavljivo s strani uporabnika). Modeli, ki imajo 2 GB ali več delovnega pomnilnika, pa znajo tako kot najdražji Applov model telefon odkleniti s funkcijo prepoznavanja obraza FaceKey.

ASUS

Tajvanski izdelovalec ASUS je postregel z veliko predstavitvijo novih modelov iz družine Zenfone 5 (modeli 5, 5 Lite in 5Z), pri snovanju katerih je imel očitno v mislih le eno – tekmovanje z iPhone X za polovično ceno. Oba najzmogljivejša modela, večji ima 6,2-palčni zaslon, imata tako kot večina letošnjih novincev na hrbtni strani dvojno kamero, ki video zajema v ločljivosti 4K, prednja pa je opremljena s širokokotno lečo. Posebnost novih modelov je vrsta funkcij, podprtih z umetno pametjo, zato se telefon privaja uporabniku in tako osebno prilagodi način rabe. Najprestižnejši Zenfone 5Z uvaja kar 8 GB delovnega pomnilnika ob 256 GB prostora za hrambo podatkov, temelji pa na mobilni platformi Snapdragon 845.

CAT

Z drugačnimi pametnimi telefoni je po letu 2016 zopet izstopal izdelovalec CAT. Letošnji model S61 je neposredni naslednik modela S60, njegov glavni adut pa ostaja tokrat še izboljšana termalna kamera FLIR. Slednja po novem toplotno občutljive posnetke izdela v visoki ločljivosti. Nadpovprečno trpežen telefon, namenjen uporabnikom, ki potrebujejo vsak dan zanesljiv in uporaben digitalni pripomoček, ima vgrajen še laserski daljinomer, ki deluje do razdalje 10 m. Svojevrstna novost je tudi uvedba senzorja kakovosti zraka, zato telefon CAT S61 uporabnika samodejno obvesti, če se ta znatno poslabša.

CAT S61 ima številne adute, da postane prva izbira najrazličnejših obrtnikov.

Google

Google tokrat ni predstavil nobenega lastnega mobilnika, a je zato novi in olajšani operacijski sistem Android Go, ki sta ga kot prva deležna novi Alcatel 1X in Nokia 1, pravi blagoslov za uporabnike s plitvimi žepi. Njihova uporabniška izkušnja bo tako zaradi podhranjene strojne opreme precej boljša kot v preteklosti, saj je Android Go optimiziran za tekoče delovanje tudi na napravah, ki premorejo majhne količine pomnilnika (npr. 512 MB). V navezi z vrsto priljubljenih aplikacij, ki bodo na voljo v različicah »Go« ali »Lite« na tržnici Play, bodo tudi uporabniki, ki za nov telefon odštejejo (krepko) manj kot sto evrov, lahko uživali – in pregledovali vsebine družabnih omrežij brez zatikanja.

Sistem Android Go v navezi z »lahkimi« aplikacijami, kot so Skype Lite, Facebook Lite, Files Go, Assistant Go in podobne, poskrbi, da tudi strojno podhranjeni telefoni delujejo prijetno tekoče.

Huawei

Kitajski izdelovalec se je odločil, da bo letošnjo predstavitev novega telefona P20 zamaknil, zato so bili glavne zvezde njegovega razstavnega prostora (poleg že starih modelov Mate 10) predvsem prenosniki in tablice. Že res, da je Huawei Matebook X Pro šele drugi prenosnik iz te družine, a je resnično impresiven. 14,6 mm tanek in 1,3 kg lahek ultrabook ima vgrajeno Intelovo srce osme generacije in grafiko Nvidia MX150. Uporabnika v hipu navduši naravnost odličen skoraj brezrobi 13,9-palčni zaslon z matriko LPS, ki sliko prikazuje v ločljivosti 3000 x 2000 pik. Nadvse tanka zasnova je terjala novo tehnično rešitev – inženirji so kamero skrili kar pod gumb F6, zato ta ob aktivaciji izskoči iz tipkovnice. Huawei je na MWC predstavil še tri nove prestižne tablice iz družine MediaPad M5, s katerimi meri na uporabnike z globljimi žepi.

Huawei dokazuje, da obvlada tudi izdelavo prenosnikov.

Lenovo

Največji izdelovalec računalnikov na svetu je ostal zvest svojemu železnemu repertoarju. Na sejmu MWC smo lahko občudovali hibridni prenosnik Yoga 730, ki je še bolj premijsko oblikovan (ohišje iz brušenega aluminija) kot predhodnik, ima digitalno pomočnico Alexo in tehnologijo nadvse hitrega polnjenja baterije – 15 minut polnjenja zadostuje za dve uri rabe (avtonomija baterije pa je sicer okoli 11 ur). 13-palčni prenosnik 2-v-1 ima tečaje zaslona, ki omogočajo popoln zasuk, tehta pa vsega 1,1 kg. Lenovo je obiskovalce sejma, podobno kot nekateri drugi izdelovalci, poskušal prepričati, da bo letošnje leto v znamenju pametnih gospodinjskih zvočnikov – Lenovo Smart Display je vsekakor eden boljših takih izdelkov.

LG

LG se je podobno kot Huawei in še nekatera druga podjetja odločil, da bo svojega letošnjega zastavonošo predstavil nekoliko pozneje. Za pozornost obiskovalcev se je tako boril predvsem prenovljeni LG V30S ThinQ, ki je izvirnik nadgradil z več delovnega in sistemskega pomnilnika ter novimi barvnimi kombinacijami ohišja. Oznaka ThinQ je LGjev način sporočanja, da je telefon opremljen z nekaj pametnimi funkcijami, med katerimi bo umetna pamet uporabniku še najbolj v pomoč pri fotografiranju, saj aplikacija kamere premore poseben način AI CAM.

Motorola

Motorolina družina G6 očitno še ni nared, zato pa so bistveno več pozornosti poželi inovativni dodatki Moto Mods, med katerimi sta bila tako mobilni tiskalnik fotografij Polaroid kot bržkone najnaprednejši dodatek za spremljanje zdravstvenega stanja uporabnika Motorola Health Mod, imenovan tudi Lenovo Vital. Ta omogoča enostavno preverjanje petih vitalnih znakov zdravja, tudi srčni utrip, dihanje, krvni tlak, količino kisika v krvi in telesno temperaturo, ter uporabniku nazorno predstavi zdravstveno stanje. Zaradi gumijastega obroča, v katerega vstavimo prst, dodatek žal ni ravno med kompaktnimi.

Zanimiva zamisel: dodatek Polaroid Insta-Share Printer skrbi, da lahko s telefonom zajete fotografije takoj natisnemo.

Nokia

Reinkarnirana blagovna znamka v lasti HMD Global, ki danes predstavlja kombinacijo finskih inženirjev in kitajskega kapitala, je imela na sejmu MWC kaj pokazati. Spodbudno poslovanje v zadnjih četrtletjih je poskrbelo, da ima nekdanji navidez nepremagljivi gigant danes 1-odstotni globalni tržni delež, ki se utegne v naslednjih mesecih znatno povečati. Adutov za odlične prodajne številke je več, poleg najbolj premijskega modela Nokia 8 Sirocco, ki nerazumno uporablja še lansko mobilno platformo, si Finci upravičeno lahko veliko obetajo od modela Nokia 7 Plus, ki ob kakovostnem kovinskem ohišju prinaša odlične kamere (enake kot pri modelu Nokia 8), prepričljiv 6-palčni zaslon ločljivosti 2160 x 1080 pik ter baterijo zmogljivosti 3800 mAh po ceni srednjega razreda. Malo za šalo malo zares so Finci obudili še nekaj nostalgičnih oblik, saj imajo v svetu »nepametnih« telefonov absolutno prevlado. Drznili so si izdelati celo model Nokia 8110 4G, ki se ga je po zaslugi zaobljene oblike, živo rumene barve in drsnega pokrovčka tipkovnice takoj prijel vzdevek »banafon«.

Mali »banafon« je resda omejen z naborom funkcij, a z enim polnjenjem omogoča kar 8,5 ure pogovorov v omrežju LTE oziroma 25 dni stanja v pripravljenosti.

Samsung

Korejski izdelovalec letos na sejmu MWC ni imel resne konkurence, ko gre za napoved odmevnih novosti. Že res, da je predstavil dva premijska mobilnika, Galaxy S9 in Galaxy S9 Plus, a je prvega precej nerazumno okrnil. Dejstvo, da je telefon, za katerega prodajalci želijo 850 evrov, prikrajšal za najboljšo kamero na trgu, je dovolj zgovorno. Dvojna hrbtna kamera Dual Pixel, ki prek zaslonk f/1,5 in f/2,4 slikovnemu senzorju glede na svetlobne razmere dostavi ustrezno količino svetlobe, da ta s pomočjo napredne programske opreme opravi vrhunsko delo, je tako na voljo le pri stotaka dražjem modelu. Posnemanje družbe Apple in njegove funkcije Animoji se nam je tudi zdelo povsem odveč, čeprav skušamo razumeti, da določen odstotek uporabnikov bržkone res uživa v komunikaciji prek personaliziranih emotikonov.

Sony

Japonski izdelovalec vztraja z družino Xperia in zapletenim poimenovanjem modelov, novi zastavonoša Xperia XZ2 pa ob zaslonu z razmerjem stranic 18 : 9 in »premalo« tankim robom prinaša novo pogruntavščino, poimenovano Dynamic Vibration System, ki predvajanju vsebin doda vibracijske učinke, česar bodo daleč najbolj veseli igralci iger na mobilnikih. Se pa zato Xperia XZ2 pohvali s pomembnim skalpom – kot prvi telefon zna zajemati video posnetke v ločljivosti 4K in z dinamičnim razponom barv (način HDR), ki pa privzeto ni vklopljen (?!). V času, ko se diagonale zaslonov pametnih mobilnikov le še povečujejo, moramo Sony pohvaliti za odločitev, da izdela tudi model Xperia XZ2 Compact, ki kot eden manjših telefonov še vedno premore najsodobnejšo mobilno platformo Snapdragon 845 in 4 GB pomnilnika.

Wiko

Francoski izdelovalec dokazuje, da ima pravi posluh za sodobnega uporabnika mobilnega telefona. Na sejmu MWC je Wiko predstavil vrsto novih telefonov, najbolj zanimiva pa je druga generacija modelov View, s katerima je dosegel izjemno dober kompromis med zmogljivostmi, funkcijami in ceno. Telefon Wiko View 2 postreže z odličnim 6-palčnim zaslonom z razmerjem stranic 19 : 9, ki ponuja še za odtenek bolj kinematografsko izkušnjo kot tekmeci. Zaslon, ki prekriva praktično celotno prednjo stran zaslona, prekine le zanimivo umeščena prednja kamera ločljivosti 16 milijonov pik, podprta s tehnologijo Big Pixel. Dražji brat View 2 Pro je pravi fotografski mojster, saj je opremljen s parom Sonyjevih IMX499 kamer, ki v kombinaciji z zaslonko f/1,75 in 120° širokokotno lečo omogočata izjemno ustvarjalnost. Kakovost fotografij in video posnetkov je odlična, tudi po zaslugi vrste tehnologij za stabilizacijo slike – pri čemer telefon stane manj kot tretjino Samsungovega novega zastavonoše.

Izdelovalci vedno več senzorjev odstranjujejo s prednje strani telefona, tam (vsaj zaenkrat) ostajajo le še kamere.

ZTE

Kitajski ZTE je še eden v vrsti tistih, ki dokazujejo, da lahko za manj denarja kot drugi naredijo odličen telefon. Premijski Blade V9 je že eden takih, še bolj pa utegne iti v promet model Blade 9 Vita, ki je bržkone eden najdostopnejših telefonov s »polnim« zaslonom na trgu, njegova strojna oprema pa je vsaj razred više od cenovnega razreda, v katerega je umeščen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji