Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Matej Huš | Monitor November 2015 | Teme: nenehni testi

Lenovo Vibe S1

Lenovo je kot eden največjih izdelovalcev pametnih telefonov (in največji izdelovalec računalnikov) na slovenski trg vstopil letos spomladi. Če je verjeti slovenskim predstavnikom, kar uspešno. Njihovi telefoni so strojno dovolj zmogljivi, obenem pa precej cenejši od korejskih (in kalifornijskih) prvakov, tako da ne dvomimo, da so se uporabnikom priljubili. Vrag se, kot vedno, skriva (le) v podrobnostih, a o tem kasneje.

Model Vibe S1, ki smo ga preizkusili tokrat, sodi v natanko tisto skupino telefonov, ki smo jo omenili zgoraj. Ponudi kar veliko za sorazmerno ugodno vsoto denarja. Procesor je Mediatekov MT6752 (8 varčnih jeder Cortex A53, 1,7 GHz), kar velja za nekakšno povprečje, podpira pa seveda tudi Wifi 802.11n in LTE. Bolj navdušuje pomnilnik, ki ga je 3 GB, in 32 GB shramba, kar počasi postaja standard za dobre telefone. Navdušuje 5-palčni zaslon ločljivosti FullHD (1920 × 1080 pik), sam telefon pa je prijeten za otip, čeprav dandanes ne sodi več med najtanjše (7,8 mm). Moti nas, da je zadnja stran, čeprav je lepo oblikovana, zaobljena. Zaradi tega je telefon zelo neroden, če bi na mizi želeli tipkati nanj, saj se nemarno zvrača.

Vgrajeni fotoaparat sodi med povprečne, dobro je videti programska podpora zanj, še vedno pa vse skupaj ni dovolj hitro, da bi telefon zmogel hitro izdelovati fotografije HDR (to pride prav pri fotografiranje proti soncu). Za izdelavo izdelka HDR (kar zahteva zaporedno izdelavo več fotografij z različnimi osvetlitvami) potrebuje sekundo do dve. To je kljub vsemu manj kot lanski vrhunski modeli Lenovo (a vrhunski Samsung Galaxy S6 to opravi v trenutku). Da Lenovo telefona ne ponuja kot »najboljše od najboljšega«, kaže tudi to, da ne podpira videa ločljivosti 4K (pa ne, da bi to kdo  pogrešal).

V praksi telefon deluje presenetljivo robustno in hkrati hitro, tudi preklop med aplikacijami in odprtimi stranmi v Chromu je mehak. K slednjemu zagotovo pomaga omenjeni 3 GB pomnilnik. Res pa je, da »deskanje« po aplikaciji Facebook nekoliko »cuka«. Toda Facebook je trd oreh za skorajda vse telefone z Androidom. Zmotil nas je tudi premočan sistem za tresenje ob pritisku na tipke tipkovnice, kar pa smo izboljšali z namestitvijo tipkovnice SwiftKey (kjer se da to nastavljati).

S1 je dober telefon, v resnici se moramo bati le, kaj bo iz njega s kasnejšimi nadgradnjami. Med nekajmesečno rabo modela Lenovo Z2 Pro smo bili namreč priča prehodu z vrhunskega telefona na nekaj, kar je postalo povsem nestabilno in na meji uporabnosti. Z vsakim popravkom, ki ga je Lenovo poslal »po zraku« (OTA), je bilo slabše. Upajmo, da bo z modelom S1 bolje.

Lenovo Vibe S1

Hitrost delovanja 8

Kakovost izdelave 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 400 EUR.

Za:    Mehko in hitro delovanje, robustno oblikovanje.

Proti:    Lenovo preobleka. Zasluži si, da jo povozimo s kakim drugim »launcherjem«.

5346312

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji