Objavljeno: 1.2.2006 00:28 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad Z60t

S prevzemom IBMovega oddelka za PC s strani Lenova je zavel svež veter tudi v prodajno paleto prenosnikov tega izdelovalca. ThinkPad Z60t je, v primerjavi s prejšnjimi ThinkPadi, edinstven v dveh pogledih: gre za prvi ThinkPad z zaslonom širokega formata in za prvega, katerega ohišje ni povsem črno (pokrov zaslona je na voljo tudi v srebrni barvi). 14,1-palčni zaslon širokega formata je novost v prenosnikih, vendar naj bi leta 2006 prenosniki s podobnim zaslonom "zavzeli" poslovni razred in s tem še zadnje področje, na katerem so zaenkrat kraljevali zasloni običajnega formata.

Z60t je sploh eden bolje opremljenih prenosnikov na trgu. Procesor s taktom 2 GHz je v prenosnikih višjega razreda sicer dokaj vsakdanji, za presežke pa poskrbita 1 GB pomnilnika in 100-gigabajten disk. Vgrajen je zapisovalnik DVD v razširitvenem mestu UltraBay, tako da ga lahko nadomestimo tudi s kakšno drugo pomnilno enoto ali z dodatnim akumulatorjem. Za boljšo zaščito podatkov je v ThinkPade vgrajen čitalnik prstnih odtisov, ki nadomešča geslo ob prijavi v sistem - to seveda velja tudi za Z60.

Opremljenost z vmesniki je nadpovprečna. Izpostavili bi brezžični omrežni vmesnik, ki podpira tudi omrežja 802.11a, ne manjka pa niti vmesnik bluetooth. Nekoliko slabše so grafične zmogljivosti prenosnika. Za prikaz slike na zaslonu namreč skrbi kar Intelov sistemski nabor, ki si za delovanje odščipne do 128 MB sistemskega pomnilnika.

Pri ThinkPadih je kar nekaj posebnosti, izmed katerih bi izpostavili zelo praktično lučko nad zaslonom, ki v temi osvetljuje tipkovnico. Ta je bila včasih pri IBMih razred zase v primerjavi s konkurenco, v zadnjih letih pa jih je konkurenca dohitela: občutek pri tipkanju je še vedno zelo dober, razlike v primerjavi s konkurenčnimi prenosniki tega cenovnega razreda pa ni več. Razporeditev tipk je slovenska.

Vrhunsko opremljen prenosnik seveda dosega vrhunske rezultate. Po zmogljivosti poseka skoraj vso konkurenco, prav tako moramo pohvaliti čas trajanja akumulatorja, saj brez napajanja zdrži skoraj štiri ure. Zasluga za to gre tudi akumulatorju, ki je sedemcelični namesto šestcelični kot pri večini konkurentov.

ThinkPad Z60t pa nikakor ni poceni. Visoko ceno resda nekoliko odtehtata dobra opremljenost in visoka zmogljivost, vsi tisti, ki bi za prenosnik raje odšteli nekoliko manj denarja, pa naj se ozrejo po sorodnih modelih v istem ohišju, ki sicer ponujajo nekoliko slabšo zasnovo, a po primerno nižji ceni.

Lenovo ThinkPad Z60t

Poslovni indeks Winstone 2004: 24,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,9.

Trajanje delovanja: 3 h 49 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Mere: 33,4 × 22,8 × 2,7 cm, 2,1 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 2 GHz, 1024 MB RAM, 100 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11abg, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1280 × 768 pik.

Cena: 729.900 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; DISS, www.diss.si; Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Opremljenost, zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji