Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2019

Krotenje seznama priljubljenih spletnih strani

Shranjevanje priljubljenih spletnih strani je že od pamtiveka enako. Na poljubnem spletišču stisnemo jasno imenovani gumb Dodaj med priljubljene in ne gledamo več nazaj. Za večino uporabnikov se proces tu konča, za znalce in produktivnejše osebke pa je dodajanje izbrane spletne strani na seznam priljubljenih le začetek zapletenejše zgodbe.

V današnjem času ne preživimo niti dneva brez interneta. Omrežje vseh omrežij potrebujemo za delo, zabavo, raziskovanje, izobraževanje, igranje, komunikacijo in še kaj bi se našlo. Mnoštvo vsebin in nepregledna zaloga informacij, na katere ob spletnem pohajkovanju naletimo, nas prisilita v uporabo zasebnih seznamov spletnih naslovov. Vsega si preprosto ni mogoče zapomniti. Naprednejši upravitelji najdenih spletišč omogočajo višjo stopnjo organiziranosti ter shranjevanje tako povezav kot vsebine na njih, kar pride prav, če povezave postanejo neaktivne. Obenem nam lajšajo iskanje, deljenje in prihranijo nemalo časa, ki ga pametneje izkoristimo drugje. Vprašanje ni, ali potrebujemo upravitelja shranjenih spletnih naslovov, temveč, katerega bomo uporabljali pri vsakdanjem brskanju po spletu.

Raindrop.io je najboljši upravitelj seznama priljubljenih spletnih strani, primeren za širše ciljno občinstvo.

Najboljši splošni upravitelj seznama priljubljenih spletnih strani sliši na ime Raindrop.io. Storitev je v obliki razširitve na voljo večjim spletnim brskalnikom Chrome, Firefox in drugim, svoje usluge pa ponuja tudi prek aplikacije za naprave z operacijskimi sistemi iOS, Android, macOS in Windows. Raindrop.io se od privzetih in v brskalnike vgrajenih upraviteljev priljubljenih spletnih strani razlikuje predvsem v prikazu zbirke shranjenih spletišč. Uporabniku so na voljo štirje načini prikaza, seznam (List), naslovi (Headlines), kartice (Cards) in slikovna tabla (Moodboard). Medtem ko sta prva dva načina prikaza shranjene vsebine precej klasična in spletne strani predstavita z besedo, se zadnja dva v veliki meri naslanjata na grafiko oziroma slikovni material s shranjenih spletišč.

Raindrop.io shranjena spletišča, članke ali zgolj slike po želji razvrsti po imenikih in jih opremi z zaznamki, ki olajšajo iskanje. Osnovna različica storitve je zastonj, a ne ponuja gnezdenih zbirk, samodejnega označevanja posameznih vnosov, iskanja nedelujočih povezav, dvojnikov, oblačne varnostne kopije, napredne podpore ter blokade reklamnih oglasov. Našteti priboljški nas olajšajo za tri ameriške dolarje mesečno.

Bookmark Ninja se ponaša s hitrostjo in z učinkovitostjo.

Najbolj prečiščen uporabniški vmesnik ponuja Bookmark Ninja. Osnova so zavihki s kategorijami, ki se na željo uporabnika skrčijo. Vnosi znotraj posamezne kategorije so razvrščeni po abecednem vrstnem redu. Med kategorijami jih prosto prenašamo po sistemu vleci in spusti, kategorije pa obarvamo s poljubnimi barvami. Vse našteto zelo olajša organizacijo celotnega seznama priljubljenih spletnih strani. Posamezne vnose, ki se samodejno sinhronizirajo s povezanimi napravami, preprosto dodajamo z namensko razširitvijo za vse večje spletne brskalnike. Če želimo obstoječi seznam priljubljenih spletišč v Bookmark Ninjo uvoziti, nam storitev omogoča tudi to. Bookmark Ninja je plačljiva storitev, ki nas olajša za par ameriških dolarjev mesečno. Trideset dni jo lahko preizkušamo brezplačno, kar je povsem dovolj, da vidimo, ali nam njen način dela ustreza in koristi.

Najbolj priljubljena in kakovostna storitev shranjevanja spletišč za kasnejše branje sliši na ime Pocket.

Med pohajkovanjem po spletu nemalokrat naletimo na zanimivo vsebino, ki je v danem trenutku ne moremo použiti. Na pomoč nam priskočijo dobri, stari zaznamki, ki si zapomnijo naslov spletišča za kasnejši obisk. Ker so klasični zaznamki nerodni in zastareli ter po večini zahtevajo internetno povezanost, so se v zadnjem času uveljavile storitve, ki omogočajo kasnejše branje. Prvak med upravitelji shranjenih spletnih vsebin za kasnejše branje je Pocket. Krono si je prislužil z zavidanja vrednim stažem in naborom najrazličnejših zmožnosti, ki segajo od podpore številnim storitvam RSS, samodejnega zaznavanja spletnih naslovov do družabnih funkcij, s katerimi sledimo drugim uporabnikom oziroma njihovim predlogom za branje. Od vseh se najbolje izkaže organizacijski vidik aplikacije, iskanje, podprto z oznakami, je enostavno in učinkovito. Pocket je na voljo kot aplikacija ali vtičnik za izbrani brskalnik na vseh omembe vrednih platformah. V osnovi je brezplačen, za dodatke, med katerimi so bogatejše pisave, večna zbirka in neomejeno ter samodejno označevanje, pa je treba odšteti dobre štiri evre mesečno ali štirideset na leto.

GGather je upravitelj seznama priljubljenih spletnih strani, ki se ponaša z najbolj bogato bero zmožnosti. Med njimi ne manjkajo številni pogledi, iskanju prijazne oznake ter dodajanje podrobnejših informacij za sleherno shranjeno spletišče. GGather omogoča uvoz obstoječega seznama priljubljenih spletnih strani, dodajanje prek razširitve brskalnika Chrome, ob pomoči spletne aplikacije, JavaScripta ali z vpisom ustreznega spletnega naslova. Od tekmecev se loči tudi s posebnim sistemom ocenjevanja, ki omogoča, da zaznamkom dodamo posamezne oznake in številčno vrednost od ena do pet v obliki pomenljivih srčkov. Seznam priljubljenih spletnih strani nato zlahka filtriramo po pomembnosti in dejanski priljubljenosti. Brezplačnim storitvam GGather za štiri ameriške dolarje mesečno doda neomejeno uvažanje in izvažanje, filtriranje z naprednejšimi oznakami ter pet dodatnih oblik prikaza shranjenega seznama priljubljenih spletišč.

Upravitelj seznama priljubljenih spletišč Dropmark je namenjen uporabnikom, ki največkrat shranjujejo večpredstavnostne spletne elemente.

Uporabniki, ki večinoma shranjujejo fotografije in druge večpredstavnostne datoteke, bodo najbolj veseli upravitelja seznama priljubljenih spletnih strani Dropmark. Gre za ličen in oblikovno najbolj dovršen izdelek iz pričujočega pregleda upraviteljev priljubljenih spletišč. Uporaba storitve je preprosta, spletišča oziroma večpredstavnostne elemente z njih dodajamo ob pomoči priročne razširitve izbranega spletnega brskalnika ter s tehniko vlečenja in spuščanja posameznih predmetov. Dropmark omogoča izgradnjo in organizacijo obvladljive zbirke spletnih naslovov, fotografij, video posnetkov, zvočnih izsekov in celo datotek v zapisu GIF. Celotno zbirko ali njene posamezne dele po želji prikažemo kot celozaslonsko diaprojekcijo, kar je posebej priročno za predstavitve. Naprednejše zmožnosti, med katerimi so tudi oznake, komentarji ter dodatni stili prikaza, so na voljo zgolj naročnikom, ki plačujejo pet ameriških dolarjev mesečno.

Za konec, popolnoma zunaj konkurence, omenimo še storitev Refind, ki namesto klasičnega upravljanja seznama priljubljenih spletnih strani ponuja izdelavo osebno krojenega spiska spletišč, ki nam prihrani iskanje zanimivih spletnih vsebin. Gre za brezplačno storitev, ki je na voljo vsem. Po prijavi nas v nabiralniku elektronske pošte čaka številčni PIN, s katerim potrdimo željo in istovetnost, nakar izberemo področja, ki nas zanimajo. Refind nam dnevno postreže s pomembnim dogajanjem na izbranih področjih. Iskanje opravi namesto nas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji