Objavljeno: 28.6.2005 13:25 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2005 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dimage Z5 in Z20

Konica Minolta je bila z modelom Dimage Z1 eden prvih izdelovalcev, ki je po dokaj ugodni ceni ponudil digitalni fotoaparat z veliko optično ločljivostjo. Omenjeni aparat so vmes že večkrat nadgradili, zadnja različica, Dimage Z5, pa po lastnostih sodi med zmogljivejše aparate v razredu digitalcev z veliko optično povečavo. Gre za aparat s petmilijonskim tipalom, 12-kratno optično povečavo in optičnim stabilizatorjem slike. V primerjavi s predhodnikom, Dimage Z3, ponuja večjo ločljivost tipala in večji zaslon LCD (ta ima sedaj diagonalo dva palca), po preostalih lastnostih pa se od predhodnika ne razlikuje.

Hkrati z modelom Dimage Z3 je Konica Minolta predstavila tudi nekoliko manj zmogljiv model Z10, ki je s prehodom na naslednjo generacijo aparatov prav tako doživel osvežitev. Dimage Z20 tako ponuja tipalo z večjo ločljivostjo (5 milijonov pik), velik zaslon LCD z diagonalo dva palca, po preostalih lastnostih pa se tudi ta od predhodnika ne razlikuje. V primerjavi z zmogljivejšimi Dimagei ima Z20 nekoliko manjši razpon objektiva (8,1-kratna povečava namesto 12-kratne), nima optičnega stabilizatorja, bliskavice pa ne moremo nadomestiti z zunanjo, saj Z20 nima priključka zanjo.

Tako Z5 kot Z20 sta ohišje podedovala od predhodnikov in še enkrat ga moramo pograjati: v primerjavi s konkurenti deluje nekoliko krhko, vratca za kartico in baterije pa tudi ne dajejo najbolj zanesljivega vtisa. Po drugi strani se nekoliko neortodoksna oblika aparatov zelo dobro izkaže, ko ju primemo v roko - ohišje nudi dober oprijem, hkrati pa so bolj ali manj vsi gumbi dosegljivi z eno roko.

Po zmožnostih in nastavitvah se aparata med sabo skorajda ne razlikujeta. Tako Z5 kot tudi Z20 ponujata dober nadzor nad bolj ali manj vsemi lastnostmi slikanja, vključno z nastavljanjem odprtosti zaslonke in osvetlitvenega časa. Zanimivo je, da elektronika pri aparatih ni povsem enaka: Z5 tako ponuja najmanjši osvetlitveni čas 1/1000 sekunde, Z20 pa 1/2000 s. Razlika se pokaže tudi pri zajemu videoposnetkov. Oba aparata ponujata ločljivost 640 × 480 pik s 30 slikami v sekundi, vendar Z20 pri tem ne zajema zvoka, Z5 pa ga.

Kakovost fotografij je pri Dimage Z5 zelo dobra, še posebej pri slikanju pri sončni svetlobi. Nekoliko slabše se izkaže pri slikanju v temačnejših okoljih - zaradi odsotnosti dodatne lučke za pomoč pri ostrenju si aparat za ostrenje v mraku in temi vzame precej časa, rezultat pa včasih ni zadovoljiv. Dimage Z20 se z nekoliko slabšim objektivom (pri širokem kotu je odprtost zaslonke največ 3,2) v slabših svetlobnih razmerah odreže še nekoliko slabše, pri slikanju z velikim zumom pa se izkaže, da je optični stabilizator pri tovrstnih aparatih skorajda nuja - zaradi dokaj majhne teže aparata ga bodo le redki držali dovolj mirno, da pri slikanju z veliko povečavo ne bi bila slika nekoliko neostra.

Konica Minolta Dimage Z5 in Z20 v primerjavi s predhodnikoma ne ponujata veliko novega, ampak nadgrajujeta preizkušeno zasnovo z večjo ločljivostjo tipala. Tako Z5 kot Z20 pa imata v svojem razredu danes precej več konkurentov kot ob predstavitvi prvih modelov, tako da se bo moral za priljubljenost med kupci izdelovalec precej bolj potruditi kot pred leti, ko je splovil Dimage Z1.

Konica Minolta Dimage Z5

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-420 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,5; ostrenje 0,6 m-neskončno (1 cm-100 cm makro); čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice do 8 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 119.990 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Velika optična povečava, optični stabilizator.

Proti: Nekoliko manj trdno ohišje, ostrenje v slabših svetlobnih pogojih.

Konica Minolta Dimage Z20

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-290 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-3,4; ostrenje 0,5 m-neskončno (1 cm-100 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice do 5,4 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 72.900 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Velika optična povečava, ugodna cena.

Proti: Nekoliko manj trdno ohišje, ostrenje v slabših svetlobnih pogojih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji