Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dimage X50

Doslej so bili Konica-Minoltini modeli Dimage X opremljeni z največ trimilijonskim tipalom. Ker pa je konkurenca že predstavila prve žepne aparate s pet in več milijoni pik, so temu sledili tudi pri Konici Minolti in predstavili Dimage X50, ki naj bi nadomestil zmogljivejše trimilijonske žepne modele tega izdelovalca (za manj zahtevne so obenem predstavili Dimage X31). Aparat se nekoliko razlikuje od cenejših modelov iz družine: objektiv je nameščen na sredino, ne v vogal ohišja. Fotoaparat je eden najhitrejših na trgu: od vklopa do prve slike mine le pol sekunde. Na zadnji strani aparata je velik (dvopalčni) zaslon LCD, ki se lahko pohvali tudi s svetlo sliko, tako da je dobro viden tudi ob neposredni svetlobi. Aparat se napaja iz litijevega akumulatorja.

X50 je še nekoliko manjši od preostalih modelov iz družine Dimage X. Pokrov objektiva hkrati rabi tudi kot stikalo za vklop aparata in kot opora za lažji oprijem aparata med slikanjem, kljub temu pa oprijem zaradi oblike fotoaparata še vedno ni najboljši. X50 ima le 2,8-kratno optično povezavo, razpon objektiva pa pri 35-milimetrskem standardu ustreza goriščni razdalji med 37 in 105 mm. Fotoaparat ima nekaj naprednejših zmožnosti nastavljanja, ki jih pri cenejših modelih ni. Tako ima tudi makro način, v katerem se lahko slikanemu predmetu z objektivom približamo na šest centimetrov, v navadnem načinu pa je najmanjša razdalja, na kateri izostri sliko, 10 cm. Poleg samodejnega zaznavanja temperature bele barve imamo na voljo tudi pet prednastavljenih možnosti, ne pa tudi zajema temperature s slikanjem bele površine.

V praksi se najmanjša Minolta dobro odreže. Slike so, še posebej, če vzamemo v zakup velikost aparata, zelo dobre. Nekaj težav je le s šumom, še posebej pri višji občutljivosti ISO. Zajem videoposnetkov je nekoliko boljši kot pri cenejših modelih, saj aparat podpira video s 30 slikami na sekundo pri ločljivosti 320 × 240 pik. Ostrenje je hitro in natančno, ne zmede pa ga tudi v načinu makro.

Dimage X50 med žepnimi aparati izstopa predvsem zaradi domiselne vgradnje objektiva v ohišje, pohvali pa se lahko tudi z dobrimi slikami.

Konica Minolta Dimage X50

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 28-5,0; ostrenje 0,1 m-neskončno (6 cm makro); čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice do 3,2 m; razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 99.900 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Majhne mere in teža, trdna izdelava, nima zunanjih delov, hitro pripravljen za slikanje.

Proti: Nekoliko slabši oprijem, šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji