Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2015 | Teme: BlackBerry

Ko hudič vzame šalo

O tem, da gre podjetju Blackberry slabo, čivkajo že vrabci na strehi. »Naredimo kvadraten telefon in vse bo bolje«, se je nekje v Kanadi spomnila brihtna glava in nastal je – Passport.

Passport premore tudi legendarno Blackberryjevo fizično tipkovnico. Oziroma le pol te tipkovnice.

Passport premore tudi legendarno Blackberryjevo fizično tipkovnico. Oziroma le pol te tipkovnice.

Telefoni Blackberry so bili pred leti prvi zares uspešni »pametni« telefoni, če kot pamet definiramo zmožnost dela z elektronsko pošto. Majhne pravokotne opeke z odlično mini tipkovnico so postale dejansko standard med poslovneži, ki so hoteli biti dosegljivi vedno in povsod, zaradi ugodnih cen cenejših modelov in odličnega programa za trenutno sporočanje Blackberry Messenger pa so v nekem trenutku vzcveteli celo pri mladih.

Toda svet se je nepopravljivo obrnil v trenutku, ko je Apple predstavil iPhone. Google se je dovolj hitro obrnil in svoj nastajajoči sistem Android, ki je bil zastavljen kot konkurenca Blackberryju, preusmeril v konkurenco iPhonu, Blackberry pa se je počutil dovolj močnega, da tega ni storil. Napaka. Svet so zavzeli telefoni z zasloni na dotik, ki so bili v začetku sicer veliko slabši za tipkanje besedil kot modeli s fizično tipkovnico, a tako ni ostalo prav dolgo. Blackberry se je držal svojih tipkovnic in vpetosti v poslovne sisteme (s svojimi lastnimi strežniki Blackberry Server in šifriranimi komunikacijami) in zaradi novih razmer dodajal še zaslone, ki so bili občutljivi za dotik. Toda stanje priljubljenosti njegovih telefonov se ni nič izboljšalo. Šli so celo tako daleč, da so za svoje nove telefone naredili celo popolnoma nov operacijski sistem OS 10 in popolnoma opustili tipkovnico, jo nato spet dodali, pa – še vedno nič. Videti je, da so nato že iz obupa naredili nekaj, o čemer se bo govorilo. Naredili so telefon, ki ni pravokoten oz. pokončen, temveč kvadraten. Delovalo je, o telefonu Passport se govori, resda večinoma nekoliko posmehljivo, a podjetje že dolgo ni bilo deležno toliko pozornosti.

Kvadratno je lepo. Ali pač?

Blackberry Passport je telefon, ki ima odličen 4,5-palčni kvadratni zaslon ločljivosti 1440 × 1440 pik, ki ga spodaj podpira odlična mehanska tipkovnica. Kvadratnost se dokaj dobro obnese pri deskanju po spletu, tudi pri delu z elektronsko pošto, manj pa pri gledanju video posnetkov, beri: Youtubu.

In če bi lahko skorajda zapisali, da se odlično obnese tudi tipkovnica, bo že zelo hiter pogled nanjo povedal, da ne more biti tako. Pol je namreč manjka – na voljo so samo črke in preslednica (ki je nenaravno stisnjena med tipki V in B), številski del tipkovnice (številke in ločila) pa se ob tipkanju narišejo na zaslon, programsko. Imamo torej nekakšno hibridno tipkovnico, kar je nekako »na pol« in po našem mnenju nima nikakršne prednosti pred polnimi programskimi tipkovnicami.

Tipkovnica je zanimiva tudi zato, ker je občutljiva za dotik in se zato lahko obnaša tudi kot sledna ploščica na telefonu. Če se na prvi trenutek ne zdi, da bi to lahko bilo koristno, pa ni tako – premikanje kazalca, s katerim popravljamo besedilo na zaslonu, je veliko lažje s tako sledno ploščico kakor s prstom po zaslonu, verjemite.

»Hub« ostaja vrhunski del programske ponudbe Blackberryjevih telefonov. Odlično integrira različne ponudnike informacij.

»Hub« ostaja vrhunski del programske ponudbe Blackberryjevih telefonov. Odlično integrira različne ponudnike informacij.

Telefon je zaradi svoje kvadratnosti tudi izredno velik in ga bomo zelo težko stlačili v hlačni žep. Če privzamemo, da je namenjen poslovnežem, bo morda bolje, saj bo v notranji žep suknjiča najverjetneje lepo sedel. Le suknjič bo nekoliko neprijetno obtežen, saj je Passport občutno težji od »običajnih« telefonov (iPhone, Android …).

In – telefon je zaradi kvadratnosti nemogoče uporabljati z eno roko. Če smo na stare Blackberryje brez težav slepo tipkali tudi z enim palcem (in preklinjali, ko na »zaslonskih« iPhonih in Androidih to ni bilo več mogoče), je Passport nujno držati z obema rokama. Zato, ker je za eno roko preširok, in zato, ker je tipkovnica tako nizko, da je ob tipkanju nanjo težišče telefona popolnoma porušeno.

Strojna oprema

Blackberryevi telefoni so bili od nekdaj strojno nekoliko šibkejši od konkurence, češ saj so dovolj hitri (in hitrejši) tudi s slabšo strojno opremo. Podobno se je pred leti svoje zgodbe Lumia lotila tudi naveza Microsoft/Nokia, a je kmalu spregledala. Spregledal je tudi Blackberry, saj je Passport vrhunsko opremljen in primerljiv z drugimi vrhunskimi telefoni. Poganja ga 4-jedrni Snapdragon 801 (2,2 GHz) in ima kar 3 GB pomnilnika. To se v praksi pokaže kot res »svetlobno« hitro delo z aplikacijami in še posebej s preklapljanjem med njimi.

Fotoaparat je ločljivosti 13 megapik in, po pravici povedano, ni nič posebnega. A spomnimo se, Blackberryji so bili od nekdaj zasmehovani zaradi kakovosti fotografij, mi pa lahko zatrdimo, da Passport ne bo.

Navdušeni smo bili nad vgrajeno (neizmenljivo) baterijo zmogljivosti 3450 mAh. Po našem občutku brez težav zdrži ves dan resnega dela oz. upravljanja telefona. Sam telefon je glede na našo rabo nameril, da bo zdržala dobrih 12 ur.

Trgovina z aplikacijami je in bo za marsikaterega poslovneža celo zadostovala.  Drugi bodo pobrskali še po nameščeni Amazonovi trgovini z aplikacijami Android.

Trgovina z aplikacijami je in bo za marsikaterega poslovneža celo zadostovala. Drugi bodo pobrskali še po nameščeni Amazonovi trgovini z aplikacijami Android.

Programska oprema

Če preskočimo tipkovnico, je bila vedno programska oprema tista, ki je uporabnike gnala k Blackberryju. Program za elektronsko pošto je bil od nekdaj vrhunec intuitivnosti in tako je tudi danes, v času operacijskega sistema Blackberry OS 10, ko je elektronska pošta del sistema Blackberry Hub. Tam so integrirani vsi sporočilni sistemi, ki smo jih namestili, od pošte prek SMSov do Facebooka in Twitterja. Deluje odlično, opozorila o novih sporočilih se prikazujejo prek drugih aplikacij, tako kot pri iPhonu in v zadnjem času Androidu (različica 5).

Na telefonu je nameščenih tudi nekaj drugih odličnih paketov, med katerimi izpostavimo Documents to go, ki z dokumenti DOC in XLS dela tako, kot bi si npr. na Androidu le želeli, pa Adobejev pregledovalnik PDF, zemljevide z navigacijo in, ne nazadnje, spletni brskalnik, ki deluje naravnost svetlobno hitro. Nameščen je tudi Facebook, ki deluje dobro, čeprav je videti, kot da v resnici poganjamo spletno stran m.facebook.com. Se nam je pa med uporabo nekajkrat zgodilo, da je katera izmed aplikacij postala neznosno počasna (zemljevidi) ali pa je celo nehala delovati (Dropbox). Pomagal je nov zagon telefona.

Nad trgovino z aplikacijami smo bili manj navdušeni, predvsem nad založenostjo, pa vendar tam najdemo tako nujne programe, kot sta npr. Dropbox ali Evernote, kar bo za marsikoga dovolj. Drugi bodo pobrskali še po vgrajeni trgovini Amazon AppStore, v kateri si bodo lahko namestili aplikacije za Android. Da, Passport popolnoma brez pretvorb poganja tudi aplikacije za Android (če le niso pisane za novejši različici 4.4 ali 5.0). A občasno s težavami – nekateri programi se ne počutijo najbolje na kvadratnem zaslonu, zato imajo spodnji del enostavno – odrezan. Tako smo si npr. ogledali nekatere igre. Pa seveda je treba opozoriti, da je v Amazonovi androidni trgovini veliko manj aplikacij kot v Googlovi trgovini Play. Pravzaprav jih je manj kot programov v že notorično slabo založeni trgovini za Microsoft Phone.

Omenimo še, da telefon sicer nima slovenskega uporabniškega vmesnika (no, saj ga tudi iPhone nima), ima pa slovenske nastavitve. To pomeni, da z dolgim pritiskom na tipko C lahko izberemo tudi Č, pa tudi to, da je na voljo slovenski črkovalnik. Ta sicer ni tako dober kot Swiftkey na Androidu, a ni slab. In ker je tipkovnica mehanska, je nastavitve ne bodo spremenile v obliko QWERTZ, temveč bo ostala QWERTY …

Ključne aplikacije, kot je npr. Dropbox, v Blackberryevi trgovini ne manjkajo.

Ključne aplikacije, kot je npr. Dropbox, v Blackberryevi trgovini ne manjkajo.

Vgrajena baterija je zmogljiva, če se boste s telefonom zares veliko »igrali« (kot smo se mi), bo zdržala okoli 12 ur.

Vgrajena baterija je zmogljiva, če se boste s telefonom zares veliko »igrali« (kot smo se mi), bo zdržala okoli 12 ur.

Bo preživel?

Kakorkoli že, vse kaže, da bo podjetje Blackberry na koncu vendarle pristalo v tujih rokah, tam pa bo za kvadratneže težko. Lenovo, ki so ga prvotno omenjali kot morebitnega kupca, bi se ga morda še usmilil, a je podjetje pri kanadski državi zaradi kitajskih korenin naletelo na nerazumevanje, zato bo Blackberry za usmiljenje najverjetneje moral prositi pri Samsungu. Bomo videli, kako mu bo šlo.

Blackberry Passport

Prodaja: www.emonagram.si

✓    Zelo hiter telefon, z vmesnikom, ki se mu hitro privadimo.

✗    Tipkovnica je resda mehanska, a je pol manjka. Veliko manjša izbira aplikacij kot pri konkurenci. Kvadratna oblika je prej moteča kot zanimiva. Občasna nestabilnost.

4622062

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji