Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Januar 2021

Kitajci so za akcijo

Ko imaš enkrat dovolj lastnega znanja, se greš lahko razvoj, ki te pripelje tja, kjer drugi še niso bili. Ali pa – narediš sestavljanko.

Zadnji izdelek podjetja Insta360 sliši na ime One R in je pravzaprav – tri kamere v eni. Oziroma če ga razdelimo na dele, gre za pet kosov. Trije so kamera, ena baterija in en nadzorni del. Kitajcem je namreč uspelo narediti modularno kamero, ki kljub sestavljenosti omogoča snemanje pod vodo do globine pet metrov brez dodatne zaščite.

Tu postanejo stvari zanimive. En modul je namenjen 360-stopinjskim posnetkom, druga dva sta akcijska, klasični in enopalčni akcijski modul. Če iz imena sklepate na velikost tipala, se niste zmotili. Kamere je moč kupiti vse tri skupaj ali ločeno. Najzanimivejši je dvojni paket, v katerem sta 360-stopinjski modul ter klasični akcijski modul. Prvega v osnovi že poznamo, saj je po tehničnih lastnostih praktično enak modelu One X, le da je ohišje debelejše. Dve kameri z vidnim kotom 220 stopinj, postavljeni hrbtno ena proti drugi, zajameta celoten prostor okoli sebe. Kamera zna že sama sestaviti 360-stopinjsko sliko oziroma video, ki ga lahko prek telefona ali osebnega računalnika tudi v živo oddajamo. Podobno velja tudi za akcijski modul, ki je zasnovan dokaj klasično in je z ostalimi akcijskimi kamerami primerljiv tako po širini zajemanja kot tehničnih lastnostih. Medtem ko ima ta 12-milijonsko tipalo, ima 360 modul dve 18-milijonski. Najvišja ločljivost slike prvega je klasičnih 4000 × 3000 pik, drugega 6080 × 3040 pik. Pri videu je podobno, 4K proti 5,7K. To se sliši sicer veliko, a ta ločljivost je za celoten 360-stopinjski video; če želimo iz njega dobiti samo izrez, je že doseganje polne ločljivosti HD lahko težavno. Ostale tehnične lastnosti so praktično enake, najvišja občutljivost ISO 3200, razpon časov od 120 s do 1/8000 s ter različne možnosti za izboljšanje dinamičnega razpona posnetkov.

Enopalčni modul je zgodba zase in ena izmed stvari, ki se je je večina proizvajalcev do zdaj izogibala. Če lahko Sonyju RX0 akcijska kamera rečemo le z velikim zadržkom, predvsem zaradi vidnega kota, potem so kitajski snovalci drugi, ki jim je uspelo narediti akcijsko kamero z večjim tipalom. Da so to dosegli, je bilo potrebno nekaj kompromisov. Zaradi večjega tipala na eni strani in ohranjanja velikosti na drugi je malce narasla zaslonka – s klasičnih f2.8 na f3.2. Obenem je kamera zaradi tega postala malo večja na račun zaščitnega stekla, ki presega robove. Večje tipalo je prineslo tudi večjo razdaljo, kjer kamera doseže neskončnost – pri 90 cm namesto 30 cm, kot jo ima drugi akcijski modul z manjšim tipalom, se pa zato objektiv ponaša z napisom Leica in je več kot primeren tudi za fotografiranje, saj je ostrina od roba do roba zelo dobra. Prednosti večjega tipala je kar nekaj. Poleg boljšega dinamičnega razpona še v tem trenutku najvišjo ločljivost snemanja videa, ki znaša 5,3K. Da fantje mislijo čisto resno, so tu še različni barvni profili, vključno z V-LOG ter bitni pretok do 100 MB/s. Fotografski del je tudi močan, s surovim zapisom v formatu DNG in omogoča dodatno obdelavo v svetlih ali temnih delih posnetka. Po ostalih tehničnih lastnostih je praktično enak prej opisanima moduloma, celo najvišjo občutljivost so pustili ISO 3200.

  

Insta360 GO

Pri Monitorju sicer nikakor nismo Tiktok generacija, a ravno temu segmentu je namenjena najmanjša akcijska kamera Go. V dolžino meri dobrih pet centimetrov ter dober centimeter v širino ter višino. Če dodamo še malo več kot 20 gramov teže, dobimo bolj popolno sliko. Pozabite na zaslon LCD, celo gumb je samo en – za vklop snemanja oziroma fotografiranja. Poleg tega so tu še druge omejitve, recimo največja dolžina snemanja je ena minuta, trajanje baterije je morda dobre pol ure, pomnilnika za dve uri. A za tiste, ki snemajo kratke video posnetke, je to dovolj. Ultraširoki kot, poljuben izrez, umirjena slika, spodoben zvok ter cel kup nosilcev, od posebnega obeska do naglavnega nosilca, naredijo Go veliko uporabnejšega, kot so druge akcijske kamere. Zaradi velikosti in teže je praktično nemoteč, končen rezultat pa dovolj dober za spletne vsebine. Ker tako video kot posnetke naknadno obdelujemo v telefonski ali namizni aplikaciji, lahko izberemo ležeči, pokončni ali kvadratni video oziroma posnetek ali iz istega posnetka naredimo tako ležečega kot pokončnega. Skratka, možnosti za prvoosebni video je kar nekaj, in če to znate izkoristiti, je Go zanimiv dodatek.

 

Verjetno se sprašujete, v čem je smisel akcijske kamere, ki je sestavljena iz več delov. Za začetek, glavni modul z zaslonom LCD lahko obračamo, enkrat zadaj, drugič spredaj. Zadnje pride prav predvsem vlogerjem, ki bi radi videli kader. Baterijski del je lahko večji in s tem zmogljivejši, obenem ga lahko hitreje zamenjamo. Poleg tega običajno ne potrebujemo istočasno obeh oziroma vseh treh modulov, ampak se odločimo, katerega. In ne nazadnje zaradi poškodbe leče enega modula preostanek naprave ni neuporaben. Ima pa tudi slabosti. Ena večjih je za današnje razmere majhen zaslon LCD, ki je tudi slabo odziven, še posebej, ko je moker. Tudi sama odzivnost kamere pri fotografiranju ni vredna letnice 2020, saj si v foto načinu vzame tudi do pol sekunde, preden se sprožilec odzove in zajame posnetek. Zato pa lahko pohvalimo programsko opremo, ki jo programerji stalno dopolnjujejo in dodajajo nove možnosti. Med ostalim nam omogoča izklop elektronske stabilizacije, pohitritev ali upočasnitev ter celo vrsto trikov za 360-stopinjski video, ki smo jih že opisali. Kljub višji ceni, kot jo ima klasičen Gopro Hero 8 oziroma 9, je dvojni paket krepko cenejši kot Gopro Fusion Max. Vsekakor zanimiv paket, ki prinaša nov veter v svet akcijskih in 360-stopinjskih kamer.

  

Insta360 ONE R

Kje: www.bigbang.si

Cena: 510 EUR

Za: V kompletu sta v resnici dve kameri.

Proti: Odzivnost, velikost zaslona LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji