Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Marec 2019

Je smiselno kupiti rabljen tiskalnik?

Tiskalniki sodijo na tisto področje, kjer je nakup rabljene naprave podoben nakupu rabljenega avtomobila. Na srečo se tu kilometrov ne da vrteti nazaj, a gre za cel kup mehanskih delov in zapleteno notranjost, ki za strokovnjaka že na prvi pogled predstavljajo izziv. S preprostimi koraki se da napravo vseeno dokaj dobro preizkusiti in se tako prepričati, ali je v dobrem stanju.

Začnimo pri osnovi: laserski ali brizgalni tiskalnik? Naša izbira je preprosta, laserski črno-beli tiskalnik. Z njim na dolgi rok ne boste zgrešili, če le ne potrebujete nujno barv. Lahko ga pustite ugasnjenega pol leta ali več, ko ga boste prižgali, boste brez težav natisnili tistih nekaj strani, ki jih potrebujete. Potrošni material je na prvi pogled dražji od kartuš za brizgalnik, a boste z njim natisnili krepko več strani. Sicer so glasnejši in ponavadi večji, a spet ne toliko, da bi bili moteči za domačo rabo.

Na kaj torej (poleg osnovne cene) gledati pri nakupu rabljene naprave? V prvi vrsti na potrošni material. V svetu laserskih tiskalnikov sta dva glavna tabora: prvi ima kartušo (toner oziroma kaseto, v kateri je prah) in razvijalno enoto v enem kosu, drugi ločeno. Kartuša je seveda v tem primeru cenejša, a vas kasneje to udari pri nakupu razvijalne enote. Načelno priporočamo prvo možnost, pri rabljenih tiskalnikih pač nikoli ne veste, v kakšnem stanju je razvijalna enota.

Pred nakupom napravo po možnosti preizkusite, a ne le eno stran, ampak več. Tako boste videli, ali podajanje papirja deluje pravilno. Preizkusite po možnosti tako s polno kot skoraj prazno kaseto za papir. Tako lahko hitro preverite, ali ima tiskalnik težave s podajanjem listov. Za preizkus tonerja oziroma razvijalne enote natisnite sliko z enakomerno 50–70-odstotno sivino po vsej površini papirja. Lahko tudi 100 odstotno črno sliko, čeprav so že sivine dovolj dobre za ugotavljanje stanja. Tako boste videli, ali so kje lise in s tem poškodbe razvijalne enote oziroma v kakšnem stanju je toner. Poglejte tudi v notranjost tiskalnika in preverite, ali je prostor za kartušo oziroma toner čist, preglejte obrabljenost gumic za podajanje papirja.

Če bo tiskalnik te preizkuse prestal »pozitivno«, potem zelo verjetno tudi prihodnjih nekaj let z njim ne bo težav. Večina tiskalnikov zna tudi izpisati, koliko listov je bilo natisnjenih in v kakšnem stanju je potrošni material. Vse to vam bo pomagalo pri odločitvi za ali proti nakupu. Mimogrede, večfunkcijske naprave niso dosti dražje od navadnih laserskih tiskalnikov, prinašajo pa kar nekaj prednosti. Tu predvsem preverite obojestransko tiskanje, če ima to možnost, ter bralnik, »skener«, po domače.

Že na začetku smo omenili, da se predvsem rabljenim brizgalnikom raje izognite, razen če ste 150-odstotni, da boste redno tiskali vsakih nekaj dni, oziroma če veste, da vam življenja brez barv ni. Tudi tu najprej preverite ceno potrošnega materiala, predvsem porabo. Proizvajalci namreč velikokrat dokaj nedolžno napišejo, da z določeno barvo lahko natisnemo 500 strani, a nekje na robu se nahaja podatek pri 5-odstotni pokritosti. Fotografije velikosti A4 lista imajo 50–70-odstotno pokritost z barvo, v določenih primerih celo več, poleg tega za kakovostni izpis potrebujete fotografski papir, ki ima drugo ceno kot pisarniški. Hiter izračun bo pokazal, da se bolj izplača poslati izdelati fotografije v bližnji fotolaboratorij, kot da jih tiskate doma.

V isto kategorijo spadajo tudi barvni laserski tiskalniki, na eni strani drag potrošni material, na drugi relativno slaba kakovost izpisa, ki je primerna za pisarniško rabo in ne za izpis fotografij. Če zaokrožimo, rabljeni črno-beli laserski tiskalniki in večfunkcijske naprave za primerno ceno da, ostalega se raje izogibajte, če lahko odmislite barve. Raje otrokom kupite novo zalogo Jolly barvic pa boste na koncu vsi zadovoljni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji