Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2019

Je cena za Netflix v Sloveniji poštena?

Netflix se je tudi v slovenskih domovih uveljavil kot priljubljena oblika večerne zabave. Prednosti pretočne storitve so na dlani, za nizko mesečno naročnino nam je na voljo toliko filmov in nadaljevank, da gradiva za ogled nikoli zares ne zmanjka. Čeprav smo z rastočim katalogom načeloma zelo zadovoljni, nas spravi v slabo voljo že krajše potovanje čez mejo, kjer hitro uvidimo, da je številčnost precej geografsko pogojena.

Netflix z ameriškim katalogom je občutno bogatejši od slovenskega.

Netflix, nekdanja ameriška videoteka s pošiljanjem nosilcev po pošti, se je iz skromne naročniške storitve razvila v pretočnega velikana s stosedemintrideset milijoni naročniki in predvidenim prihodkom v letu 2018 v višini 15 milijard dolarjev. Udobnost priklica filma ali nadaljevanke z nekaj pritiski na daljinskem upravljalniku je prepričala tudi številne Slovence, ki prijateljem radi hvalimo odlično kakovost slike, hitrost delovanja storitve, domačnost uporabniškega vmesnika, prilagojenost družini in podprtost različnih naprav. Največ pripomb meri na vsebino, nadaljevanke so res vrhunske, a vse nam niso dostopne.

Netflix je geografsko omejen zaradi avtorskih pravic tujih serij in filmov. Če je krajevna televizija kupila na primer pravice za nadaljevanko Grey’s Anatomy, Zdravnikov v belem ne sme predvajati nobena druga hiša v Sloveniji, niti pretočne storitve, med katere sodi tudi Netflix. Katalog ameriške pretočne storitve se tako od države do države razlikuje. Američani so, da bi zmanjšali nezadovoljstvo prikrajšanih uporabnikov, najbolj prizadetim uporabnikom znižali ceno naročnine. Poraja se vprašanje, ali je cena v Sloveniji poštena v primerjavi z drugimi državami?

Na spletni strani Comparitech so objavili zanimivo študijo o tem, katere države za Netflix glede na dostopno vsebino plačujejo največ in katere najmanj. Da bi prišli do vrednosti storitve v vsaki državi, so vzeli število filmov in serij, ga delili z zneskom mesečne naročnine in tako dobili ceno za posamezen naslov. Največjo ponudbo imajo logično Američani, izbirajo lahko med skoraj 6000 naslovi. Kljub temu in razmeroma nizki naročnini (8 USD) jih po vrednosti prekašajo Kanadčani, ki za malenkost tanjši katalog plačajo dolar manj. V Evropi dobijo za svoj denar največ v Veliki Britaniji – na voljo imajo nekaj čez 5500 naslovov, cena mesečne naročnine pa je 7,8 dolarja.

V Sloveniji imamo v zbirki dobrih 3800 filmov in serij, kar je primerljivo z nekaj drugimi evropskimi državami (Hrvaška, Nemčija, Francija), ki imajo praviloma enako ceno. V svetovnem merilu smo pod povprečjem. Osnovna naročnina Basic v Sloveniji nas olajša za osem evrov. Ker je namenjena zgolj uporabi na enem zaslonu s šibkejšo ločljivostjo in možnostjo prenosa video posnetkov na osamljen telefon ali tablico, se nas večina odloči za paket Standard, plačujemo deset evrov na mesec in uživamo v vsebinah visoke HD ločljivosti na dveh zaslonih hkrati. Najdražja je možnost Premium z ločljivostjo Ultra HD, gledanjem na štirih zaslonih naenkrat, prenosom na štiri telefone ali tablice ter ceno 12 evrov na mesec.

ExpressVPN preizkušeno prevara Netflix, s strežnikom iz Washingtona dobimo na izbrani zaslon bogatijo iz Amerike.

Če se nam podpovprečno obravnavanje ne zdi pošteno, si omislimo enega izmed priljubljenih dostopov do povezav VPN, ki nam pomagajo prevarati določanje lokacije. Z Netfixom preverjeno deluje storitev ExpresVPN, ki jo namestimo na telefon, tablico, računalnik, v spletni brskalnik, usmerjevalnik, igralno konzolo ali izbrani predvajalnik. Namestitev in uporaba sta večinoma preprosti, vključujeta prenos ustreznega programskega pripomočka, vpis aktivacijske kode, ki jo dobimo ob plačani naročnini (11,5 EUR na mesec), in izbiro kraja, od koder bi radi bili. Ob prvem ameriškem strežniku, s katerim smo se povezali, nam je Netflix takoj sporočil, da ne podpira takih spletk. Na srečo nam je priskočil na pomoč prijazni delavec podpore ExpressVPN, ki je glede podatke v ozadju svetoval uporabo ameriškega strežnika v Washingtonu. Zadeva je delovala! Če doma nimamo podprtega usmerjevalnika, ki bi nas samodejno izdajal za Američana, lahko na pametnem televizorju (ali ustreznem predvajalniku) uporabimo povezano storitev MediaStreamer. Z naročnino nam namreč pripada strežnik DNS, ki nas tudi na napravah brez namenske aplikacije za ExpressVPN poveže v splet v imenu drugega. Opozoriti velja, da MediaStreamer ni VPN, je manj varen in ne ščiti zasebnosti tako dobro. Podpira pa Netflix z najbogatejšo knjižnico na svetu!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bostjanc | 10.2.2019 | 21:36

A ne obstaja neko pravilo, da mora biti v EU določen odstotek video vsebin v lokalnem jeziku? Torej ima tudi zaradi tega Netflix manj filmov na voljo (mora vzdrževati določeno razmere). A je to res?

Jure Forstnerič | 11.2.2019 | 09:38

Ja in ne - EU je to okvirno sprejela, predvidoma do konca 2019 se naj bi dorekle podrobnosti. Trenutno je plan, da bi bilo 30% vsebin lokalnega izvora, a ni jasno, če je s tem mišljeno v obliki časa, število epizod/filmov ali kaj tretjega. Po tem, ko bo direktiva stopila v veljavo, pa bodo razni Netflixi in Amazoni tako ali tako imeli vsaj eno leto časa (konkretno se je govorilo, da naj bi imeli 20 mesecev časa), da ponudijo omenjene vsebine.

bostjanc | 11.2.2019 | 09:42

Torej bi, v zbirki dobrih 3.800 filmov in serij na voljo, v Sloveniji imeli okoli 1.140 slovenskih vsebin - lokalnega izvora. Torej vse kar obstaja. :)

Jure Forstnerič | 11.2.2019 | 09:43

Tako nekako - ali pa en blaaaazno dolgi dokumentarni film :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji