Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2022

Iz telefona v tablico in telefon za vsak žep

Tri leta bo tega, kar je Samsung predstavil prvi telefon, ki se razpre v tablico. Ni se proslavil, vendar letošnji fold nakazuje, da je izdelek dozorel. In enako velja za novi flip, zložljivi telefon.

Galaxy Z Fold4, kot se tablični preklopnik imenuje v letošnji izvedbi, je v zaprti izvedbi pametni telefon z zaslonom AMOLED diagonale 6,2 palca. Ko ga razpremo, postane dokaj dobra tablica z zaslonom AMOLED diagonale 7,6 palca. Sliši se idealno, vendar seveda ni in tudi ne more biti – v zaprti izvedbi je telefon namreč »dvojne debeline«, zaslon pa je dokaj ozek, precej ožji, kot smo jih vajeni pri običajnih telefonih, kar ni najbolje. Tipkanje nanj je nerodno, tudi marsikatera aplikacija se na njem »počuti« precej utesnjeno.

Samsung se trudi izboljšati uporabniško izkušnjo dela z več aplikacijami hkrati. Novost je tudi vrstica z aplikacijami spodaj.

V razprti obliki pa je fold dokaj kvadraten, letošnji model 4 še nekoliko bolj, kar je dobro. Dobro je tudi to, da je zaprti Fold4 manj ozek, kot je lanski model Fold3, zato je nanj nekoliko lažje tipkati, vendar še vedno ne dosega širine običajnih telefonov. Oba zaslona sta zelo svetla in zmoreta osveževanje do 120 Hz, zato je delo z njima zelo mehko. Seveda tudi zaradi zelo zmogljive strojne opreme, ki ju poganja.

To je osnova, kar lahko povemo o letošnjem foldu, vendar je novosti še nekaj. Ključen je nov fotografski sklop, ki končno vsebuje 3-kratni zum, kar se za telefon, ki stane 1.800 evrov (da, prav ste prebrali), res spodobi. Tudi glavno fotografsko tipalo zmore 50 megapik, namesto lanskih 12, kar se pozna. Kamera za selfije ostaja enaka, enaka je tudi selfi kamera v razprtem zaslonu, ki je tudi tokrat delno skrita pod zaslon. Skrita je nekoliko bolje, vendar jo je še vedno opaziti. Zmore le 4 megapike in je v resnici uporabna le za videokonferenčne povezave (Zoom itd.). Fotografski sklop je dober, vendar Samsung najboljšega (10× zoom, tipalo 108 megapik) očitno še vedno hrani le za najmočnejši model serije Galaxy S, trenutno je to S22 Ultra.

Od programskih novosti je večja le ena, v razprti obliki ima Fold4 spodaj vrstico z ikonami najbolj uporabljanih aplikacij, kot smo tega vajeni pri Windows in MacOS. Pride prav, če nam ni všeč, jo lahko tudi izklopimo. Stavit gremo, da bo to vrstico prej ali slej dobil tudi lanski model Fold3, tako kot tudi nekoliko enostavnejši način hkratnega dela z več aplikacijami na zaslonu, ki se mu res hitro privadimo. Imeti v enem oknu Excelovo tabelico, v drugem elektronsko pošto in v tretjem Word … se da. Majhen zaslon je še vedno omejitev, vendar … se da. Zagotovo se mu bo kar nekaj uporabnikov tudi privadilo. Ključna težava tablične oblike pa ostaja nerazvitost tabličnega ekosistema Android. Velika večina aplikacij žal »razmišlja« le telefonskem okolju, zato so v tablični obliki preplavljene z belino. Samsung se tega zaveda, zato se je isti dan, ko je bil predstavljen Fold4, posodobila aplikacija Facebook, ki je zdaj videti veliko bolj tablično. Tudi na lanskem modelu Fold3.

Z Flip 4 in Z Fold4. Zadnji je v prepognjeni obliki seveda dvojno (pre)debel.

Tega pri Monitorju uporabljamo že slabo leto, zato imamo že kar nekaj izkušenj. Gube, ki nastane zaradi prepognjenega zaslona v razprtem načinu, smo se zelo hitro navadili in je ne opazimo. Debelosti in mase zloženega telefona žal ne. Fold(3) je res odlična in priročna tablica, ki je vedno z nami, kot telefon pa je še vedno predebel in neroden ter hkrati preozek, zato se nikakor nismo mogli sprijazniti, da bi bil fold naš primarni telefon. Po drugi strani dopuščamo možnost, da je Slovenija za tovrstne telefone svojevrsten mehurček, saj se ljudje v svetovnih velemestih v službo vozijo s podzemnimi železnicami, kjer bi žepna tablica bržkone odtehtala slabosti ozkega in debelega telefona.

Ostajata le še dve težavi, bolje rečeno vprašanji – ali smo pripravljeni za telefon odšteti kar 1.800 evrov in ali bo pregibanje zaslona AMOLED zdržalo dve leti, tri ali štiri. Naš Fold3 je star eno leto in na pregibu že kaže majhne razpoke zaščitnega »stekla«, ki so posledica 10–20 razpiranj na dan, ki jih je deležen. Hkrati je zunanji zaslon (Gorilla Glass) že kar pošteno popraskan, ker je Fold največkrat v uporabi kot tablica, zato ta zaslon služi kot podlaga, ki se drgne ob mizo. Po drugi strani po enem letu na tečaju pregiba ni težav s prahom, na katerega uradno ni odporen.

Fold4 je torej odličen telefon/tablica, ki pa ni brez slabosti. Teh je veliko manj pri manjšem in cenejšem bratu Galaxy Z Flip4. Telefon z zaslonom diagonale 6,7 palca, ki se sicer preklopi in postane debelejši, vendar zato veliko manjši in gre zlahka v žep. Ali v torbico, kjer bo zaslon zaščiten tudi brez dodatne zaščite in ovitka. Po naših opažanjih je »v divjini« videti že kar nekaj primerkov lanskega modela Flip3 in menimo, da se bo podoben trend nadaljeval tudi z modelom 4, čeprav v resnici ne prinaša skoraj nič novega. Zaslon Flip4 je nekoliko širši, ker ima telefon manj roba, vgrajena je nekoliko večja baterija (3.700 namesto 3.330 mAh kot v modelu Flip3), nekoliko hitrejše je tudi brezžično polnjenje. Res je nenavadno, da je fotografski sklop ostal enak kot pri lanskem modelu, saj so telefoni brez kakršnegakoli optičnega zuma danes res že redkost. Še posebej v telefonih, za katere zahtevajo evrski tisočak.

Samsung ima na področju preklopnih telefonov v svetu že nekaj konkurence, vendar se pri nas bolj ali manj ne prodajajo. Omislimo si lahko le Huaweijev model Mate Xs (2), ki ima že standardne težave z ameriškimi sankcijami (»nima Googla« in podpore za omrežja 5G), medtem ko tovrstnih telefonov Xiaomi, Oppo in navsezadnje Microsoft (Surface Duo 2) ni. Tudi Samsung z njimi za zdaj ne dosega ravno hudih prodajnih številk, vendar vztraja. Vztrajnost je lepa čednost in prav zaradi nje je verjetno, da bodo tovrstni telefoni sčasoma postali širše priljubljeni in ne bodo le nišna posebnost.

Letošnji modeli so, kot je to običaj, nekoliko hitrejše od lanskih. Po vrsti: Galaxy S22 Ultra, Z Flip4, Z Fold4, Z Fold3

Samsung Galaxy Z Fold4

Telefon, ki se razpre v tablico.

Cena: 1.800 evrov

Za: Odlična uporabnost v razprti tablični obliki, tudi za več aplikacij hkrati. Odličen zaslon, odzivnost, dober fotografski sklop.

Proti: Telefon je v zaprti obliki debel in težak, zaslon je takrat še vedno moteče ozek. Cena!

 

Samsung Galaxy Z Flip4

preklopni telefon

Cena: 1.000 evrov

Za: Preklop je odlična rešitev za zaščito telefona. Odličen zaslon in odzivnost.

Proti: Slab fotografski sklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji