Objavljeno: 28.6.2005 14:09 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

IBM ThinkPad R50e

IBMov R50 je nedavna doživel že drugo posodobitev v obliki prenosnika ThinkPad R52, model R50e, ki je najšibkejši model iz IBMove družine prenosnikov, pa je kljub temu še vedno na voljo. Gre za nekoliko slabše opremljen prenosnik nižjega razreda, ki s Celeronom M s taktom 1,4 GHz, 256 MB pomnilnikom in 30-gigabajtnim diskom (že nekaj časa nismo preizkušali prenosnika z manj kot 40 GB diskom) ni namenjen podiranju hitrostnih rekordov, je pa zato povsem primeren za delo s pisarniškimi programi in brskanje po spletu. Če ga primerjamo z zmogljivejšimi ThinkPadi R (brez oznake "e") najprej opazimo to, da prenosnik nima sledilne ploščice, ampak le krmilno paličico.

Zunanjost prenosnika je "IBMovska": črno robustno ohišje, mogoče nekoliko predebelo, ostrih robov. 15,1-palčni zaslon ima ločljivost 1024 × 768 pik, za grafiko pa skrbi Intelov sistemski nabor. Opremljenost z vmesniki je povprečna: pohvalili bi dejstvo, da ima že v osnovi vgrajen brezžični omrežni vmesnik (ta je pri najcenejših prenosnikih navadno na voljo za doplačilo), žal pa nima TV izhoda, tako da ga ne moremo uporabiti za predvajanje filmov na televiziji.

Tipkovnica je odlična, kar je značilnost IBMovih prenosnikov. Razpored tipk je dober, na tipke pa je natisnjen slovenski nabor znakov. Krmilna paličica bo od sledilnih ploščic vajenih prstov sprva zahtevala nekaj privajanja, kadar je prenosnik na mizi, pa kljub dobremu odzivu paličice na premike vseeno priporočamo priklop miške.

Pri meritvah se je IBM obnesel zasnovi primerno: z rezultati se uvršča v povprečje, kar pomeni, da več kot zadošča uporabniku, ki ne bo poganjal iger in zahtevnih večpredstavnih programov. Čas trajanja akumulatorja je dokaj dober, še posebej, če upoštevamo, da procesor Celeron M ne podpira naprednejših načinov varčevanja z energijo.

IBM je s ThinkPadom R50e napovedal oster boj manj uveljavljenim izdelovalcem, ki so si razdelili trg najugodnejših prenosnikov. Fizičnim osebam namreč ponuja dve leti garancije (sicer 1 leto), poleg tega pa je v ceno že vštet tudi operacijski sistem Windows XP Home, ki ga moramo pri večini neposrednih konkurentov dokupiti.

IBM ThinkPad R50e

Poslovni indeks Winstone 2004: 14,5.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 16,7.

Trajanje delovanja: 3 h 23 min.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 4.

Mere: 32,7 × 26,9 × 4, 3 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M, 1,4 GHz, 256 MB RAM, 30 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, wifi 802.11g.

Zaslon: 15,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 169.900 tolarjev.

Prodaja: Marand, www.marand.si, (01) 283 33 77.

Za: Ugodna cena.

Proti: Nekoliko slabša opremljenost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji