Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2017

Huawei Honor 9

Najprej krajši predgovor – blagovno znamko Honor vzdržuje Huawei, namenjena pa je prosti prodaji, nevezano na mobilne operaterja. Honor je mišljen kot »zabavnejša« blagovna znamka, manj »zategnjena«, tudi marketinške kampanje zanjo so drugačne kot za »prave« Huaweie. Ko smo to pojasnili, pa je treba pojasniti še očitno – Honorji niso prav veliko drugačni od Huaweiev. Nasprotno, po navadi pridejo na trg nekaj kasneje od »pravih« Huaweiev, z malce slabšimi komponentami, nekoliko drugačnim oblikovanjem in so nekaj cenejši. In prav to je tudi tokrat preizkušeni Honor 9 – nekoliko oskubljena različica trenutno najboljšega Huaweia, modela P10.

P10 smo že preizkusili (tako kot tudi nekoliko večjo različico, P10 Plus) in ugotovili, da gre za zelo dober telefon, ki sicer nekoliko zaostaja za najboljšimi androidnimi konkurenti, a je od njih precej cenejši. P10 dobimo za 550 evrov, najboljši Samsungi in LGji ob predstavitvi pa stanejo okoli 800 evrov. No, Honor 9 dobimo za še nekaj manj, trenutno ceneje.si pokaže 490 evrov.

Honor je procesorsko enak kot P10, to pomeni, da ga poganja zelo hiter procesor Kirin 960 (4 × 2,4 GHz Cortex-A73 in 4 × 1,8 GHz Cortex-A53), ima 4 GB pomnilnika in 64 GB shrambe, zaslon je 5,1-palčni, ločljivost 1080 × 1920 pik. Zaslon je malce slabši od tistega pri P10, to v praksi pomeni, da je prikazana slika nekoliko manj živa, a še vedno odlična. Na zadnji strani sta še vedno dva objektiva, s katerima Huawei že nekaj let omogočajo izdelavo zelo dobrih fotografij, le da na njih ne piše več Leica, kot na modelu P10. Očitna pa je razlika v oblikovanju, saj Honor 9 ni več tako zelo podoben (starejšim) iPhonom, kot velja za P10, temveč je ukrivljena zadnja stran svetleče obarvana. To je videti lepo, a hitro pritegne nase množico prstnih odtisov.

Zanimivo, da je Huawei pri Honor 9 opustil logiko le ene navigacijske tipke, ki jo je uvedel pri modelu P10 (in kar smo jim v Monitorju odločno zamerili); spet so na voljo tri (res pa je, da lahko dve programsko izklopimo).

Telefon poganja Android 7 s prevleko EMUI, ki v zadnjih generacijah postaja dovolj »lahka«, da se je privadimo, žal pa smo opazili, da je v telefon naložena množica nepotrebnih aplikacij, ki jih ne moremo odnamestiti (igre, booking.com, TripAdvisor, eBay itd.). Sklepamo lahko, da je telefon zato nekoliko cenejši od konkurence, ker del prihodkov pricurlja tudi od ponudnikov teh aplikacij.

Telefon se v praksi obnese odlično – je hiter, lepo sede v roko, nekoliko samosvojega uporabniškega vmesnika pa se dovolj hitro privadimo (ali pa ga povozimo z namestitvijo Nova Launcher). Seveda pa se moramo zavedati, da mu do res najboljših še kar nekaj manjka. Za začetek brezžično polnjenje, vodoodpornost in, ne nazadnje, tudi zaslon, ki stalno prikazuje uro in obvestila. Vse to zagotovo še pride, vendar šele v naslednjih generacijah Huaweievih telefonov. Pardon, v naslednjih Honorjih.

Huawei Honor 9

Hitrost delovanja: 10.

Kakovost izdelave: 9.

Cena: 490 EUR

Za: Hiter in prijeten telefon, za prikazane zmogljivosti razmeroma ugodna cena.

Proti: Do najboljših mu še kar nekaj manjka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji