Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2015 | Teme: nenehni testi

HP Zbook 14

Tokrat smo preizkusili dva Hpjeva modela Zbook. Poleg 15-palčnega smo si ogledali še za dober palec manjši model. Ta se je poleg dobremu palcu diagonale zaslona odrekel še kakšni malenkosti (denimo optični enoti), pri tem pa nas je presenetilo, da je občutno lažji in tanjši od večjega brata. V debelino meri dobra dva centimetra. To je glede na opremljenost presenetljivo tanko, tehtnica pokaže 1,6 kg, tudi to je presenetljivo lahko.

Ohišje je zelo kakovostno, poleg aluminija je v rabi še magnezijeva zlitina, predvsem pri ogrodju. Prenosnik je na videz resda nekoliko zadržan, kar je pri poslovnih modelih pričakovano. Zelo dobra tipkovnica (tudi osvetljena) ponuja zelo trdno vpetje, dober hod tipk in dober povratni odziv. Na sredini je krmilna paličica, pod tipkovnico pa razmeroma velika krmilna ploščica s po dvema fizičnima tipkama na zgornji in dvema na spodnji strani. Zelo dober je tudi zaslon. Resda ne doseže ločljivosti večjega brata, a je tudi  1920 × 1080 pik zelo dobro, sploh ker gre za 14-palčni zaslon. Ni svetleč, uporablja pa matriko IPS.

Dobro se obnese tudi vgrajena strojna oprema. Kljub razmeroma kompaktnemu ohišju so HPjevi inženirji vgradili dva diska, klasičnega velikosti 700 TB in SSD velikosti 120 GB. Za računanje skrbi Intelov procesor Core i7 (model 4600U), ki ima takt 2,1 GHz, zraven je 16 GB pomnilnika. Dobro se obnese tudi grafična kartica, ki je AMDjev model FirePro M4100, namenjen poklicnim uporabnikom, ki jo bodo uporabili v kakih strojniških in arhitekturnih programih. Opisana oprema se po potrebi izkaže tudi za dovolj energijsko varčno, prenosnik je zdržal tri ure in 38 minut brez napajanja, ob varčni rabi verjamemo, da brez težav vzdrži tudi štiri ure.

Pri vmesnikih ni posebnih presenečenj, tudi ničesar nismo pogrešali. Na voljo so štirje USBji, vsi po standardu USB 3.0, zraven sta še VGA in DisplayPort za izvoz videa in klasični omrežni vmesnik (poleg brezžičnega, seveda). Zbook 14 nas je pravzaprav presenetil, saj ponuja zmogljivo opremo v odličnem ohišju, ki je glede na zmogljivosti presenetljivo lahko in kompaktno. Seveda pa bomo za to kombinacijo plačali nekoliko več.

HP Zbook 14

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 218.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 291.

Trajanje delovanja: 3 ure 38 minut.

Mere:  33,9 × 23,7 × 2,1 cm., 1,6 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-4600U 2,1 GHz,

16 GB RAM, 700 TB + 120 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Zmogljivost, velikost in teža (glede na zmogljivost), kakovost izdelave, kakovost zaslona.

✗    Cena.

4109096

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji