Objavljeno: 28.9.2005 14:28 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: nenehni testi

HP Photosmart 8250

"Pekel je zamrznil!", bi lahko vzkliknili ob pogledu na najnovejši Hewlett-Packardov šest-barvni foto tiskalnik Photosmart 8250 (nadomešča model 8450). Podjetje, ki nas je leta in leta prepričevalo, da za domačo uporabo tiskalniki z ločenimi barvnimi kartušami niso smiselni, je namreč naredilo prav to - tiskalnik z ločenimi kartušami! Še več, podjetje, ki je zatrjevalo, da je bolje v paketu z barvno kartušo zamenjati tudi tiskalno glavo, saj se sicer šobe na glavi zaradi obrabljenosti lahko začnejo mašiti (zato je bila pri njihovih brizgalnikih, razen pri poslovnih modelih, to vedno nedeljiva celota), je v novi model vgradilo tiskalne glave, ki sploh niso izmenljive! Edini potrošni material so torej majhne posodice z barvilom, enako kot že leta pri Epsonovih, Canonovih in Brotherjevih brizgalnikih).

Posodice oz. kartuše se ne premikajo s tiskalno glavo, ampak so nepremično nameščene na sprednji strani in jih je zato zelo lahko zamenjati. Cevke barvilo iz kartuš peljejo do posodic na tiskalni glavi, ki so nekakšno začasno skladišče, od koder jih med tiskanjem posesajo brizgalne šobe. Novost nove tehnologije je boljši izkoristek barvila, saj se neporabljeno barvilo (ostanki čiščenja ali tiskanja do roba) shranjuje v posebni posodici, kjer se odstranijo zračni mehurčki in se potem spet uporabi. Vsaj tako zatrjuje Hewlett-Packard. Dosedanji brizgalniki so tako odpadno barvilo "shranjevali" v penasti gumi pod glavami. "Reciklaža" barvila je verjetno tudi razlog za veliko manjše kartuše, kot so bile v HPjevih brizgalnikih nameščene doslej. Premorejo namreč le do 6 ml barvila (črna do 21 ml), medtem ko so imele stare kartuše 13 ml. Mimogrede - ob nakupu tiskalnika imajo barvne 4,5 ml, črna pa 16 ml barvila. Koliko se da dejansko natisniti s kartušami, še nismo uspeli izmeriti, saj slovenski HP še nima na voljo novih kartuš. Ravno tako še ni znana njihova cena.

Poglavitna odlika nove tehnologije je hitrost. HP se celo pohvali, da gre za "najhitrejši foto tiskalnik na svetu", vendar drobni tisk razkrije, da to velja le za tiskanje fotografij v navadnem in hitrem (draft) načinu. Enako je razkril tudi naš preizkus. V najhitrejšem načinu tiskanja na navaden papir je fotografija 10 × 15 cm natisnjena v desetih sekundah, od tega 7 za pripravo in le 3 za tiskanje! V privzetem načinu (Normal) tiskanje traja 15 sekund, v najboljšem (še vedno na navadnem papirju) 31 sekund, medtem ko so boljši načini na posebnem papirju kar precej počasnejši - najboljši možni način za fotografijo zahteva minuto in 33 sekund. To je še vedno zelo hitro, vendar precej počasnejše od najhitrejših konkurenčnih tiskalnikov (42 sekund). Razlog za to razliko je v papirju: HP uporablja t.i. nabrekljivi papir, ki je dober glede trajnosti odtisa, vendar se počasi suši, zato je tudi tiskanje nanj nekoliko počasno. Če izberemo nov HPjev svetleči papir Advanced Photo Paper (namesto najboljšega Premium Plus Photo Paper), je tiskanje precej hitrejše (minuto in 3 sekunde), vendar trajnost odtisa ni zagotovljena (na Premium Plus do 105 let pod steklom).

Hitrost tiskanja besedila in poslovnih izdelkov je dokaj hitra, vendar ne izstopa (5 strani besedila v nekaj več kot minuti), vendar tiskalnik temu niti ni namenjen. Navsezadnje na to kaže že navadno črno barvilo (namesto suspenzijskega, ki ga uporabljajo "ne foto" tiskalniki), ki je videti nekoliko sivkasto in se na navadnem papirju nekoliko preveč razleze.

Kakovost tiska fotografij je zelo dobra, vendar nič boljša od izdelkov dosedanjih Photosmartov. Zelo verjetno zato, ker je najmanjša velikost kapljice, ki jo tiskalnik zmore natisniti, 5 pl (konkurenca tudi že samo 1 pl). Zrnatost je z zelo podrobnim ogledom tako še vedno vidna, pri navadnem ogledu pa ne. Navdušeni smo bili nad barvno pravilnostjo natisnjenih fotografij oz. naslovnice Monitorja v formatu PDF, le črna barva se je izkazala za nekoliko preveč medlo oz. sivkasto.

Programska oprema v tiskalniku zelo dobro odpravlja učinek rdečih oči, ki jih včasih "naredijo" fotoaparati.

Na voljo sta dva podajalnika za papir - za A4 in za fotografije 10 × 15 cm. Pri tisku iz računalnika gonilnik samodejno uporabi pravega, pri tisku s kartice pa pravega izberemo s pritiskom na tipko. Pograjati moramo dostop do podajalnika za fotografije, saj moramo za to odstraniti plastični pokrov, pa še takrat je "manevrskega prostora" zelo malo.

Gre za model, ki je namenjen tudi tiskanju brez računalnika, zato ima vgrajen bralnik pomnilniških kartic, omogoča neposredno tiskanje s fotoaparatov (Pictbridge) in ima barvni zaslon LCD. Omenimo možnost odprave rdečih oči, ki presenetljivo dobro deluje. Našo preizkusno fotografijo je zelo dobro "očistil". Rdeče oko, ki smo ga grafično vdelali na obleko na fotografiji, je program pravilno ignoriral.

Novi Photosmart je odličen tiskalnik, le cene odtisa žal še ne moremo ugotoviti ... Takoj ko bomo dobili dodatne kartuše, bomo manjkajoči podatek izmerili in tiskalnik umestili na našo lestvico.

HP Photosmart 8250

Hitrost: 8

Kakovost izpisa: 9

Opremljenost in enostavnost dela: 9

Cena izpisa: Še ni znana.

Vmesniki: USB, možnost bluetooth.

Cena: 47.760 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije: Kartuše še niso na voljo.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Ločene kartuše in glave, zelo hitro tiskanje v slabi in privzeti kakovosti, dovolj hitro tudi v najboljši kakovosti. Dobra kakovost odtisa, pravilnost barv. Odpravljanje rdečih oči s fotografij na karticah.

Proti: Nekoliko večja zrnatost fotografij kakor pri najboljših konkurentih. Nekoliko neroden pladenj za fotografije. Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji