Objavljeno: 28.11.2006 03:09 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Hewlett-Packard Compaq nx6325

AMD z mobilnimi procesorji Turion 64 nekako ni uspelo resneje ogroziti Intelovih procesorjev Pentium M in Core Duo. Za računalnike z AMDjevim procesorjem se je odločilo le nekaj podjetij, pa še ta so navadno predstavila le malo različnih modelov z AMDji. Eno izmed njih je tudi HP, ki prenosnike z mobilnimi Turioni in Semproni ponuja že skoraj od same predstavitve teh procesorjev.

Model Compaq nx6325 je najnovejši predstavnik tega izdelovalca z AMDjevim procesorjem. Po zunanjosti je enak drugim 15-palčnim modelom tega izdelovalca: ima konservativno oblikovano črno ohišje, ki v rokah deluje trdno in robustno. Opremljen je z AMDjevim mobilnim dvojedrnikom, Turionom X2 TL-52 s taktom 1,6 GHz. Družbo mu dela 512 MB pomnilnika, 80-gigabajtni disk in zapisovalnik DVD. Zaslon z diagonalo 15 palcev ima ločljivost 1024 × 768 pik, grafiko pa pospešuje ATIjev sistemski nabor Radeon Xpress 1150, ki za delovanje zaseže do 128 MB sistemskega pomnilnika.

Značilnost HPjevih Compaqov je odlična tipkovnica, ki se lahko primerja z najboljšimi na trgu, najdemo pa jo tudi na mx6325. Opremljenost z razširitvenimi vmesniki je spodobna - ne manjka niti bralnik pomnilniških kartic, ki podpira sedem različnih formatov. Zmogljivosti prenosnika lahko razširimo s karticami PC Card in ExpressCard. Poskrbljeno je tudi za varnost: vgrajen je bralnik prstnih odtisov, na prenosnik pa je že prednaložena HPjeva programska oprema ProtectTools Security Manager.

AMD Turion X2

Dvojedrni procesorji so se že dodobra zasidrali v naših računalnikih. AMD je s svojimi procesorji Athlon X2 dosegel kar zavidljiv tržni delež, Intel pa mu po manj priljubljenih Pentiumih D vrača udarec s trenutnim zmogljivostnim rekorderjem iz družine Core 2 Duo.

Tudi pri prenosnikih Intel že nekaj časa ponuja svoje procesorje Core Duo (Core 2 Duo pa je že predstavil). AMD je svoj mobilni dvojedrnik, Turion X2, napovedal že v prvi polovici letošnjega leta, a se je procesor znašel v katerem izmed preizkusnih računalnikov šele dobrega pol leta po predstavitvi.

AMDjevi Turioni se od Intelovih procesorjev razlikujejo že po tem, da niso del nekega "paketa", kot je Intelov komplet Centrino. Izdelovalci prenosnikov so tako svobodnejši pri izbiranju sistemskega nabora in omrežnega vmesnika. Resnici na ljubo pa izbira izdelovalcev na trgu niti ni tako velika, po AMDjevem nakupu ATIja pa se je še zmanjšala.

Poglavitni prednosti AMDjevega Turiona X2 v primerjavi s procesorjem Core Duo sta podpora 64-bitni programski opremi (ki jo bo podpiral tudi Core 2 Duo) in vgrajeni pomnilniški krmilnik, ki razbremeni sistemsko vodilo. Slabost Turiona je večja poraba (čeprav niti ni toliko večja, če upoštevamo še pomnilniški krmilnik, ki je pri Intelu v sistemskem naboru) in nekoliko manjša zmogljivost pri enakem taktu.

Na koncu seveda ne smemo pozabiti na ceno. Prenosniki z AMDjevim Turionom so cenejši od podobno opremljenih prenosnikov z Intelovimi procesorji. Kljub temu Intel na trgu prenosnikov drži niti v svojih rokah precej trdneje kot pri namiznih računalnikih in strežnikih, zato bo bržkone tudi v naslednjih letih prevladoval na trgu prenosnikov. AMD si bo lahko privoščil le nekaj drobtinic z bogato obložene mize, ne glede na to, da so prenosnike z AMDji napovedali tudi drugi izdelovalci računalnikov.

Računalnik ponuja pestre zmožnosti povezovanja: gigabitni omrežni vmesnik za vse, ki prisegajo na žico, brezžično pa se lahko povezujemo v omrežja 802.11a, b in g ter prek vmesnika bluetooth.

Pri meritvah se pokaže, da Turion X2 nekoliko zaostaja za Intelovimi dvojedrniki z enakim taktom, kljub temu pa je hitrost prenosnika, še posebej v večpredstavnih programih, zelo spodobna. Čas trajanja akumulatorja bi lahko bil boljši: prenosnik bo brez električne vtičnice deloval dobri dve uri in pol pri polni obremenitvi.

HP Compaq nx6325 ponuja zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Pri tem ne smemo pozabiti, da je v ceno že vštet sistem Windows XP Professional. V osnovi HP ponuja eno leto garancije (lahko jo sicer razširimo); to je nekoliko manj od konkurentov, ki fizičnim osebam navadno omogočijo dve leti dela brez strahu pred dragimi popravili. Za poslovne modele sicer HP ponuja triletno garancijo.

Hewlett-Packard Compaq nx6325

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,4.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 26,5.

Trajanje delovanja: 2 uri 35 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 32,9 × 26,7 × 3 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: AMD Turion X2 TL-52, 1,6 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11ag, bluetooth.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 249.900 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Zmogljivost v večpredstavnih programih, podpora 64-bitnim operacijskim sistemom.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji