Objavljeno: 7.11.2008 11:34 | Avtor: Mario Zec | Monitor Oktober 2008 | Teme: GPS

GPS za tekače

Garminov novi zapestni sprejemnik GPS z merilnikom srčnega utripa je namenjen predvsem rekreativnim tekačem za pomoč pri vadbi. Naprava je pravzaprav nova inkarnacija že znanega modela 305 iz iste serije.

Za razliko od 305 je 405 manjši in bolj podoben športni uri, nekoliko je spremenjen način vnosa podatkov (za dotik občutljiv okvir zaslona) in način prenosa podatkov na PC (priloženi brezžični sprejemnik ANT, ki ga vtaknemo v USB). Sicer pa se funkcionalnost ne razlikuje bistveno od predhodnika.

V uvodu smo novega Garmina namenoma označili za "podobnega športni uri", ker bodo vsi tisti, ki bi si jo zaradi oblike želeli omisliti kot uro za "vsak dan", najbrž razočarani. Naprava od klasičnih parametrov, ki jih pričakujemo od sodobne digitalne ure, namreč premore zgolj prikaz ure in datuma (še tega je treba priklicati s pritiskom na gumb). Pa če že nekateri privrženci klasike porečete, da je to pravzaprav vse, kar se od dobre ure pričakuje, vas prav gotovo ne bo navdušilo to, da je po podatkih izelovalca avtonomija baterije v varčnem načinu (samo prikaz ure) do 14 dni (v GPS načinu pa le 8 ur). In če ste bili navdušeni nad navijanjem starih žepnih ur, to ne bo več dovolj, uro bo treba priključiti prek (priloženega) polnilca na najbližji vir električne energije. Omenimo zgolj še to, da je ura le vodoodporna (po standardu IPX7), torej plavanje z njo odpade.

Na hitro odpravimo tudi vse tiste, ki bi radi uro uporabljali kot pripomoček za navigacijo. Resda je mogoče v napravo shraniti točke, do katerih nam ob priklicu navigacije naprava kaže približno smer in oddaljenost. A v praksi se nam zdi, da bi se zadeva obnesla le, kadar smo pozabili, kje za vraga smo pustili naš avto na velikem odprtem parkirišču (če smo seveda vklopili GPS in shranili točko, ko smo izstopali iz avta).

A naprava pravzaprav ni namenjena ne zamenjavi ure ne kot navigacijski pripomoček, temveč kot športni pripomoček za nadzor srčnega utripa in pomoč pri vadbi (predvsem teka).

Mi smo uro v ta namen tudi preverili (sicer na kolesu). Najprej nas je zmotil način premika po menujih in vnosa podatkov. Vse to namreč poteka prek za dotik občutljivega okvira zaslona, ki ima 4 občutljiva območja. Izkaže se, da je treba biti pri miru, imeti miren prst z ravno pravim občutkom za dolžino in hitrost pritiska na okvir, da lahko upravljamo napravo. Verjetno bi se s časom navadili, a veliko bolj ljuba bi nam bila še dva ali trije gumbi za upravljanje naprave, tako kot pri večini drugih podobnih izdelkov.

Ko na uri nastavimo vse potrebno in ob začetku vadbe počakamo, da se nastavijo sateliti, se med vadbo naprava dobro obnese. S pritiskom na okvir se med vadbo lahko premikamo med tremi nastavljivimi prikazi (na vsakem trije podatki, ki jih lahko poprej izberemo med enaintridesetimi, ki so na voljo) in dvema dodatnima prikazoma, če uporabljamo način "virtualni partner".

In ravno virtualni partner je tisto, kar nas je na tej napravi najbolj navdušilo. Našo že prevoženo in pripravljeno progo (z Garminovim EDGE 605) smo prek PC-ja prenesli na 405 in med vadbo smo tako lahko opazovali, koliko hitrejši/počasnejši smo trenutno v primerjavi z izbrano "arhivsko" vadbo. Po vadbi smo podatke prenesli v PC in vadbo analizirali ter si ogledali, kako smo trenirali. Komunikacija s PCjem poteka zgledno in brez težav.

Garmin Forerunner 405

Kaj: Ročna naprava GPS za tekače.

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.

Prodaja: Geoset, www.garmin.si.

Cena: 339 EUR.

Za: Virtualni partner, oblika.

Proti: Cena, upravljanje prek za dotik občutljivega zaslona, avtonomija akumulatorja.

Kot smo ugotavljali že pri drugih podobnih Garminovih napravah, analiza vadbe pokaže pretirano porabo kalorij (Garmin najmanj za kakih 30 % preceni porabo kalorij) in previsoko oceno višinske razlike.

Za konec naj skušam odgovoriti na vprašanje urednika: "Ali bi dal več kot 300 evrov za uro, s katero niti plavati ne moreš?" Kot sem že povedal, ne gre za uro, a po drugi strani so glede na ceno neposredni konkurenti 405 Polarjev RS400SD (priložen števec korakov) in Suunto-jev t3 (z dokupljenim števcem korakov). Oba konkurenta po našem mnenju posvečata bistveno več pozornosti parametrom vadbe in pripomočkom za analizo vadbe (o tem, kaj ponuja Garminova (in konkurenčna) programska oprema za analizo vadbe, smo pisali v junijski številki). Po drugi strani je močan adut Garmina virtualni partner, a kaj, ko ga ponuja tudi 305 za bistveno manj denarja. Manj stane tudi EDGE 605, ki pa ponuja tudi kar spodobno navigacijo.

Vsekakor pa Garmin z velikostjo in obliko naprave nakazuje smer bodočih tovrstnih pripomočkov za vadbo.

Ko na uri nastavimo vse potrebno in ob začetku vadbe počakamo, da se nastavijo sateliti, se med vadbo naprava dobro obnese.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji