Objavljeno: 17.5.2005 15:07 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2005 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Gericom 1st Supersonic PCI-E

Gericomov 1st Supersonic PCI-E že z imenom kaže, da gre za prenosnik, zgrajen na podlagi novega Intelovega nabora 915, katerega značilnost je tudi vodilo PCI Express za povezavo z grafičnim procesorjem. Novi Supersonic se lahko pohvali z zanimivo zasnovanim ohišjem, ki z 2,8 cm debeline sodi med tanjše, tako da gre za enega elegantnejših prenosnikov z zaslonom širokega formata. Ta je vrste "Crystal Bright", se pravi, da zaradi prevleke ponuja nekoliko večjo svetlost in kontrast od običajnih LCDjev, vendar je nekoliko večji tudi odblesk zaslona, predvsem pri gledanju pod kotom in v primeru, ko nanj neposredno pada svetloba.

Opremljenost prenosnika je dobra: procesor deluje s taktom 1,73 GHz, pomnilnika je 512 MB, disk pa je 80-gigabajten. Optična enota zmore zapisovati tudi na DVDje. Poglavitna odlika prenosnika je njegov grafični procesor: nVidiin GeForce Go 6600 s 128 MB namenskega pomnilnika naj bi po nVidiinih navedbah po zmogljivosti prekašal vse ATIjeve prenosniške procesorje.

Nadzvočni Gericom je eden redkih prenosnikov, katerega brezžična omrežna kartica podpira tudi povezovanje v omrežja 802.11a, ne samo 802.11g. Standard a se v Evropi sicer nikoli ni "prijel", čez lužo pa je precej bolj uveljavljen. Sicer je opremljenost z vmesniki povprečna. Izpostavili bi čitalnik pomnilniških kartic, ki podpira pet različnih formatov kartic.

Tipkovnica je bila pri preizkušenem modelu nemška, pri modelih v prodaji pa bodo slovenski znaki dotiskani na obstoječo razporeditev. Pri tipkanju se nekoliko upogiba, vendar ne toliko, da bi bilo moteče. Nad kakovostjo sledilne ploščice nismo imeli pripomb.

Vrhunske grafične zmogljivosti, ki jih oglašujeta tako Gericom kot nVidia, so se dokazale tudi v praksi. Novi Supersonic je tako eden najzmogljivejših prenosnikov pri poganjanju 3D grafičnih programov in iger, brez večjih težav pa se kosa tudi z grafičnimi karticami srednjega razreda za namizne računalnike. Tudi sicer se s svojimi zmogljivostmi uvršča malenkost nad povprečje. Zmogljiva zasnova pa očitno terja svoj davek pri akumulatorju: ob odklopu iz električnega omrežja je Gericom deloval le še dobri dve uri.

Gericomov prenosnik se lahko pohvali z zmogljivo zasnovo, izvrstnim grafičnim procesorjem, a žal nekoliko šibkim akumulatorjem. Svoje mesto bo zato pogosteje našel na pisalni mizi kot na kolenih uporabnika.

Gericom 1st Supersonic PCI-E

Poslovni indeks Winstone 2004: 19,4.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 21,2.

Trajanje delovanja: 2 h 05 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 35,7 × 26,5 × 2,8 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,73 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD- RW, wifi 802.11a/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 389.900 tolarjev.

Prodaja: Anni, www.anni.si, (01) 580 08 00.

Za: Opremljenost, zmogljivost grafičnega procesorja.

Proti: Čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji