Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens Lifebook P1510

Fujitsu Siemensov Lifebook P1510 je hibrid med tabličnim računalnikom in prenosnikom, ki bo pritegnil marsikateri pogled. Njegova poglavitna značilnost je namreč velikost (oz. majhnost). Gre namreč za najmanjši tablični računalnik na trgu, sploh če ga primerjamo z modeli, ki imajo tudi tipkovnico. Meri 16,7 × 23,2 cm, debelina pa je 3,7 cm. Tablica tehta en kilogram, tako da je dovolj lahka, da jo držimo v eni roki in s peresom pišemo po zaslonu.

Po opremljenosti se lahko primerja z drugimi ultra lahkimi prenosnimi računalniki: ima procesor Pentium M s taktom 1,2 GHz, pomnilnika je 512 MB, diska pa 60 GB. Optične enote nima, saj zanjo v ohišju enostavno ni prostora. Grafični procesor je kar del sistemskega nabora, za delovanje pa si vzame del sistemskega pomnilnika.

Zaslon malčka meri 8,9 palca, njegova ločljivost pa je 1024 × 600 pik. Seveda je zaslon občutljiv za dotik (saj gre za tablični računalnik), omeniti pa velja, da za pisanje po zaslonu ne potrebujemo posebnega peresa, temveč lahko po njem pišemo z vsakim peresom ali celo s prstom. Vidnost zaslona je dobra tudi pri nekoliko močnejši svetlobi, zaradi plasti za prepoznavanje dotika pa nekoliko trpi kotna vidljivost, a to velja za vse tovrstne zaslone.

Tipkovnica ima nekoliko manjše tipke, kot je vajena večina, tako da bo za daljše tipkanje na pisalni mizi vsekakor boljša izbira dodatna tipkovnica. Kljub temu smo se nanjo hitro navadili. Prenosnik nima sledilne ploščice, za premikanje kazalke po zaslonu je na voljo krmilna paličica.

Opremljenost z vmesniki je dokaj dobra. Dvema vmesnikoma USB dela družbo tudi izhod VGA, ki ga večina ultra lahkih prenosnikov nima. Za brezžično povezovanje sta na voljo vmesnika bluetooth in WLAN. Prenosnik ima dve mesti za razširitvene in pomnilniške kartice: SD in CF. Morda bi bilo bolje, ko bi se odločili za vmesnik PC Card. Večina razširitvenih kartic je sicer že na voljo v formatu CF, vendar v P1510 ne moremo vtakniti GPRS/UMTS razširitvenih kartic, ki jih ponujajo naši mobilni operaterji in v navezi s katerimi P1510 postane res povsem mobilna naprava.

Pri meritvah se je P1510 izkazal dokaj dobro. Primerja se lahko z vsemi prenosniki v svojem razredu. Čas trajanja akumulatorja je sicer nekoliko slabši kot pri nekaterih modelih, saj ima P1510 manj zmogljiv akumulator. Dve uri in četrt pri polni obremenitvi je kljub vsemu dober rezultat, čas pa lahko z vklopom varčevanja z energijo seveda podaljšamo.

Lifebook P1510 je eden bolj uporabnih tabličnih računalnikov na trgu. Po zaslugi majhnih mer in teže ga lahko imamo s seboj povsod, zaradi svoje dokaj zmogljive zasnove pa lahko nadomesti tako ročni računalnik kot prenosnik.

Fujitsu Siemens Lifebook P1510

Poslovni indeks Winstone 2004: 15,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,3.

Trajanje delovanja: 2 h 14 min.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Mere: 23,2 × 16,7 × 3,7 cm, 1 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,2 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, WLAN 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 8,9-palčni, 1024 x 600 pik.

Cena: 477.800 tolarjev.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si; Likopris, www.likopris.si.

Za: Mere, za dotik občutljiv zaslon.

Proti: Nima optične enote, nima reže PC Card.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji