Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Alan Orlič | Monitor December 2018

Fotoaparat brez fotoaparata

Razpravljati o tem, ali so fotoaparati v telefonih dobri ali ne, je izguba časa. Če nič drugega, številke, predvsem prodajne, povedo vse. Kaj pa ergonomija le teh?

Pravzaprav se je plaz usul že pred leti, pogovarjamo se lahko le še o tem, kateri telefon ima boljši fotoaparat oziroma, v zadnjem času je bolj vprašanje, katera »umetna inteligenca« bolje sestavlja posnetke. A kakorkoli se odločimo, na koncu pridemo do ergonomije, ki je resda uporabna za upravljanje aplikacij v telefonu, za fotografijo pa je bolj kot ne neuporabna.

Za začetek, osnova vsakega fotoaparata, sprožilec. Le redki izdelovalci so telefonu dodali poseben gumb, večina je ali uporabila katerega od obstoječih, velikokrat za spremembo glasnosti, ali vse skupaj prepustila dotiku na zaslonu. Slednje pomeni, da moramo največkrat fotografirati z obema rokama, kar sicer ima nekatere prednosti, kot je boljše umirjanje slike, a moramo kljub vsemu praktično vse nastavitve opraviti prek zaslona. Nekaj, kar je na skoraj vsakem malenkost boljšem fotoaparatu le obrat gumba v eno ali drugo smer, je na telefonu dodaten pritisk ali več na zaslonu. Tudi druge možnosti imajo fotoaparati hitreje dostopne, kar bistveno pohitri delo. Končni udarec telefonom pa fotoaparati zadajo z boljšim držanjem, saj ima večina vsaj malo odebeljen desni del, katerega prsti lepše objamejo.

V to nišo je vstopilo izraelsko zagonsko podjetje, ki je naredilo dodatek za telefon, ki ima vse, česar telefoni praviloma nimajo. Po domače, fotoaparat brez fotoaparata. Pictar, kot se imenuje podjetje, ponuja dve različici držala, prva je že naprodaj in smo tudi preizkusili, druga prihaja naslednje leto. Ker imajo telefoni različno višino, širino in debelino, da postavitve gumbov niti ne omenjamo, tudi Pictarjevo držalo prihaja v različnih izvedbah. To pomeni le, da se bolje prilagaja telefonu, ne vpliva pa na samo uporabnost, ki je pri vseh različicah enaka. Mi smo Pictar preizkusili s telefonom Samsung Galaxy S8+.

Za napajanje skrbi posebna baterija, ki naj bi zadostovala za do pol leta rabe, nato jo je treba zamenjati. Poleg sprožilca so na voljo še trije vrtljivi gumbi, ki jim lahko spreminjamo, kaj bomo z njimi upravljali. Napravica ima še dve pomembni možnosti, na spodnji strani najdemo klasični navoj za stojalo, zgoraj pa klasični nastavek za bliskavico. Slednje praviloma ne bomo mogli uporabljati, kajti bliskavic, združljivih s telefoni, je zelo malo, pride pa nastavek prav za stalno osvetlitev, k čemur sodijo luči LED. Za konec še odebeljen desni del, ki je dobro zastavljen, tako ergonomsko kot estetsko. Dodatno gumiran del skrbi za boljši oprijem, za piko na i manjka le še prostor za palec na zadnji strani.

Ker držalo nima nobenega kontakta, prek katerega bi upravljali fotoaparat na telefonu, je prva misel bluetooth. Snovalci so našli drugo rešitev, ultrazvok. Telefoni Pictar »slišijo«; verjetno zna tudi kakšen pes ali mačka rahlo zastriči z ušesi, za nas navadne smrtnike pa je ta zvok neslišen. Razloga za tako komunikacijo sta dva, glavni je preprostost povezave, bluetooth naj bi bil po besedah zastopnika bolj zapleten. Drugi, poraba energije, ki je pri ultrazvoku še nižja kot pri modrozobni povezavi. Dodamo lahko še tretji element, težo in ceno naprave. Litijeve baterije bi držalo na eni strani podražile, na drugi pa mu povečale težo, zato postane klasična baterija zelo smiselna izbira. Poleg tega že omenjeno trajanje do 6 mesecev ni prav boleče za denarnico, če za primerjavo vzamemo druge naprave, ki so prav tako odvisne od klasičnih baterij.

Zadnji del sestavljanke je seveda aplikacija, ki izkorišča vse možnosti držala. Preizkusni Galaxy S8+ se je izkazal za konkretno podhranjenega, da bi lahko dobro izkoristil držalo. Kljub temu, da je bil pred letom in pol to vrhunski telefon/kamera! Najdaljši čas je omejen na 1/10 sekunde, video način še čaka naslednjo različico (po domače je zaklenjen), zaslonka je strojno omejena le na eno vrednost in še bi lahko naštevali. Ampak to je seveda težava telefona, ki tudi v lastni različici programske opreme za krmiljenje fotoaparata ne ponuja česa več. So pa zato tu na voljo hitri dostopi do ročnih nastavitev, kot so pod/nadosvetlitev, ki je tako ali tako na prvem mestu, sledijo občutljivost, zaslonka in seveda sprememba goriščnice, če vaš telefon to omogoča. Občutek upravljanja se zelo približa tistemu na klasičnem fotoaparatu, s to razliko, da je zaslon seveda krepko večji.

Po Pictarjevi aplikaciji bi se lahko zgledovali tudi nekateri izdelovalci fotoaparatov, ki določene možnosti zakopljejo nekam globoko v menije, oziroma slednje naredijo nepregledne in zahtevne za uporabnike. Tako lahko hitro vklopimo histogram, vodno tehtnico ali shranjujemo slike v načinu RAW. Pozna tudi obdelavo posnetkov v realnem času, od pretiranega temnenja robov do raznih učinkov obračanja barv.

Če odštejemo strojne omejitve telefona, postane slednji s Pictarjevim držalom klasični fotoaparat, kot smo jih vajeni. Pogrešamo malo več odzivnosti, aplikacija se nam je občasno samodejno zaključila (da, »crknila« je), a to so stvari, ki jih bo snovalec sčasoma bržkone odpravil.

Kot zanimivost, aplikacija deluje tudi s telefoni, ki niso na seznamu podprtih, recimo Nexus 5X, le da je tu slika vztrajno obrnjena na glavo. S ceno dobrih 100 evrov je še ravno v tistem dosegu, ki je dosegljiv brez večjega odrekanja. Če torej imate spodoben fotoaparat v telefonu, a vam hodi narobe ergonomija, Pictar to napako odpravi. A po drugi plati, če bi še vedno radi fotografirali na pravi fotoaparat, raje kupite cenejši telefon in za razliko katerega od spodobnih kompaktnih malčkov, kot je, recimo, Fujifilm XF10 ali Sony RX100, še vedno boste prišli skozi ceneje kot z najnovejšim ajfonom, kakovost posnetkov pa bo neprimerno boljša.

Pictar

Dodatek, ki telefonu doda »fotografsko« držalo

Kje: www.pictar.si

Cena: 110 ali 120 EUR, odvisno od velikosti/modela telefona.

Za: Dodatni gumbi, ergonomsko držalo.

Proti: Odzivnost aplikacije, občasno sesuvanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji