Objavljeno: 27.2.2007 03:04 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Februar 2007 | Teme: nenehni testi

Epson D78

V manj kot letu dni so v Epsonu že nadomestili najosnovnejši model Epson D68 z novim, malce prenovljenim D78. Na videz je sicer drugačen, tokrat nekoliko bolj oglat, a vendar v notranjosti precej podoben predhodniku, le nekoliko hitrejši.

Zasnova Epsonove serije D še vedno ostaja enaka. Tiskalniki uporabljajo štiri ločene barvne kartuše s pigmentnim barvilom DuraBrite Ultra. Največji poudarek je predvsem na obstojnost izpisa na navadnem papirju in na ceni barvila.

Po lastnostih oziroma hitrosti tiskanja je D78 skorajda enak predhodniku D68. Pri tiskanju besedil razlika sploh ni opazna, saj za tiskanje pet strani porabi dve minuti in dvaindvajset sekund. Za tiskanje poslovnega poročila bo še vedno potreboval več kot pet minut in to ga v primerjavi s konkurenčnimi tiskalniki potisne malce v ozadje. Do opaznejše razlike pride pri tiskanju v najboljši kakovosti, saj predhodnika prehiti za dobro minuto, a še vedno za tisk vektorske slike porabi kar osem minut in pol. Za tiskanje fotografije velikosti 10 x 15 cm na svetleči papir je treba potrpežljivo počakati kar štiri minute in dvajset sekund. Žal se s hitrostjo ne more ravno bahati, razen pri tiskanju v hitrem (draft) načinu, kjer prekaša skorajda vse konkurente. Pet strani dokumenta tako skorajda dobesedno izmeče v dvaintridesetih sekundah. Seveda pri takem tiskanju povzroča kar precej moteč hrup, pa tudi kakovost takega odtisa je zgodba zase.

Drugače pa je pri tiskanju v privzeti kakovosti. Besedilo je zelo lepo črno in vidno, robovi so le nekoliko nazobčani. Tudi tiskanje fotografij mu gre odlično od rok, saj so barve lepo žive in vidne. Tudi prelivi so dokaj lepo zvezni, čeprav morda nekoliko manj kot pri prejšnjem modelu. Pri tiskanju na poseben papir je izpis malce bled, a to smo ugotovili tudi že pri predhodniku. Tiskanje do roba mu prav tako ne povzroča nobenih težav.

Cenovno dokaj ugoden, a glasen tiskalnik, namenjen predvsem tistim, ki večinoma tiskajo na navaden papir in ob tem želijo kakovostni in trajen izpis.

Epson D78

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB.

Cena: 91,42 evra.

Izmerjena cena ČB strani: Nismo je še izmerili.

Izmerjena cena barvne strani: Nismo je še izmerili.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Dobra kakovost tiska na navaden papir. Ločene barvne kartuše.

Proti: Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji