Objavljeno: 27.6.2023 | Avtor: Vladimir Djurdjič

Domači kino - Vsestranski projektor

Prenosni projektor, videokonferenčni sistem, večpredstavni predvajalnik s podporo za posnetke 4K in računalnik, vse v enem. Za ceno, ki je lahko celo nižja od navadnih projektorjev. Sliši se obetavno, toda izdelek (še) ne izpopolnjuje vseh obljub, ki jih avtorji navajajo v kampanji na pospeševalniku Indiegogo.

Mali prenosni projektorji s svetlobnim virom LED so danes zelo razširjeni, včasih tudi za neverjetno nizke cene, a z vprašljivo dejansko kakovostjo. Ob ponudbi za preizkus meni doslej še neznanega proizvajalca Czur sem bil zato najprej precej skeptičen.

Czur je sicer razmeroma priznan specialist za prav poseben tip optičnih bralnikov, in sicer za digitalizacijo knjig. Nedavno pa so se odločili narediti korak naprej in so na priznanem zagonskem pospeševalniku Indiegogo zagnali kampanjo za inovativen projektor StarryHub. Ta vključuje projektor, računalnik, večpredstavni predvajalnik in videokonferenčni sistem v eni sami, razmeroma lahko prenosni napravi.

Težko bi trdili, da je zamisel povsem izvirna, toda StarryHub se ponaša z nekaterimi značilnostmi, ki jih doslej še nismo zasledili. Ena takih je ta, da lahko brezžično povežemo do štiri vire/naprave hkrati, kar je idealno za prikaz slike večigralnih iger, deljenje zaslona več sodelujočih na konferenci in verjetno še kak poseben scenarij rabe.

Vsekakor tudi zamisel, da v projektor vgradijo videokamero za videokonference, zvočnike in mikrofone, sodi med bolj izvirne. Resnici na ljubo lahko nekaj podobnega razmeroma preprosto zgradimo sami, pač z zunanjo videokamero, zvočnikom, s tipkovnico, z miško ..., vendar bomo na koncu ugotovili, da potrebujemo kar precej dodatkov.

Ravno tu je razlog, da so se avtorji odločili vse skupaj vgraditi v eno napravo. To lahko dobesedno damo iz torbe, priključimo na elektriko (verjetno tudi internet) in že smo nared za predstavitve, predavanja, konference, priložnostni kino. Še celo kot »prenosni« računalnik bi ga lahko uporabljali.

Izraz »prenosni« lahko sicer uporabljamo le pogojno. Naprava je narejena kot kocka s stranico približno 20 cm in skupno težo 3,3 kg. To je seveda več kot pri današnjih mini projektorjih. Vseeno bomo potrdili, da StarryHub razmeroma preprosto damo v priloženo torbo in prenašamo naokoli.

Deklarirana svetilnost je 2.200 lumnov, kar je več kot pri večini prenosnih projektorjev v tem cenovnem razredu. A po drugi strani to ni dovolj za prikaz dovolj svetle slike pri dnevni svetlobi. Za optimalno rabo bo treba vseeno uporabiti zavese ali žaluzije.

Opozoriti velja, da Czur sicer projektor označuje kot 4K, toda dejanska ločljivost je 1.080p, višjo ločljivost vgrajeni Texas Instrumentsov čip DLP ustvari s tehnologijo premičnih zrcalc, Pixel shifting. Nič nenavadnega za ta razred izdelkov, celo povsem sprejemljivo, če ne bi avtorji v pogovorih s potencialnimi kupci v razpravi na Indiegogo vztrajali, da projektor podpira »pravo ločljivost« 4K. Le zakaj to počnejo?

Objektiv projektorja je narejen tako, da zna ustvariti zelo veliko sliko na zelo kratki razdalji. Diagonalo 2,5 metra dosežemo že na razdalji komaj 1,8 metra od stene. Če tako blizu stene/platna nimamo prostora, bomo morali uporabiti digitalno zmanjševanje slike. Pohvaliti moramo samodejni fokus in nastavitev geometrije slike (keystone) – čim projektor nekoliko premaknemo, zazna spremembo in ponovno nastavi sliko.

Največja posebnost je videokamera ločljivosti HD (1.080p), ki je vgrajena v zadnjo stran projektorja. Ideja je ta, da ga postavimo na konferenčno mizo, kamera pa lahko snema prisotne, ki nato sodelujejo na konferenci. Vgrajen je izrazito širokokotni objektiv, tako da zadovoljivo zajame vse udeležence, ki sedijo vsaj 0,5 metra od projektorja. Na 1,5 metra od kamere zajame že okolico v širini 6 metrov. To pomeni, da optimalno deluje že v razmeroma majhnih konferenčnih sobah.

Ko uporabljamo programe v samem projektorju (več o tem kasneje), kamera deluje po pričakovanjih. Moti pa nas, da je ne moremo izkoristiti, če konference vodimo prek računalnika, priključenega na kabel HDMI. V tem primeru bi potrebovali povratno povezavo USB, ki je StarryHub ne podpira. To ni tako majhna pomanjkljivost, saj bi lahko bil tak scenarij rabe kar pogost.

Videokonferenčne zmogljivosti dopolnjujejo razmeroma dovolj slišen konferenčni zvočnik (10 W) in kar šest 360-stopinjskih mikrofonov. Oboje v tipični videokonferenčni sobi deluje dovolj dobro.

Proizvajalec je za upravljanje projektorja razvil namenski operacijski sistem, ki mu pravijo Starry OS. V bistvu pa gre za prilagojeno različico Androida X, kar dokazuje tudi prisotnost trgovine Google Playstore.

V projektorju so bili že naloženi Microsoft Teams, Zoom in Webex. Uspelo nam je namestiti Kodi in Amazon Prime Videos, nikakor pa ne Netflixa, tudi namestitev Disney+ je uspela le »tehnično«, slike namreč predvajalnik ni prikazal. Hitro brskanje po Playstoru in trgovini Czur kaže, da je na voljo še razmeroma malo naslovov. Avtorji jih v oglasih navajajo precej več in morda se bodo v tej smeri še potrudili. Brez težav pa je deloval predvajalnik za predstavitve Powerpoint.

Starry OS se prikaže presenetljivo hitro po zagonu sistema in takoj ponudi ključne programe ter nastavitve. To je zelo dobrodošlo, ko moramo hitro začeti sestanek ali predstavitev. Izberemo lahko vir prek kabla HDMI, prav tako pa lahko vklopimo podporo za zrcaljenje zaslona (Screen Mirroring) in na ta način priključimo največ štiri naprave, ki so lahko PC, telefon in tablica. Czur StarryHub je tu unikaten, saj česa podobnega pri konkurenci še nismo zasledili.

Ob tej funkcionalnosti seveda najprej pomislimo na večuporabniške igre in prednosti, če lahko vidimo več igralcev/zaslonov sočasno. Prav tako zelo uporabna je možnost deljenja več zaslonov različnih uporabnikov na poslovnem sestanku. Žal izvedba deluje le na pol. Uspešno smo se povezali z računalnikom PC in s telefonom Android, nikakor pa ni delovalo zrcaljenje iz mobilnih naprav Apple (tablic in telefonov).

Za krmiljenje celote Czur ponuja Smart Touchpad, dokaj neobičajno brezžično krmilno napravo velikosti telefona, ki je prek magnetov ohlapno pritrjena na vrh projektorja. Magneti so dovolj močni, da krmilno enoto držijo na mestu med premikanjem, brez težav pa jo vzamemo v roko. Hitro opazimo, da gre za napravo z zaslonom na dotik. S pritiskom na eno od tipk izmenično deluje kot sledilna ploščica ali miniaturna zaslonska tipkovnica. Svoje delo opravlja dovolj dobro, a za intenzivnejše tipkanje vseeno priporočamo priklop zunanje tipkovnice.

Vgrajeni računalnik temelji na procesorju arhitekture ARM, ki ima šest jeder (A72 × 2 in A63 × 4) s taktom 1,8 GHz, za grafiko pa skrbi Mali-T860MP4 s štirimi jedri in taktom 800 MHz. Ne zdi se povsem dovolj, a celota lahko dekodira videoposnetke ločljivosti 4K, s kodeki H.264 in H.265. Pomnilnik RAM je velik komaj 4 GB, vgrajena pa je shramba eMMC velikosti 32 GB.

Malo mešano

Kratek preizkus naprave v različnih scenarijih rabe je pustil zelo mešane občutke. Več kot očitno je, da programska oprema še ni dokončana, saj je polna nedoslednosti in tudi napake pri delovanju niso redke. Še najbolj stabilne so bile videokonference, kjer je vse delalo po pričakovanjih. Filmi so se občasno ustavljali in v nekaterih primerih je odjemalec povsem odpovedal poslušnost.

Najbolj pa nas moti zelo slab domet signala Wi-Fi. Ta je bil komaj zadovoljiv za napravo za videopretoke ne glede na to, da je bil domači usmerjevalnik Wi–Fi oddaljen le kake štiri metre od naprave. Ne predstavljamo si, kako bo sistem deloval, ko bo najbližja Wi-Fi dostopna točka še dlje. Ostane seveda možnost rabe ožičene omrežne povezave, a to ni povsem v duhu te naprave.

Starry Hub je posebnež, o tem ni dvoma. Kdor ne potrebuje projektorja in kamere hkrati, bo povsem zadovoljen tudi z ločenimi komponentami. Zmožnost prikaza do štirih zaslonov hkrati pa utegne biti skriti adut, ki ga ima ta izdelek v primerjavi z bolj znano konkurenco. Če vse to obtežimo s ceno (do zaključka kampanje na Indiegogo že za 699 dolarjev) in pri tem privzamemo, da bo proizvajalec do konca razvoja odpravil vse naštete težave, StarryHub v resnici ponuja kar zanimivo razmerje med zmogljivostjo in ceno. Če vas zanima, velja pohiteti, ker bo po zaključku kampanje cena verjetno višja.

Czur StarryHub

brezžični projektor, računalnik in videokonferenčni sistem v enem

Cena: Za slovenijo še ni določena (do zaključka kampanje 699 USD).

Prodaja: www.xenon-forte.si Czur/Indiegogo: www.indiegogo.com/projects/starryhub-best-wireless-smart-4k-led-projector

Za: Vse, kar je potrebno za projekcijo in videokonference, ločljivost, daljinsko vodenje.

Proti: Slab domet Wi-Fi, projektor ni »pravi« 4K, slabo deljenje zaslona (screen casting), svetilnost v dnevni svetlobi, občasno zatikanje pri pretočnem videu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji