Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2015

Če bi radi delali

Da, če bi radi delali, »ustvarjali« podatke in jih ne le uporabljali, potem potrebujemo računalnik. Tablice, telefoni in podobne prenosne igrače, ki obvladujejo računalniško sedanjost, ne bodo dovolj. Lahko pa si omislimo kompromis – računalnik, ki je skoraj tako tanek kot tablica. Ultra tanek prenosnik.

»  Kaj smo ugotovili?

Če potrebujemo vrhunski tanek prenosnik, ni dileme – Lenovo Carbon X1 je največ, kar je na voljo ta hip. Če nas bolj zanima prenosnost in manj zmogljivosti, se bo bolje obrniti na Apple ali Asus, tablice s tipkovnico pa so dovolj eksotične, da jih lahko priporočimo le tistim, ki natanko vedo, za kaj bi jih potrebovali.

Priznajmo si, tablice in telefoni so nam tako zelo všeč, ker jih lahko enostavno upravljamo s prsti, ker so tako lahki in priročni, pa seveda zato, ker brez težav delujejo ves dan. Če to primerjamo z računalniki, ki so bili na voljo še pred kratkim, je razlika očitna – tudi če govorimo o prenosnih računalnikih, so bili ti ponavadi težki, nerodni, debeli, na baterijo pa smo delali z njimi povprečno le tri ure. In v resnici je z večino prenosnikov, ki se naprodaj danes, še vedno tako, so pa tudi modeli, ki so se vsem prednostim že nevarno približali.

Največji napredek je bil narejen na področju prenosnosti, pri čemer dandanes vodi Applov Macbook in Asusov model UX 305, ki smo ga preizkusili tokrat. Videti sta kot tablici, kot smo ju vajeni iz sveta iOS in Android, le da imata tipkovnico. In, da, v njiju tečeta polnokrvna operacijska sistema – OSX in Windows. Tudi trajnost baterije je zelo dobra (skoraj 7 ur!) in skorajda primerljiva s trajanjem baterij pri tablicah, a za ceno manjših zmogljivosti. Vgrajen je namreč Intelov procesor Core M, ki je nekakšen »Atom na steroidih«, po zmogljivostih pa nikakor ne dosega današnjih procesorjev Core i3, i5 ali celo i7. Toda za večino uporabnikov bo to dovolj. Večina uporabnikov pač današnje računalnike uporablja za pisanje besedil, delo s preglednicami in – brskanje po spletu. Taki ultra tanki modeli so torej odlična izbira za nezahtevne uporabnike, ki so obenem veliko na poti.

Na naslednjih straneh pa boste našli tudi modele, ki gredo korak dlje. Lenovov Thinkpad Carbon X1 je ravno tako tanek, le da ima vgrajen vrhunski procesor i7, ki je seveda energetsko bolj potraten in na bateriji kljub temu zdrži – 9 ur! Da, enako kot današnje tablice. Žal se v Lenovu natančno zavedajo vrhunskosti svojega modela, zato so mu pripeli tudi vrhunsko ceno, ki bo verjetno ohladila večino smrtnikov, le poslovnih uporabnikov ne. Seveda je X1 na voljo tudi z zaslonom na dotik, če tako želimo.

To je osnovna lastnost tretje vrste prenosnikov, ki smo jih preizkusili tokrat – tablic z dodano tipkovnico. Nekakšen prototip teh je Microsoftov Surface Pro 3, ki ga je pri nas sicer nekoliko težko dobiti, a deluje zares domišljeno. Z Windows 10 se obnaša kot polnokrvna tablica, s pokrovom/tipkovnico pa se spremeni v izredno lahek in majhen prenosnik. Ker pa je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ima vgrajene procesorje i3, i5 ali i7, to pa pomeni – da je debelejši od navadnih tablic, pa še reže za ventilatorsko hlajenje ima. In, da, če ga malce obremenimo, začnejo reže z izpihanim zrakom prav lepo greti.

Izbira je torej pestra in si jo lahko najdemo tudi med temi tremi skrajnostmi. Ali pa se tem prednostim tudi odpovemo in se odločimo za »debel« prenosnik, po možnosti z diskom SSD. Ali morda celo za »podmizni« računalnik, kar je v smislu razmerja zmogljivosti/cene zagotovo najboljša izbira. Ni pa prenosna. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji