Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Canon PowerShot SX40 HS

Zanimivo je družinsko deblo Canonovih superzumirnih fotoaparatov. Vse skupaj se je začelo leta 2004, ko so predstavili model S1 IS, ki je takrat ponujal 12-kratno povečavo. Nato so serijo zelo razvejili na cenejše in dražje modele ter leta 2008 ponudili kar tri aparate v tem segmentu, med katerimi je model SX1 že omogočal video v polni HD ločljivosti, cenejši brat SX10 pa še ne. Serija SX1 ni dočakala naslednika, desetiški SX pa se še razvija. Vendar je SX40HS prvi Canonov zmogljivi zumirni aparat, predstavljen po letu 2008, ki ponuja zajemanje videa v visoki polni ločljivosti. Kar tri leta je bilo treba počakati (SX40 HS je bil predstavljen septembra lani), da modela SX1 dejansko ne pogrešamo več.

In po naših vtisih se je izplačalo počakati, saj je kakovost videa skupaj z ostrenjem na visoki ravni. Podrobnosti so dobro razpoznavne, stabilizacija slike zelo učinkovita, ostrenje pa natančno, zelo zvezno in hitro, skoraj neopazno. Odlično je tudi novo Canonovo večtočkovno prilagajanje beline, ki deluje hitro in dobro predvideva, v kakšnem okolju smo.

Še bolje aparat prilagaja belino pri zajemanju fotografij, novo pa je v seriji SX tipalo vrste HS, ki po zaslugi nekoliko nižje, a še vedno dovolj visoke ločljivosti 12 megapik ponuja manjšo občutljivost za šum. Razpon občutljivosti sega od ISO 100 pa do 3200, ko je na voljo polna ločljivost tipala, v posebnem nočnem načinu zmanjšane ločljivosti pa aparat samodejno uporabi tudi vrednosti do ISO 6400. Zrnatosti pravzaprav nikoli ni zares veliko in brez težav lahko zapišemo, da v svojem razredu trenutno nima prave konkurence. Podrobnosti so zelo dobro razpoznavne tudi pri ISO 3200, le barve postanejo za odtenek slabše.

Objektiv je stari znanec iz prejšnje generacije in ponuja izvrsten razpon od širokih 24 mm naprej in se pohvali z zelo majhnim popačenjem sodčkavosti in izjemno 35-kratno povečavo. Na tem področju ga trenutno sicer prekaša Nikon P510, ki ponuja več kot 41-kratno povečavo, a nekoliko manjšo odprtost zaslonke.

Praktično nespremenjeno je ostalo glede na prejšnjo generacijo tudi ohišje, ki mu zamerimo le izbiro materialov, ki ponekod delujejo ceneno, pa čeprav je aparat kakovostno sestavljen in trdno grajen. Res pa je, da danes naletimo na slabše materiale tudi že pri cenejših modelih SLR. S prejšnjo generacijo pa je SX izgubil tudi podnožje za bliskavico hot-shoe.

Canon SX40 HS je odličen izbor za željne povečave, ponuja vrhunsko kakovost videa, vsestransko uporabnost in popolne ročne nastavitve. Tistim, ki ne potrebujejo kakovosti razreda SLR, bo zadoščal pravzaprav povsod, glede na ponujeno pa se zdi cena 399 evrov povsem primerna.

Canon PowerShot SX40 HS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-840 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,8; ostrenje 0 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 399 EUR.

Za: Občutljivost za šum, kakovost videa, ostrenje, makro.

Proti: Izbira nekaterih materialov in plastično držalo, klasični pokrov objektiva, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji