Objavljeno: 26.3.2012 13:45 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Canon PowerShot G1X

Canonova serija G je slovela po aparatih s kakovostnim ohišjem in odličnim nadzorom ter dostopnostjo funkcij na ohišju. Zadnja različica G12 je prispevala kakovostno tipalo vrste HS, katerega glavna lastnost je bila znižana ločljivost s 14 na 10 megapik v primerjavi s prejšnjo generacijo. Tokrat se serija G vrača s 14 megapikami, vendar so razporejene po tipalu približno šestkrat večje površine.

Ohišje ostaja kakovostno grajeno in opremljeno z vrsto nastavitvenih kolesc, vendar je izgubilo grobo prevleko po površini, kakršno poznamo iz višjega razreda D-SLR. Tokrat je ohišje gladko aluminijasto, ostaja enako trdno, vendar ne deluje tako robustno. Prav tako je pridobilo na zunanjih merah, zaradi česar je držalo zdaj nekoliko višje in kakovostno gumirano. Kolesce nad držalom je ostalo, prav tako tisto okrog štirismerne tipke, zaradi česar je upravljanje boljše kot pri aparatih SLR nižjega razreda, vendar smo v primerjavi z dvanajsto generacijo modela G izgubili kolesce za izbiro ISO vrednosti. Ostaja pa tisto za izbiro ekspozicije, ki se skriva pod kolescem za izbiro programa.

K zunanjim meram je dosti prispeval nov objektiv, ki ima nekoliko manjši razpon, kot smo ga bili doslej vajeni pri seriji G, saj zum zavoljo tele območja ostaja le štirikraten.

Res je, da ni pravzaprav nič posebnega, ko gledamo z vidika odprtosti zaslonke f2,8, in ponuja nič kaj zavidljivih 28 mm v najširšem območju, vendar je opremljen s kakovostno stabilizacijo slike in zatemnitvenim filtrom ND. Zaslonko je mogoče zapreti do vrednosti f16, kar bo koristilo predvsem, kadar bo uporabnik potreboval veliko globinsko ostrino. Zaradi tehničnih omejitev pa je najmanjša razdalja pri makro ostrenju prav tako razmeroma velika. Kar nekaj polemik je mogoče prebrati v spletu o ostrini objektiva, vendar v resnici težava ni toliko v ostrini kot v majhni globinski ostrini. Tipalo je veliko, kar pomeni, da bo tisto, kar ni izostreno, zelo hitro neostro. Zato aparat ni namenjen tistim, ki se fotografiranja lotijo površno. Z rezultati bi utegnili hitro postati nezadovoljni. Še najbolj moteči so zeleni in vijoličasti robovi pri zelo zahtevnih kontrastnih razmerah.

Na kakovostnem vrtljivem zaslonu smo na določenih sivinah opazili nekakšen navpičen vzorec pri povsem povečani fotografiji, kasneje na računalniškem monitorju pa tega ni bilo opaziti. Težava je tako verjetno le v prikazu znotraj aparata in je nemoteča. Odlična je na novo dodana možnost pri brisanju fotografij, ki nam omogoča izbris le JPG ali pa le RAW datoteke.

To bo še posebej priročno, kadar lovimo zadnje MB na kartici, ki lahko po zaslugi kakovostnega, vendar zelo zajetnega videa, hitro poidejo. Minuta v povprečju zasede kar 250 MB, kljub uporabi kodeka H.264. Video ne omogoča praktično nobenih ročnih nastavitev, avtomatsko ostrenje pa deluje zelo zvezno in je skoraj neopazno.

Kot smo že zapisali, se tipalo ponaša z velikostjo, ta pa sega nekako vmes med standarda 4/3 in APS-C in se ponaša z razmerjem stranic 4 : 3. Kakovost fotografij je za kompaktni razred izjemna, predvsem ko govorimo o zrnatosti fotografij pri visokih vrednostih ISO, pa tudi trenutna konkurenca razreda 4/3 ga ne dosega. So pa novejša tipala v razredu D-SLR še vedno za odtenek zmogljivejša.

In tu se porodi končno vprašanje, komu je aparat namenjen in čemu konkurira. Vsekakor ni namenjen tistim, ki fotografirajo po postopku nameri in pritisni. Hitro bi utegnili doseči slabše rezultate ob napačnem ostrenju. S kakovostjo fotografije brez težav konkurira večini aparatov z izmenljivimi objektivi, vendar je težava v tem, da objektiv ostaja le en. Tisti, ki jim zadostuje standardno območje goriščnic in si želijo kar najvišjo kakovost slike v primerno kompaktnem ohišju, kadar je objektiv pospravljen, bodo nad aparatom navdušeni. Vsi drugi pa bodo ob visoki ceni 749 evrov raje pogledali v kompaktni ali pa vstopni D-SLR razred.

Canon PowerShot G1X

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14,3 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,8; ostrenje 20 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100-12800).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 749 EUR.

Za: Kakovost fotografij in videa, šum, nadzor in dostopnost funkcij na ohišju, vgrajen ND filter, možnost brisanja samo RAW/JPG datotek.

Proti: Slabo optično iskalo, ni ročnega ostrenja med videom, slab makro, zajetne video datoteke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji