Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Powershot A490

Powershot A490 je Canonov vstopni model v svet digitalne fotografije. V primerjavi s predhodnikom A480 so ga vizualno nekoliko olepšali in zdaj na prvi pogled deluje kot nekoliko odebeljeni Ixus. Aparat je izdelan kakovostno, vendar že ob prvem stiku z njim opazimo, da gre za aparat nižjega cenovnega razreda.

Med prvimi ga izda zaslon, ki premore le 115.000 pik, sledi pa mu glasno premikanje objektiva, ki ima 3,3-kratno razmerje skrajnih goriščnic. Popačenje objektiva sicer ni veliko, vendar bi lahko bilo zaradi ozkega kota zajemanja tudi manj opazno. Za objektivom stoji tipalo z ločljivostjo 10 milijonov pik, ki sicer povsem dobro rabi, ko je svetlobe dovolj, ko pa je zmanjka in so v rabi nekoliko višje občutljivosti, pa je hitro opazne nekaj več zrnatosti. V pomoč ni niti stabilizacije slike, zaradi česar aparat za uporabo v slabših svetlobnih razmerah brez bliskavice ni primeren.

Razmeroma počasno, čeprav natančno, je tudi ostrenje, veliko bolj pa navduši bližinski makro. Ta omogoča ostrenje skoraj od sprednje leče objektiva, zaradi česar so drobne podrobnosti na fotografijah zelo lepo vidne. Težava je le v tem, da v načinu samodejnega zaznavanja scen, ko aparat sam prepozna željo po načinu makro, tako blizu ne zna izostriti, temveč le takrat, ko način izberemo sami. Aparat se slabše znajde le v bližinskem načinu z bliskavico, ko ta objekte velikokrat preveč osvetli. Samodejno prepoznavanje prizorov je v tem razredu pri Canonu novost in na splošno deluje dobro. Dodana je tudi tehnologija, ki zazna gibanje objektov, in s tem prilagodi nastavitve kamere.

Tipke so razporejene podobno kakor pri starejšem modelu A480, a so kakovostnejše, sprehod skozi nastavitve pa je z njimi enostaven, saj so ti prilagojeni enostavni rabi širokemu krogu uporabnikov. Za delovanje potrebuje A490 dve bateriji AA, ki mu omogočata zagotovitev napajanja na potovanju, tudi ko ni polnilca, temveč so na voljo le trgovine. Priložena programska oprema omogoča tudi neposredno nalaganje videa na spletno stran Youtube, lastniki pa si z nakupom pridobijo tudi članstvo na Canonovi strani iMage GATEWAY, ki omogoča izmenjevanje fotografij in videoposnetkov.

Canon Powershot A490 je napreden, vendar enostaven aparat, ki je v primerjavi s predhodnikom pridobil na lepšem ohišju in nekoliko poenostavljenem načinu fotografiranja. V primerjavi z nekoliko zmogljivejšim modelom A495 je prikrajšan za nekaj naprednih načinov samodejnega fotografiranja, vendar je s ceno 100 evrov za manj zahtevne uporabnike na splošno zelo dober aparat.

Canon Powershot A490

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-122 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,8; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,0 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 100 EUR.

Za: Enostavna raba, ugodna cena, kakovostna izdelava, moderne programske rešitve.

Proti: Slaba ločljivost zaslona, glasen objektiv, nekoliko višja zrnatost, prostorsko potraten video.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji