Objavljeno: 19.12.2006 14:37 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2006 | Teme: nenehni testi

Canon MP810

Tudi v samem vrhu Canonovih večnamenskih naprav je prišlo do nekaterih izboljšav. Tako je iz modela Canon MP800 nastal že po videzu, pa tudi zmogljivostno prenovljen Canon MP810.

Že sama velikost naprave nam da vedeti, da gre za bolj resno napravo, z druge strani pa nam s tem odžira včasih še prepotrebni prostor. Na prvi pogled deluje kot povečan Canon MP510, s tem da MP810 skriva glavno konzolo na sredini, kjer je skrit precej velik (7,6 cm) barvni zaslon LCD ter povsem prenovljen, inovativen uporabniški vmesnik. Namesto navadnih smernih tipk (ki so za vsak primer še vedno lično skrite na tiskalniku) za krmarjenje skrbi zanimivo oblikovan obroček, ki ga sučemo in se s tem sprehajamo po menujih. Tako sprehajanje po menujih je precej hitrejše in bolj intuitivno. Tudi preglednost je odlična že zaradi velikosti zaslona, pa tudi lepega grafičnega vmesnika. Seveda ne smemo pozabiti omeniti, da je naprava obdržala vse dobre lastnosti prejšnjega modela, torej tiskanje ali neposredno kopiranje na plošče CD/DVD, tiskanje na obe strani (ki žal poteka zelo počasi), tiskanje s pomnilniških kartic (shranjevanje prebranih dokumentov nanje tudi pri tem modelu ni mogoče) ter optično branje diapozitivov ter negativov/pozitivov. Temu primerna je tudi velikost pokrova optičnega bralnika, kar dodatno pripomore k sami velikosti naprave.

Osvežitev je doživel optični bralnik, saj se tokrat ponaša z ločljivostjo kar 4800 x 4800 pik na palec in 48-bitno barvno globino. Zajem slik je tako odličen, tako sivinski kot tudi barvni odtenki so zelo lepo vidni. Tudi pri kopiranju revialne strani je rumenkasto ozadje manj vidno kot pri drugih modelih. Pa vendar ima odličen optični bralnik tudi slabo lastnost. To je namreč hitrost, ki se precej pozna pri črno-belem kopiranju, saj za pet kopij porabi minuto in pol. Šibkejši Canon MP-510 pa le minuto. Na svoj račun pridemo le pri barvnem kopiranju, kajti za pet barvnih kopij porabi manj kot tri minute, pa vendar še vedno skoraj pol minute več kot njegov predhodnik.

Že po samem videzu sodeč, bi lahko ocenili, da gre za zelo hiter tiskalnik. In se ne bi prav nič zmotili. Pet strani dolg dokument tiska dobrih štirideset sekund, devet strani dolgo poročilo pa le dve minuti. Omenimo lahko, da se s tem časom postavi v sam vrh teh naprav. Za tiskanje naslovnice Monitorja na svetleč papir porabi le dve minuti; to je skoraj dvakrat hitreje, kot zmorejo nekateri konkurenčni tiskalniki. Malce dlje se je obiral le pri tiskanju fotografije na svetleč papir, saj je za 10 x 15 cm veliko sliko porabil kar oseminštirideset sekund.

Canon MP810 uporablja pet ločenih barvnih kartuš, od tega sta dve črni (ena namenjena za tiskanje fotografij, druga pa za navaden papir). Največja ločljivost, ki jo premore, je 9600 x 2400 pik na palec. Kakovost odtisa je zato tudi po pričakovanjih odlična, še posebej kakovost besedila, saj so črke praktično povsem ostre. Tudi barvni izpisi so uresničili pričakovanja. Morda je le na navadnem papirju včasih odtis malce preveč moker, vendar se barva dokaj hitro posuši. Odtis je barvno dokaj pravilen, podrobnosti pa odlično vidne.

Ker gre le za zelo bogato opremljeno večnamensko napravo, je tudi cena primerna. Vendar to opravičuje že sama zmogljivost in hitrost tiskanja. Druge dobrote, kot je infrardeča povezava z mobilnimi napravami, verjetno ne bodo pogosto v rabi, vendar se za tak cenovni razred skorajda spodobi, da so na voljo. Žal se z višjo ceno naprave ne zniža cena izpisa, ki še vedno vztraja pri 33 tolarjih za črno-beli izpis in 101 tolarju za barvnega.

Canon MP810

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 10.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 84.000 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 101 tolar.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Tiho in hitro delovanje. Zelo dobro tiskanje in kopiranje. Dober optični bralnik (tudi za diapozitive), tiskanje na CD, barvni LCD, OCR.

Proti: Velikost naprave, cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji