Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 130

Preizkusili smo še najtanjšega Ixusa - model 130, ki so mu iz imena umaknili vselej navzoči IS, kljub temu da jo (stabilizacijo, namreč) ima.

Elegantno, zaobljeno in preprosto oblikovano aluminijasto ohišje se lahko pohvali z le 17,8 mm debeline, zaobljenost vseh robov pa lahko žal pripelje tudi do kakšnega zdrsa iz potnih rok. Kakovost izdelave je zelo dobra, razočara le škripajoča plastika vratc litijevega akumulatorja. Zelo minimalistično oblikovane so tudi vse tipke na aparatu, ki so skoraj vse poravnane s površino aparata. Zaradi tega jih je nekoliko teže pritiskati, predvsem štirismerna ni najbolj prilagojena pritiskom zajetnejših prstov. Zelo majhno je tudi stikalo za zumiranje na vrhu aparata, podobno pa je tudi tisto za preklop med načini delovanja. Pokrov, ki pokriva USB priključek in izhod HDMI, je žal zasnovan tako, da vselej ovira dostop do priključkov, saj ga ni moč dovolj široko odpreti.

Razveseljuje enostavno rokovanje z logično zastavljenimi menuji in odzivnost ter hitro delovanje aparata. Skupinsko fotografiranje olajšuje tudi nov način samodejnega proženja, saj lahko izbiramo med sprožitvijo zaradi zaznave mežika ali nasmeška. Tipično za fotografiranje skupin je, da eden izmed portretirancev postavi aparat in kasneje priteče k skupini. Ko Ixus 130 zazna nov obraz med portretiranci, samodejno fotografira skupino; to je zelo uporabno in deluje, manj prepričljivo pa je prepoznavanje pomežika. Na novo je dodan tudi način, ki fotografiji doda učinek fotografiranja z objektivom "ribje oko", ki lahko zelo zabavno popači kompozicijo. Pa tudi zadnje čase zelo priljubljeni način pomanjševanja s programskim zmanjševanjem globinske ostrine so dodali temu Ixusu. Tako je lahko panorama mesta videti kot fotografija makete.

Z načinom za miniaturizacijo lahko mesto spremenimo v maketo.

Hvalimo tudi kakovost visoko ločljivih videoposnetkov, skupaj z zvokom, k mirni sliki pa pripomore tudi optična stabilizacija. Razočara le stiskanje videa, ki je neučinkovito, saj minuta visoko kakovostnega videa zahteva kar 170 MB prostora.

Aparat je opremljen z objektivom, ki premore 4-kratni optični zum in se skupaj z optično stabilizacijo slike odlično poda tipalu z ločljivostjo 14 megapik in nizko občutljivostjo za šum. Čeprav se zdijo barve včasih na zaslonu aparata nekoliko preveč intenzivne, pa v resnici ni tako in končne fotografije se zdijo barvno ustrezne. Hvalimo tudi odličen makro, ki omogoča fotografiranje le nekaj cm od prednje leče objektiva.

Ixus 130 je odličen aparat, ki bi bil enako dober tudi s kakšno megapiko manj, njegove poglavitne prednosti pa so kakovosten video, prefinjeno tanko ohišje in zanesljivo delovanje. Tipke niso primerne za okornejše dlani, sicer pa težav z upravljanjem ne bo. Za ceno 300 evrov ga je mogoče dobiti v srebrni, črni, roza ali pa oranžni barvi.

Canon Ixus 130

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,9; ostrenje 3 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 300 EUR.

Za: Vitko ohišje, enostavna raba, zanimivi programski dodatki, ostrenje.

Proti: Cena, dostopnost nekaterih tipk, prostorsko potratni videoposnetki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji