Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2013 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Brother MFC-8950DW

Brother z MFC-8950DW obljublja zmogljivo večopravilno napravo z veliko funkcionalnostmi. To mu načeloma tudi dobro uspe. Tiskalnik je razmeroma visok, za to je odgovoren predvsem velik predal, v katerega lahko pospravimo do 500 listov (večinoma so ti predali mišljeni za 250 listov). Nad njim je še dodaten podajalnik, ki sprejme do 50 listov. Naprava ne zasede preveč prostora, približno toliko kot Ricohov SP 3500SF, kar je manj od kakega Ricohovega MPC 305SPF. Z dobrimi 17 kilogrami tudi ni pretežak, da ga ne bi mogel uporabnik sam prestaviti. O trpežnosti priča tudi podatek, da je največja priporočena zmogljivost na mesec 100.000 strani. To je sicer manj, kot omogočajo najzmogljivejši (sploh pa zmogljivi samostojno laserski tiskalniki), a kljub temu dovolj za večino srednje velikih pisarn.

Na zgornji površini tiskalnika je samodejni podajalnik, ki omogoča tudi optično branje obeh strani. Pred njim je presenetljivo velik barvni zaslon, občutljiv za dotik. Po diagonali meri kar pet palcev, je pa bolj razpotegnjen kot zasloni pametnih telefonov. Zaslon olajša delo z napravo, sploh pri uporabi kopirnih funkcij in v navezi s sprednjim vmesnikom USB. Ta omogoča tisk neposredno s ključkov USB, obenem pa lahko nanje shranimo dokumente, ki smo jih z optičnim bralnikom pretvorili v digitalno obliko. Zanimiva je tudi funkcija, imenovana Web Connect, kjer lahko optično prebrane dokumente pošljemo neposredno v Google Docs, Evernote ali Dropbox.

Naprava je dobro založena z vmesniki, saj sta ji poleg vmesnika USB dodana tudi omrežni vmesnik (ta podpira tudi gigabitne hitrosti) in faks. V imenu (in tudi z velikim napisom na napravi) pa oglašujejo še vgrajeni brezžični vmesnik, ki podpira tudi omrežja 802,11 n (poleg b in g). Druga črka na koncu imena nam razkrije, da ima tiskalnik vgrajeno tudi enoto za samodejno tiskanje na obe strani.

Brother pri hitrosti izpisa obljublja kar veliko, konkretno 40 strani na minuto. To je sicer malo več, kot smo sami izmerili, a tudi 35 strani, kolikor smo našteli, ni slab rezultat. Prej nasprotno, saj gre za enega najhitrejših črno-belih večopravilnih laserskih modelov. Dobro se obnese prav na vseh preizkusih, nikjer ne izstopa, oziroma ne zaostaja. Zelo pohvalen je predvsem izpis prve strani, ki se opravi v osmih sekundah (tu so sicer odstopanja majhna, povprečje je okoli deset sekund). Je pa zato kakovost izpisa zgolj povprečna.

Cena izpisa se nam glede na hitrosti, še bolj pa opremljenost, zdi razumljiva. Ni najcenejši tiskalnik, a gre za napravo, ki je namenjena podjetjem, ki vedo, za kaj jo bodo uporabljali. Edina resna slabost je malenkost višja cena izpisa glede na druge tiskalnike v tej skupini.

Brother MFC-8950DW

Velikost (razred): A4 (dražji ČB).

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni, faks.     

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 40 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + samodejni podajalnik, PCL5e/PCL6/PS, 128 MB (do 384 MB).

Prodaja: www.avtera.si, www.biromat.si.

Cena: 849 eur.

Cena natisnjene ČB strani: 3,8 centa.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Hitrost izpisa, velik zaslon, občutljiv za dotik.

✗    Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji