Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Brother MFC-8380DN

Večnamenski MFC-8380DN je v vrhu Brotherjeve ponudbe, ki zaobjema vse, od večnamenskih naprav za rabo doma do naprav, namenjenih zahtevnejši poslovni rabi. Združuje črno-beli laserski tiskalnik, barvni optični bralnik s samodejnim podajalnikom in faksirno napravo. Ker gre za precej zmogljivo večnamensko napravo, se MFC-8380DN pohvali s hitrostjo 30 strani na minuto ter vgrajenim samodejnim obračalnikom tako v tiskalniškem delu kot tudi na optičnem bralniku.

Priznati je treba, da jim je pri Brotherju uspelo vse skupaj stlačiti v precej kompaktno ohišje, ki je v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi izdelki opazno manjše. Čelna plošča ponuja zgolj najnujnejše gumbe, sam uporabniški vmesnik pa je precej pregleden in predvsem nezahteven za rabo. Tiskalnik ponuja tudi omrežno povezavo, ki omogoča nadzor nad uporabo naprave prek spletnega vmesnika, in določanje omejitev za določene uporabnike. Podobno, kot smo vajeni pri dražjih laserskih tiskalnikih. Optični bralnik lahko shranjuje datoteke neposredno na ključek USB in jih po potrebi tudi zaklene, možno pa je tudi neposredno tiskanje s ključka. Tako smo dokaj uspešno natisnili naslovnico Monitorja, shranjeno v datoteki PDF. Po sicer zelo dolgi obdelavi in z delnimi grafičnimi pomanjkljivostmi.

Tiskalniški del se ponaša z ločljivostjo 1200 × 1200 pik na palec in zmore razmeroma dobre izpise. Sivinski prehodi so razmeroma mehki, nekoliko pa nas je razočaral viden raster, kljub deklarirani visoki ločljivosti. Hitrost tiskanja se prav nič ne razlikuje od navedenih številk, tudi če tiskamo grafične elemente. 20 strani revije Monitor v formatu PDF, recimo, natisne v pičlih petdesetih sekundah. Za fotografije si vzame nekoliko več časa, in sicer za bitno sliko A4 porabi 20 sekund, pri uporabi posnemanja PostScript 3 pa slabi dve minuti in pol.

Optični bralnik sicer ni med najhitrejšimi, za barvno fotografijo porabi dobre pol minute, za pet fotokopij pa 25 sekund, kar v primerjavi s konkurenti ni najbolj bleščeče. Pri uporabi samodejnega podajalnika se reči odvijajo hitreje, saj za tri liste porabi le 16 sekund. Kakovost fotokopij je povsem zadovoljiva, prav tako tudi optično branje v povezavi z računalnikom.

Brother MFC-8380DN je kljub bogati opremi in zmogljivosti cenovno dokaj ugoden, tega pa žal ne moremo reči za ceno izpisa, ki je 2,7 centa na izpisano stran.

Brother MFC-8380DN

Kaj: Laserski tiskalnik, faks, kopirni stroj, optični barvni bralnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji ČB).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 50 listov (večnamenski podajalnik), PCL 6, PCL 5c, PostScript 3, 64 MB.

Cena: Avtera, www.avtera.si.

Cena natisnjene ČB strani: 2,7 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost, kakovost izpisa, opremljenost.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji