Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Bela školjka

Novi Eee PC 1101HA je nov član podskupine netbookov, ki jim Asus pravi Seashell (morska školjka). Zanje je značilno predvsem nadvse zaobljeno, dizajnersko oblikovano ohišje, ki sodi med najlepše pri prenosnikih ta hip, ne glede na kategorijo. Preizkusni model je povrh vsega prišel v sijajni beli barvi, ki se prenosniku odlično poda. Res pa je, da je ohišje zaradi do sijaja zloščene plastike zato nekoliko bolj občutljivo za umazanijo, prstne odtise in praske.

Ko prižgemo računalnik, nas pričaka izvrsten, 11,6-palčni široki zaslon, ki ima zadenjsko osvetlitev LED. Ločljivost je kar 1366 x 768 pik, to najdemo celo pri nekaterih 17-palčnih velikanih, tu pa je na spodnji meja tega, kar je še prijetno za gledanje na tako majhnem zaslonu. V vsakem primeru je slika izvrstna, zelo svetla in enakomerna, a hkrati zaradi prevleke zaslona TFT tudi občutljiva za svetlobne odboje. Zadenjska osvetlitev LED ima, poleg nekoliko večjih mer akumulatorja, zelo blagodejen učinek na trajanje delovanja. Kljub skupni teži komaj 1,3 kg Ausova "školjka" z enim polnjenjem deluje skoraj 7 ur (natančneje, na testu izmerjeno 6 ur in 44 minut). Kljub temu da ne gre za rekord in je precej manj od navedb izdelovalca (9,5 ur), je ta rezultat odličen.

Precej slabši vtis kot kakovost slike pa naredi kakovost grafike. Res je, netbooki v osnovi niso namenjeni grafičnim podvigom, pa vendar bi, glede na druge kakovostne sestavne dele in večje ambicije od manjših in cenejših modelov Eee PC, pričakovali kaj več. Tako pa vgrajeni Intelov nabor GMA-500 svoje delo opravi zgolj zadovoljivo. Najbolj se to opazi pri dekodiranju video posnetkov, kjer že pri malo kakovostnejših (ali višji ločljivost) naletimo na zatikanje in zamujanje.

Sicer pa ima prenosnik dokaj tipično tehnično arhitekturo. To pomeni, da je temelji Intelov Atom, tu v različici Z520, ki ima sicer nekoliko nižji delovni takt (1,33 GHz), vendar zato precej manjšo porabo glede na bolj razširjeni N270. To se seveda pozna pri trajanju delovanja. Pomnilnik je tako kot drugod 1 GB, to je za vgrajeno okolje Windows XP povsem dovolj. Za prenosnik bi morali zapisati, da ima prostor za 170 GB prostora. 10 GB je tu mišljenih v obliki spletnega diskovnega prostora, ki ga ponudi Ausu pri svojih prenosnikih. Večino pa predstavlja 160 GB disk, najbrž največ, kar lahko pričakujemo pri netbookih.

Eee PC 1101HA uporabnika razveseli tudi z drugo opremo. Na voljo so kar trije vmesniki USB, vgrajena je spletna kamera z ločljivostjo 1,3 milijona pik, dragocen je izhod VGA, ki ga nimajo prav vsi netbooki. Wi-Fi podpira specifikacijo 802.11n, torej hitrosti 100 Mb/s, vgrajen pa je tudi vmesnik bluetooth. Za marsikoga bo zanimiva tudi krmilna ploščica, ki je prikrita v ohišju in z na videz samo eno tipko (v resnici sta dve združeni v isto podolgovato "palico") in podporo večkratnemu dotiku, kar pomeni, da lahko programe krmilimo z gesturami. Kljub vizualni privlačnosti in bogati funkcionalnosti pa se manj je zdela ploščica preprosto preveč občutljiva. Mimogrede naredimo še kaj več, kot smo želeli, ali pa se jo kar nehote dotaknemo. Vsekakor je položaj in obnašanje bolj moteče kot pri drugih prenosnikih. V primerjavi z drugimi netbooki pa lahko pohvalimo tipkovnico, ki ima znosno velike tipke. Res, da naredijo tipke nekoliko "gumijast" vtis, vendar ne prav moteč.

V celoti gledano nam je bil Asusov Eee PC 1101HA zelo všeč. Morda je nekoliko večji od tipičnih netbookov, vendar še zdaleč ne prevelik. Prav zaradi spletnega oblikovanja je videti celo manjši, kot je v resnici. Asus pričakuje okoli četrtino več denarja kot za prvotni Eee PC, a to je glede na podobne modele drugih izdelovalcev še vedno zelo konkurenčna cena. Asus torej potrjuje, da ni zaman prvi, ki je dojel, kako delati poceni in priročne prenosnike.

Asus Eee PC 1101HA

Trajanje delovanja: 2 uri 38 minut.

Zgradba in oprema:

Velikost in teža:

Mere:     26,2 × 18,0 × 2,32 cm, 1,2 kg.

Značilnosti: Intel Atom N280 1,66 GHz, Intel Graphics Media Accelerator 950, 1 GB RAM, 160 GB disk s 7200 obrati na minuto.

Zaslon: 13,3-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Home.

Cena: 400 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Lepa oblika, kakovost slike na zaslonu, trajanje delovanja akumulatorja.

Proti: Preveč občutljiva krmilna ploščica, skromne grafične zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji