Objavljeno: 13.7.2005 12:43 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2002

Atijeva čudesa iz Herculesove hiše

Atijeve kartice All-in-Wonder so vedno veljale za paradnega konja med izdelki tega podjetja. Prav zato je marsikoga presenetila objava, da bo nove grafične kartice iz te družine v Evropi prodajal samo njihov partner Guillemot oziroma Hercules, pod Atijevim imenom pa na stari celini ne bodo na voljo.

Kartice All-in-Wonder so namenjene vsem, ki razmišljajo o nakupu grafične in tv kartice, ob tem pa želijo prihraniti eno razširitveno mesto. Ob nakupu združene naprave je tudi manj težav z gonilniki, saj so ti lepo združeni v celoto. V prejšnji različici so bile kartice AiW opremljene s procesorjem ATI Radeon, z novimi grafičnimi procesorji tega izdelovalca pa je seveda prišel čas tudi za prevetritev modelov z integriranim tv sprejemnikom.

All-in-Wonder Radeon 7500 je opremljen s procesorjem Radeon 7500 s taktom jedra 260 MHz. Na kartici je še 64 MB pomnilnik DDR z dostopnim časom 5 ns in taktom 360 MHz. Po grafičnih zmogljivostih se lahko primerja z navadnim Radeonom 7500, kar pomeni, da gre za zelo povprečno 3D grafično kartico, ki jo je že v marsikaterem pogledu povozil čas. TV sprejemni del je analogen, izdelali pa so ga pri Philipsu. Kartica je opremljena z antenskim vhodom ter izhodoma DVI in S-video, video vhode (tako koaksialne kot S-video) pa najdemo na zunanjem razširitvenem vmesniku, ki ga priključimo na kartico. Pogrešali smo daljinski sprejemnik, še posebno, ker je ta na voljo pri ameriški različici te kartice. Priložena programska oprema je zelo dobra. Na voljo je modul za gledanje vhodne slike in snemanje te slike, program za branje teletekstnih strani ter predvajalnik za večpredstavne datoteke. Ne manjka tudi predvajalnik plošč DVD. Sprejemanje tv kanalov je dobro, čeprav je včasih opaziti motnje, ki jih v notranjosti računalnika ne manjka. Slabše se kartica odreže pri zajemanju digitalnega videa, saj je posnetek pri polni ločljivosti ob stiskanju z algoritmom MPEG-2 dokaj slabe kakovosti. Boljše se odreže Atijev zapis DVR, s katerim dosežemo za domačo rabo povsem zadovoljive rezultate, vendar pa format zapisa ni združljiv z drugimi predvajalniki. Kartica je namenjena predvsem tistim, ki bodo bolj gledali televizijo in le občasno in za osebno rabo zajeli kakšen posnetek.

Če gre pri šibkejšem modelu le za rahlo izboljšani All-in-Wonder Radeon, pa je AiW 8500DV kar precejšen napredek. Grafični procesor na kartici je Radeon 8500. V primerjavi s kartico je brez tv sprejemnika upočasnjen (takt 230 MHz, pri navadni kartici 275), manjši takt ima tudi pomnilnik (380 MHz namesto 550). Kljub temu se kartica pri preskušanju grafičnih zmogljivosti odlično obnese, saj je le za 10 % do 15 % počasnejša od "prave" kartice Radeon 8500. Opremljena je z vmesnikom DVI in vhodom za tv sprejemnik, ki ni več analogen, ampak digitalen in s tem precej bolj odporen proti motnjam. Kratica DV v imenu pa pomeni, da na kartici najdemo tudi vmesnik firewire. Zvočne in video vhode in izhode najdemo na razširitveni enoti. Kartici je priložen tudi daljinski upravljavec, ki v sili lahko nadomesti tudi miško, s sprejemnikom pa komunicira z radijskimi valovi, tako da med njima ni potrebno neposredno vidno polje. Paket programske opreme je enak kakor pri šibkejšem modelu, dodan je le modul za daljinski upravljavec. TV slika, prikazana na zaslonu, je skoraj brez napak, kar je verjetno posledica izboljšanega tv sprejemnika. Na žalost pa ima AiW 8500DV enake težave pri zajemanju videa. Kakovost je zadovoljiva samo pri Atijevem formatu DVR, pri zajemanju v formatu MPEG-2 pa nastajajo zelo opazna popačenja. Druga slabost kartice je visoka cena, ki bo kljub nekaterim prednostim marsikoga odvrnila od nakupa.

Atijeve oziroma Herculesove kartice All-in-Wonder so trenutno najboljša kombinacija grafične in tv kartice, kljub temu pa so še vedno namenjene predvsem gledanju televizije. Tisti, ki želijo predvsem zajemati video, pa bodo morali poseči po specializiranih karticah. Upoštevati moramo tudi dokaj visoko ceno obeh kartic, tako da se bodo zanju odločili le tisti, ki potrebujejo tv kartico, ob tem pa nočejo ali ne morejo vgraditi dveh ločenih kartic.

Hercules 3D Prophet AiW 7500

Kaj: Grafična kartica s tv sprejemnikom.

Zahteve: Razširitveno mesto AGP.

Izdeluje: Hercules, www.hercules.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si,.

Cena: 56.570 tolarjev.

Za: Odlična programska oprema.

Proti: Ni daljinskega sprejemnika, slabša kakovost posnetkov.

Hercules 3D Prophet AiW 8500DV

Kaj: Grafična kartica s tv sprejemnikom.

Zahteve: Razširitveno mesto AGP.

Izdeluje: Hercules, www.hercules.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si.

Cena: 105.690 tolarjev.

Za: Odlična programska oprema, razkošna opremljenost z vmesniki, daljinski sprejemnik.

Proti: Visoka cena, slabša kakovost posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji