Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2015 | Teme: nenehni testi

Asus Transformer T100HA

Asus je pred leti uspešno osvajal trg malih, preprostih prenosnikov, imenovanih netbooki. To nadaljuje z njihovimi nasledniki, prenosniki iz serije Transformer. Ti se znajo po potrebi preleviti v tablice, v spodnjem delu, torej tipkovnici, pa imajo kak vmesnik več, tam je tudi dodaten akumulator. Na vstopnem delu tega segmenta je model T100HA.

Gre za prikupen mali prenosnik, preizkušeni model je bil odet v pastelno modro barvo, z belimi tipkami tipkovnice. Kakovost izdelave je solidna, le spodnji del, torej del s tipkovnico, deluje nekoliko bolj plastično. Zaslon oziroma tablica je nataknjena na držalo, ki je hkrati tečaj, tam jo drži dovolj močan magnet, da ni potrebe po zatičih.

Kot se pri teh modelih pogosto dogaja, smo bili tudi tu razočarani nad razporeditvijo teže. Večina strojne opreme oziroma sestavnih delov je zapakiranih v zaslon, spodnji del pa je premalo obtežen. Zato se prenosnik rad ziblje nazaj, sploh na kaki manj ravni površini. Obenem bi si želeli večjo gumirano površino na zadnji strani, torej pod akumulatorjem, da bi bil na gladkih površinah manj dovzeten za drsenje.

Zasnovo predstavlja Intelov procesor družine Atom, model Z8500, njegov takt je 1,4 GHz, po potrebi se dvigne na 2,2 GHz, ima pa štiri jedra. V praksi je podobno zmogljiv kot Qualcommov Snapdragon 810, v primeru preizkušenega prenosnika se nam je zdel dovolj odziven, bolj smo pogrešali kaj več pomnilnika. 2 GB je v današnjih časih enostavno premalo. Vgrajen je pogon velikosti 64 GB, seveda gre za pogon SSD, po namestitvi operacijskega sistema in vseh gonilnikov ostane uporabniku še 40 GB. Glede na namembnost naprave se nam to ne zdi premalo, so pa na voljo tudi različice z večjim pogonom. Strojna zasnova je torej bolj kot v zmogljivost usmerjena k varčnemu delovanju, in to ji tudi uspeva – na našem preizkusu je zdržal slabih sedem ur, ob varčnem delu verjamemo, da bi šel do deset.

Kar zadeva vmesnike, je ob tipkovnici en USB (2.0), na tabličnem delu sta še en USB-C in en MicroUSB, prek njega se prenosnik tudi polni. Zraven je še MicroHDMI, reža za pomnilniške kartice MicroSD in izhod za slušalke. Vgrajeni sta povezavi Bluetooth in WiFi, slednja podpira omrežja do 802.11 n, ne pa tudi novejših po standardu ac.

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 97.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 63.

Trajanje delovanja: 6 ur 43 minut.

Mere:  26,5 × 17,5 × 1,8 cm, 1 kg.

Značilnosti: Intel Atom Z8500 1,4 GHz, 2 GB RAM, 64 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10,1-palčni, 1280 × 800 pik, svetleč.

Operacijski sistem: Windows 10 Home (64 bit).

Cena: 370 EUR.

Prodaja: www.avtera.si

Za    Velikost in teža, možnost uporabe kot tablica.

Proti    Zmogljivost, razporeditev teže.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji