Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2017

AMD misli resno

Z izidom osrednjih procesorjev Ryzen je družba AMD dobesedno vstala od mrtvih. Po osemjedrniku smo v Monitorjevem laboratoriju preizkusili še šest- in štirijedrnik iz družine Ryzen 5. Tudi ta procesorja sta pravi zverini, kar ne preseneča, saj je AMD zanju uporabil strojno zasnovo sedmice.

Podjetje AMD je povsem prerojeno. Po dolgih letih, ko ga je držala nad (finančno) gladino le prodaja grafičnih procesorjev Radeon, saj osrednji procesorji iz družin A10, A8 itd. niso bili povsem dorasli tekmeci Intelovim modelom Core i5 in i7. Po novem je, oziroma bo drugače. Z novima šest- in štirijedrnikom AMD neposredno napada dražje modele procesorjev Intel Core i5. Mesec dni po preizkusu osemjedrnika smo bili – tako kot je obljubljal AMD – s strani izdelovalcev osnovnih plošč že deležni prvih popravkov in optimizacij strojne programske kode (BIOS), po zaslugi katerih so procesorji Ryzen 5 in Ryzen 7 še pridobili na zmogljivostih. Kot si boste lahko prebrali v nadaljevanju, sta nova procesorja še kako konkurenčna, zato si uporabniki želimo še morebitne cenovne vojne med izdelovalcema procesorjev, ob kateri bi »zmagali na vsej črti«.

AMD Ryzen 5 1500X

Kot rečeno, je AMD za družino procesorjev Ryzen 5 uporabil enako strojno zasnovo kot za modele Ryzen 7. Štirijedrnik je zato praktično prepolovljen osemjedrnik, ki pa ima še vedno delujočih kar 16 MB predpomnilnika L3. Da pa ne bi hodil v zelje dražjim modelom, so mu inženirji le malce pristrigli delovne frekvence – osnovna je 3,5 GHz, »turbo« pa 3,7 GHz. Takšna dieta ima tudi pozitivne strani, saj je termalna ovojnica procesorja postavljena pri vsega 65 W. To v praksi občutimo kot razmeroma nizke delovne temperature, nižjo porabo energije in manj povzročenega hrupa priložene hladilne rešitve. AMD ga postavlja ob bok procesorju Core i5 7500 iz konkurenčnega tabora.

Trenutno najhitrejši štirijedrnik iz družine Ryzen se odreže skladno s pričakovanji, ko ga zalagamo z zahtevnimi opravili, kot so stiskanje podatkov, obdelava videa ali zvoka. Je tudi precej posrečena izbira za igričarje, saj nekoliko nižji takt ne pomeni bistveno slabše uporabniške izkušnje, zmogljivosti pa je še vedno dovolj. V navezi s solidno grafično kartico je igranje iger v polni visoki ločljivosti 1080p absoluten užitek, za preskok na ločljivost 1440p (2560 x 1440 pik) ali celo 4K in navezo dveh grafičnih kartic pa bi nemara raje izbrali šest- ali osemjedrnika in, seveda, karseda zmogljivo grafično kartico.

Plošče so pomemben del ekosistema

Omeniti moramo, da smo tokratni preizkus procesorjev opravili na osnovni plošči Gigabyte AB350-Gaming 3, ki stane le malce več kot sto evrov. Gre za srednji sistemski nabor v svetu procesorjev s podnožjem AM4 (na vrhu je X370), ki pa za razliko od plošč z Intelovimi »srednjimi« sistemskimi nabori omogoča navijanje procesorja. V bistvu bodo plošče s sistemskim naborom B350 nadvse logična izbira za večino uporabnikov, saj bodo podpirale skoraj vse, kar podpirajo plošče X370, le v manjšem obsegu (npr. manj SATA in USB 3.0 vmesnikov). Za zahtevne igričarje je pomembna le ena informacija – kdor želi uporabiti SLI-navezo grafičnih kartic, bo moral poseči po naboru X370, naveza CrossFire pa je podprta že na naboru B350.

Zadnja posodobitev BIOSa je poskrbela tudi za zelo dobre zmogljivosti procesorja in možnost navijanja tako procesorja kot pomnilnika. Frekvenco pomnilnika G.Skill DDR4 smo z deklariranih 2933 MHz lahko dvignili vse do 3200 MHz, ki jih plošča še zmore. Tako kot vsi procesorji AMD zadnjih let, imajo tudi procesorji iz družine Ryzen 5 še kako radi sodelovanje z zelo hitrim pomnilnikom, zato uporabnikom priporočamo, da svoje sisteme s procesorji AMD Ryzen opremijo s kar najhitrejšimi pomnilniškimi moduli DDR4, saj bodo tako deležni še boljših zmogljivosti celotnega sistema.

Kakovostna plošča in hiter pomnilnik DDR4 sta odlična partnerja procesorjem AMD Ryzen 5.

Z orodjem AMD Ryzen Master Utility nam je procesorju Ryzen 5 1500X uspelo povečati delovni takt do 4,0 GHz. Takrat je svoje delo nekoliko bolj slišno oznanjal tudi sicer razmeroma tih ventilator procesorskega hladilnika, saj so se temperature ob obremenitvi procesorskih jeder strmo dvignile. Nekaterim uporabnikom bo všeč tudi spreminjajoča se barva osvetlitev hladilnika (bržkone tistim, ki imajo računalniška ohišja s pleksi steklom, vgrajenim v stranico).

Poraba procesorja je razmeroma majhna in se nekoliko zveča šele ob polni obremenitvi procesorja ter pri morebitnem navijanju s sočasnim višanjem delovne napetosti. Največja obremenitev sistema pa je postregla z okoli 25 W manjšo porabo kot pri procesorju Ryzen 5 1600X.

AMD Ryzen 5 1600X

Ryzen 5 1600X je šestjedrni procesor, ki premore enake delovne takte kot njegov osemjedrni brat, saj jedra delujejo s frekvenco 3,6 GHz, ki jo lahko procesor ob obremenitvi samodejno poviša do 4,0 GHz. Pod pokrovom oziroma ploščico, ki skrbi za učinkovito odvajanje toplote s sredice procesorja, pa presenečenje – procesorji Ryzen 5 so fizično praktično enaki osemjedrnikom iz družine Summit Ridge. Bržkone niso dosegali vseh tovarniških zahtev za osemjedrnike, pa jih je AMD »preobrazil« v šestjedrnike. Le namesto v načinu 4 + 4 jedra procesor deluje v načinu 3 + 3 jedra in je sposoben hkrati obdelovati 12 niti ukazov. Tudi predpomnilnika L3 je še vedno zelo razkošno odmerjenih 16 MB, kar vsekakor pride do izraza v aplikacijah, ki podpirajo večjedrno zasnovo in večnitnost, saj v njih procesor dobesedno »poleti«. Procesor s končno oznako X ima termalno ovojnico postavljeno pri 95 W, čeprav meritve kažejo, da porabi nekaj manj električne energije. To potrjuje tudi za šestjedrnika presenetljivo majhno segrevanje, zato mu bodo kakovostni zračni hladilniki zlahka kos, obenem pa bodo uporabniki računali še na možnost dodatne pohitritve v obliki navijanja – procesor ima namreč odklenjen množilnik, navijanje pa je podprto na osnovnih ploščah s sistemskima naboroma B350 in X370. AMD meni, da bo Ryzen 5 1600X neposreden tekmec, tako zmogljivostno kot po ceni, konkurenčnemu procesorju Intel Core i5 7600K.

AMD torej za podobno ceno kot Intel ponudi odklenjen štirijedrnik, postreže pa s šestjedrnikom. Napad na segment trga igričarjev, kjer je imel zadnja leta Intel s svojimi procesorji z oznako K absolutno prevlado, je očiten. Medtem ko so računske zmogljivosti posameznega jedra le rahlo pod ravnijo tekmeca, pa zmogljivosti vseh jeder le-tega dobesedno odpihnejo, kar je vidno predvsem v aplikacijah za obdelavo videa in drugih zahtevnih aplikacijah, ki izkoriščajo večjedrno in večnitno zasnovo. Po tej plati je Ryzen 5 1600X tekmec tudi modelom Core i7. Preizkusi v igrah dokazujejo, da je AMD našel pravo kombinacijo, saj je procesor po zaslugi optimizacij v strojni programski kodi in gonilnikih celo hitrejši od prejšnjič preizkušenega osemjedrnika Ryzen 7 1700X in le malenkost zaostaja za precej dražjim Core i7 7700K. Testni primerek nas je pustil na cedilu le v poglavju navijanja, saj ga nikakor nismo mogli stabilno prignati nad takt 4,1 GHz na vseh šestih jedrih, majhna frekvenčna rezerva pa za procesorje iz prvih serij sicer ni presenetljiva.

Pod črto je zgovorna tudi cenovna primerjava. Za 350 do 400 evrov dobimo tokrat preizkušeno kombinacijo procesorja Ryzen 5 1600X in plošče z naborom B350 ali pa procesor Core i5 7600K in ploščo z naborom B250 (pomnilnik je v obeh primerih lahko enak). Zmogljivosti procesorjev v igrah so povsem primerljive, ko pa gre izkoriščanje polne moči procesorja, AMD-jev izdelek potegne naprej. Prav zato je tudi boljša izbira za prihodnost, malenkost doda še novejša platforma, ki se za razliko od Intela ne bo menjala z vsako generacijo procesorjev. Prav mogoče je, da je Ryzen 5 1600X za AMD najpomembnejši procesor letošnjega leta. Nas je prepričal.

Za konec

Procesorja iz družine AMD Ryzen 5 sta zelo dobra izdelka, večini uporabnikov lahko računalniške in igričarske naloge opravljata vrsto let. Sami bi izbrali šestjedrnik, čeprav je tudi štirijedrnik pošteno hiter. A razvoj programske opreme in iger gresta naprej, več jeder pa vse pogosteje upravičuje naložbo v zmogljiv procesor – vsaj pri uporabnikih, ki jih znajo izkoristiti.

AMD Ryzen 5 1500X

Cena: 210 EUR.

Za: Zmogljivosti, navijanje, poraba energije.

Proti: Nič.

  

AMD Ryzen 5 1600X

Cena: 281 EUR.

Za: Zmogljivosti, poraba energije.

Proti: Nič.

Tabela z rezultati meritev [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji