Testi - Digitalni fotoaparati

 • Olympus FE-130 in FE-140

  Na videz skoraj povsem enaka aparata Olympus FE-130 in FE-140 že na pogled izdajata, da sta namenjena manj zahtevnim uporabnikom digitalne fotografije. Na to opozarja predvsem gumb za izbiro programa oz. funkcij aparata, ki je razmeroma skromen.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare Z650

  Kodak svojo paleto aparatov nenehno nadgrajuje, hkrati pa ponuja res veliko število modelov, ki se med seboj pogosto razlikujejo le v malenkostih. EasyShare Z650 je še eden v vrsti Kodakovih aparatov z veliko optično povečavo, ki ga med drugim odlikuje tudi ugodna cena in dokaj majhne mere ohišja (za aparat iz razreda izdelkov z veliko optično povečavo). Gre za aparat s tipalom s šestimi megapikami in objektivom z desetkratno optično povečavo. Objektiv žal ne dopolnjuje stabilizatorja slike, tako da bomo pri veliki optični povečavi dobili ostre slike le, kadar bo osvetlitveni čas res kratek, oz. bomo slikali s stativom. Poleg zaslona LCD, velikega 2 palca, ima tudi elektronsko kukalo.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Hewlett-Packard Photosmart M517

  HPjev Photosmart M517 je namenjen uporabnikom, ki slikajo predvsem v samodejnem načinu, po menujih pa se redko sprehodijo in ročno nastavljanje jih ne zanima. Gre za dokaj majhen in lahek aparat s tipalom s pet milijoni svetlobnih elementov. Objektiv ponuja trikratno optično povečavo. Zaslon LCD je velik dva palca. Slike shranjujemo na kartice SD, aparat pa ima tudi 32 MB vgrajenega pomnilnika.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Casio Exilim EX-Z850

  Casio Exilim Z-850 ima v majhnem kovinskem ohišju tipalo s kar osmimi megapikami, tako da aparat ponuja slike visoke ločljivosti, pa ga kljub temu lahko vtaknemo v bolj ali manj vsak žep. Poleg trdnega ohišja je njegov zaščitni znak tudi velik, 2,5-palčni zaslon, ki sega skoraj čez vso zadnjo stran aparata. Pohvaliti moramo to, da jim je v Casiu vendarle uspelo vgraditi v aparat tudi optično kukalo - to pride pri slikanju v slabših svetlobnih razmerah ali skoraj v temi zelo prav. Tudi zaslon moramo pohvaliti: je namreč zelo svetel in se dobro obnese tudi, kadar močna sončna svetloba pada neposredno nanj.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Ricoh Caplio R30 in R3

  Ricohova aparata Caplio R3 in R30 se na prvi pogled, razen po barvi ohišja, ne razlikujeta med seboj, pa tudi sicer gre za izdelka, ki sta po tehničnih značilnostih in kakovosti fotografij skoraj enaka. Imata kovinsko ohišje in sta dovolj majhna za vsak žep, kljub temu pa se lahko pohvalita z velikim razponom objektiva: R30 ima goriščnico, ki v 35 mm formatu ustreza 28-160 mm, razpon modela R3 pa je še večji, 28-200 mm. Pohvalno je tudi to, da aparata pri širokokotnem slikanju ponujata precej širši kot kakor konkurenti: medtem ko večina aparatov v spodnjem cenovnem razredu ponuja 35 mm goriščnico, je za Ricohe že nekaj časa značilno, da se razpon objektiva začne pri 28 mm.

  Objavljeno: 25.4.2006 00:34 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare V570

  Kodakov model EasyShare V570 je posebnež. To bodo takoj opazili vsi, ki bodo aparat vklopili (in se bo izpred objektiva umaknil pokrovček). Gre namreč za prvi kompaktni digitalni fotoaparat, ki ima kar dva objektiva: osnovni ponuja razpon goriščnice med 39 in 117 mm, dodatni pa ima nespremenljivo goriščno razdaljo 23 mm. Tudi sicer gre za aparat, ki priteguje poglede: ima majhne zunanje mere in kovinsko ohišje, objektiva pa pri slikanju ne segata iz ohišja.

  Objavljeno: 25.4.2006 00:33 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare P850

  EasyShare P850 je navzven sicer podoben svojemu zmogljivemu sotrpinu P880, vendar gre za povsem drugačen aparat. Z objektivom se uvršča v razred aparatov z veliko optično povečavo: optična povečava objektiva je 12-kratna, z goriščno razdaljo od 36 do 432 mm. Aparati s tako goriščno razdaljo so danes večinoma opremljeni s stabilizatorjem slike: to velja tudi za P850, tako da je primeren tudi za nekoliko bolj tresoče se roke (in malo daljše osvetlitvene čase).

  Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare P880

  Kodak EasyShare P880 je eden zmogljivejših aparatov v ponudbi tega podjetja, med boljšimi pa je tudi, če ga primerjamo z aparati iz njegovega cenovnega razreda. V primerjavi z večino konkurentov ima namreč veliko prednost: objektiv, katerega goriščna razdalja (če merimo v ekvivalentu 35-milimetrskem formatu) pri najširšem kotu zajemanja meri le 24 mm. Gre torej za izvrsten aparat, ko želimo narediti dober posnetek panorame ali če slikamo v zaprtih prostorih od dokaj blizu. Tudi sicer je precej spodobno opremljen: objektiv ponuja 5,8-kratno optično povečavo (24-140 mm), tipalo pa posnetke zajema z osmimi megapikami.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Casio Exilim EX-Z110

  Casio s svojimi Exilimi določa nove zunanje mere aparatov. Njegovi izdelki namreč večinoma sodijo med žepne modele, po zunanjih merah pa so tudi v tej konkurenci pogosto med najmanjšimi. Exilim EX-Z110 sicer ne sodi k najmanjšim modelom na trgu, ker so se Casiovi inženirji raje odločili za ugodnejše razmerje med velikostjo, zmogljivostjo in ceno kakor za prestavljanje mejnikov.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • BenQ E520

  Benq ponuja dokaj širok izbor digitalnih žepnih fotoaparatov, vendar ta izdelovalec na našem trgu še ni uveljavljen. E520 spada v razred elegantnih žepnih fotoaparatov. Debel je le 21 milimetrov in ga lahko vtaknemo v vsak žep. Ohišje je kovinsko in precej gladko, a aparat lahko upravljamo le z eno roko, le pri brskanju po menujih si moramo pomagati z obema. Velika pomanjkljivost ohišja so vratca za akumulator in kartico, ki se pri jemanju aparata iz žepa skoraj vedno odprejo. Akumulator je na srečo zavarovan še z zatičem. Tudi gumb za vklop je bolj tog in ga je treba držati kar nekaj sekund, tako da vklop ne uspe vedno v prvem poskusu. Verjetno so se v BenQ tega zavedali in dodali možnost vklopa tudi prek določene menujske tipke, ki je bolj občutljiva za pritisk.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč