Testi - Digitalni fotoaparati

 • Olympus SH-21

  Olympusov SH-21 je še en aparat iz družine kompaktnih modelov s širokim razponom goriščnic. Za razliko od modela SZ-11 je nekoliko manjši, predvsem nižji in ožji, tako gre še nekoliko lažje v žep. Za manjše mere je zaslužen predvsem objektiv, ki ne seže v take daljave kot pri omenjenem SZ-11, a je pridobil en milimeter pri širokem kotu. Tako pokriva silno uporabne goriščnice od 24 pa do 300 mm (seveda v klasičnem formatu). Tu naj poudarimo, da se nam pri tele območju zdi teh 300 mm vrh glave dovolj, saj so daljši objektivi (torej tam okoli 500 mm in naprej) koristni res le v najboljših razmerah, drugače je slika prehitro stresena. Seveda lahko pri današnjih visokih ločljivostih sliko tudi izrežemo in tako dobimo še nekaj digitalnega zuma.

  Objavljeno: 26.3.2012 13:50 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Olympus SZ-11

  Pri zmogljivejših kompaktnih fotoaparatih postaja segment razmeroma majhnih aparatov s širokim območjem goriščnic vse pomembnejši. Gre za segment, ki mu nekateri pravijo kar 'Traveller Zoom', cilj teh aparatov pa je ponuditi čim več v čim manjšem ohišju. Zato so aparati uporabni v najrazličnejših razmerah, obenem pa se skrijejo v žep. Olympus ima letos na tem področju kar nekaj različnih modelov, tokrat smo preizkusili model SZ-11.

  Objavljeno: 26.3.2012 13:49 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Panasonic Lumix DMC-FZ150

  Panasonic je pred časom, podobno kot večina izdelovalcev, razdelil svoje optično zmogljive aparate FZ v dva razreda. Tokrat preizkušeni FZ150, naslednik modela FZ100, sodi v sam vrh, kjer se bojuje z uveljavljeno konkurenco, kot je Canonov paradni ultra zumirni Powershot SX40. Na papirju med konkurenti deluje razmeroma klavrno, saj razmerje med skrajnimi goriščnicami njegovega objektiva obljublja le 24-kratno povečavo. Poleg tega so tipalu v primerjavi s prejšnjo generacijo zmanjšali ločljivost s 14 na 12 megapik in Panasonic vsekakor ni edini, ki se je vzvratno odmaknil od svojih predhodnih oglaševalskih dosežkov.

  Objavljeno: 26.3.2012 13:47 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon PowerShot G1X

  Canonova serija G je slovela po aparatih s kakovostnim ohišjem in odličnim nadzorom ter dostopnostjo funkcij na ohišju. Zadnja različica G12 je prispevala kakovostno tipalo vrste HS, katerega glavna lastnost je bila znižana ločljivost s 14 na 10 megapik v primerjavi s prejšnjo generacijo. Tokrat se serija G vrača s 14 megapikami, vendar so razporejene po tipalu približno šestkrat večje površine.

  Objavljeno: 26.3.2012 13:45 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S6150

  Zasloni na dotik so vedno bolj priljubljeni in se pojavljajo v napravah, kjer jih do nedavna še nismo poznali. Tako najdemo vse več digitalnih fotoaparatov, ki svoje fizične tipke menjavajo za upravljanje prek takega zaslona - eden izmed njih je tudi Nikonov novi Coolpix S6150. Gre za aparat iz Nikonove stilsko dovršene serije žepnih modelov.

  Objavljeno: 31.1.2012 10:48 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare Touch M5370

  Kodak ima v svoji široki palet malih elegantnih žepnih aparatov dva takšna, ki jih uporabnik upravlja z dotikom. Enega smo že preizkusili pred časom, tokrat preizkušeni novi model pa se ponaša z nekoliko višjo ločljivostjo tipala in nekoliko nižjo ločljivostjo zaslona.

  Objavljeno: 30.1.2012 10:45 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare Z5010

  Kodak Z5010 je zajeten, a kljub temu razmeroma lahek aparat, zaradi česar skupaj s špartansko oblikovanimi tipkami deluje na prvi pogled precej ceneno. Ob prvem stiku pa ugotovimo, da je opremljen z odličnim gumiranim držalom, ki ni nič kaj podobno njegovi ceni v tem razredu.

  Objavljeno: 30.1.2012 10:43 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S6200

  Novi aparat, ki prihaja iz Nikonove prestižne S serije žepnih aparatov, se ponaša z dovolj ugodno ceno, da bo zanimiv tudi za kupce, ki za nakup aparata niso pripravljeni zapraviti celega premoženja, poleg tega pa je opremljen z vsem, kar premorejo dražji. No, skoraj vsem.

  Objavljeno: 30.1.2012 10:40 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix P7100

  V razredu zmogljivih fotografskih kompaktnih naprav je kljub navidezni konkurenci dolgo časa kraljevala Canonova serija G. Poleg fotografskih zmogljivosti so ti aparati ponujali silno robustna ohišja, kakršnih v tem razredu ni pokazal pravzaprav nihče, tudi Nikon ne. Vse do aparata P7000, ko so prvič predstavili konkurenčno ohišje.

  Objavljeno: 30.1.2012 10:36 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Alpha SLT-A77

  Sonyjeva Alpha 77 je naslednica najzmogljivejšega Sonyjevega aparata SLR v razredu APS-C tipal, A700. Kljub temu A77 ni klasični aparat SLR, čeprav tekmuje v tako visokem razredu, saj njeno zrcalo ni premično, temveč polprosojno. V kraljevem razredu s tipali APS-C tokrat Sony prvič nastopa s kamero SLT. Zanimivo bi bilo tak aparat videti tudi v razredu polnega formata.

  Objavljeno: 30.1.2012 10:31 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč