Teme - TV

 • Televizija na Androidu (brez interneta)

  Gledanje televizije na poti je danes stalnica. Poplava tablic in mobilnih telefonov je naredila svoje, zato se nam le redko zgodi, da zamudimo najljubšo oddajo ali prenos težko pričakovanega športnega dogodka. Izpad televizijskega fiksa največkrat povzroči odsotnost interneta. V uredništvo je prispel majhen košček plastike, ki reši tudi to težavo.

  Objavljeno: 28.10.2014 | Kategorija: Izvidnicaveč
 • Chromecast zrcali Androidne zaslone

  Mali pripomoček Chromecast je brez dvoma doslej največja uspešnica, ki jo je Google ustvaril v povezavi s televizorji. Ne samo da se zelo dobro prodaja (sicer tudi zaradi nizke cene), temveč s časom pridobiva vse več podpore in virov večpredstavnih vsebin, ki jih lahko prikazujemo s pomočjo malega »ključka«.

  Objavljeno: 28.6.2014 01:00več
 • Samsungovi novi televizorji 4K

  Samsung je predstavil kopico novih televizorjev, katerih skupni imenovalec je ultra visoka ločljivost 4K oziroma UHD. Na vrhu ponudbe je nov model UN85HU8550 (evropske oznake se utegnejo nekoliko razlikovati), ki bo na voljo v 50, 75 in 85 palčni izvedbi. V ta televizor je Samsung vgradil vse kar trenutno zna, vključno z lokalno zatemnitvijo, vgrajenim dekoderjem HEVC (High Efficiency Video Coding, naslednik H.264) ter podporo za vmesnike HDMI 2.0 in HDCP 2.2. Cene se tu lahko povzpnejo do 10.000 dolarjev.

  Objavljeno: 26.6.2014 01:00več
 • Upravljanje televizorja s prstom

  Alternativni nadzor digitalnih vsebin je prihodnost. O njem se krešejo mnenja, med drugim smo se s tematiko udarili tudi sami, rane pa popisali v povezanem članku. Alternativni nadzor televizorja danes običajno pomeni zamenjavo ostarelega daljinskega upravljalnika za mahanje z rokami ali izdajo glasovnih ukazov. Samsung namerava v letu 2014 nabor razširiti z nadzorno shemo, ki jo upravljamo s pomočjo enega samega prsta. Prestavljanje kanalov, spreminjanje glasnosti ali ustavitev predvajanja, vse bo dobesedno dostopno v konici slehernikovega mezinca (beri: najverjetneje kazalca). Izbrana akcija se bo odvijala skladno z gibanjem uporabnikovega prsta, vrtenje v smeri urnega kazalca bo na primer jačalo zvok. Ali bo Korejcem uspelo dovolj natančno zaznavati posameznikove želje in če bo tovrstna nadzorna shema množici sploh privlačna, bo seveda pokazal čas.

  Objavljeno: 24.12.2013 05:00več
 • Največji 4K OLED televizor

  V Berlinu je korejsko podjetje LG svetu predstavilo največji 4K OLED televizor na svetu. Gre za 77 palcev veliko pošast z ukrivljenim zaslonom, ki naj bi še dodatno razširil obzorja slehernemu gledalcu, saj naj bi posebna oblika vidno polje posameznika dvignila na višjo raven. Televizor, ki prikaže štirikrat več slikovnih pik, kot modeli s polno ločljivostjo 1080p, ima odlično in živo sliko. Za zdaj gre zgolj za koncept (beri: tiho vojno s Samsungom), zato cene in morebitnega datuma prihoda na trg še nimamo, niti ga ne vedo Korejci sami. Prikazovalnike 4K videa sicer še vedno tarejo težave s pomanjkanjem ustrezne vsebine, ki je praktično ni.

  Objavljeno: 8.9.2013 07:00več
 • 4K televizorji se cenijo

  Čeprav število različnih modelov televizorjev z ločljivostjo 4K še zelo majhno, so cene že začele padati. Sony in Samsung sta skoraj sočasno pocenila svoje izdelke, ki so povrh vsega na voljo le v nekaterih državah.

  Objavljeno: 28.8.2013 01:00več
 • Samsung kupuje Boxee

  Samsung je objavil novico, da prevzema malo družbo Boxee, eno izmed nekoč vodilnih na področju večpredstavnih predvajalnikov s temeljem na odprtokodnem projektu XBMC. Po nepotrjenih podatkih naj bi bil posel vreden 30 milijonov dolarjev, kar je razmeroma majhen vložek za korejskega velikana. Boxee, ki je v zadnjih dveh letih kar nekajkrat precej spremenil poslovno strategijo, je še pred kratkim iskal investitorje in celo možnost prodaje celotne družbe, kar se je zdaj zgodilo.

  Objavljeno: 4.7.2013 01:00več
 • 4K za “drobiž”

  Seiki je predstavil svoje videnje ultra visoke ločljivosti, ki je precej cenejše od tekmecev. Njihov televizor Seiki 4K SE50UY04, ki na ameriški trg prihaja do konca aprila, bo namreč stal “zgolj” poldrugega tisočaka dolarjev. Gre za petdeset palčni aparat z ločljivostjo 3840 × 2160, tremi HDMI vhodi ter z enoletno garancijo znotraj katere televizor zamenjajo brez kakršnihkoli vprašanj. Ker gre za neznano podjetje s tehnološko napredno, a poceni napravo, je korak logičen. Če se bo poteza z absurdno nizko ceno izplačala, bo Seiki poleti na trg poslal še 65 palcev veliko različico televizorja.

  Objavljeno: 18.4.2013 07:00več
 • Apple iTV in pripomočki

  Ena večjih ugank v zadnjih mesecih je vprašanje, ali in kdaj bo Apple predstavil svoj prvi televizor. Po tem, ko se je pred časom govorilo, da je prihod televizorja, ki mu za zdaj pravijo iTV, predstavljen na naslednje leto, mnogi poznavalci in analitiki zopet navajajo, da je izid zagotovo v letu 2013.

  Objavljeno: 8.4.2013 01:00več
 • Rumeni Sharp

  Trenutno je čarobna beseda med televizorji danes 3D, o tem ni dvoma. Vsi izdelovalci so že napovedali 3D modele, nekaterih jih celo že prodajajo, čeprav v Sloveniji bolj ali manj še ne. Pa vendar se nekateri trudijo tudi na drugih področjih.

  Objavljeno: 10.8.2010 09:58 | Kategorija: Izvidnicaveč