Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, LG, TV

Dresura televizorja

Med množico vmesnikov, ki jih dandanes najdemo na zadnji strani televizorjev, se pogosto znajde tudi servisni vhod za nadgradnjo programske opreme v najrazličnejših oblikah. LG uporablja vmsenik USB. Smo slišali prav? "Univerzalno" serijsko vodilo?

Med pohajkovanjem po spletnih prostranstvih in odločanjem za nakup novega televizorja smo naleteli na zanimivost: vhod USB lahko pri številnih modelih televizorjev korejskega proizvajalca naredimo res univerzalen. Napravo lahko prepričamo v prikazovanje slik in predvajanje glasbe ter videa s ključka USB, čeprav naj tega ne bi znala.

Ne bomo še lotili pisanja recepta. Začnimo raje z rahlo modificiranim vsem dobro znanim izrekom "ne počnite tega doma". Ne prevzemamo nikakršne odgovornosti za težave, ki bi jih lahko povzročili televizorju in ne odgovarjamo za nikakršne glavobole. Ni nam znano, ali lahko brkljanje po nastavitvah povzroči težave pri uveljavljanju garancije. Govorimo seveda o okvarah oz. nepravilnem delovanju, ki ga ne bi povzročili sami zaradi napake med izvajanjem opisanega posega. V primeru težav z uveljavljanjem jamstva sicer lahko postopek modifikacije ponovimo, le da izbire izključimo.

Kaj torej potrebujemo? Ključ USB, računalnik s povezavo do spleta in ustrezen televizor. Sami smo postopek opravili na modelu LG 32LH2000. Ostale podprte modele in tudi navodila v angleškem jeziku si lahko preberete na naslovu "lgusb.wikispaces.com/#usb", kjer se nahajajo tudi povezave do potrebnih datotek.

"Servisni vhod televizorja lahko postane še kako uporaben."

Uspeh potrdi pritisk na tipko menu. Opazite kaj novega?

Preden se sploh dobro lotimo "modifikacije", se prepričajmo, katero programsko opremo uporablja naš televizor. To storimo z izletom v "menu", "setup", "diagnostics". V primeru "softvare version" V.3.48 ali V.3.47 iz te moke žal ne bo kruha. Želimo si namreč V.3.15. Če sodite med srečneže, lahko naslednje štiri odstavke preskočite.

Če naš televizor vsebuje programsko opremo 3.24, 3.37, 3.40 ali 3.55, moramo prenesti datoteko V.3.15 s spletnega naslova "devil-strike.host22.com/LG_DTV_v3.15.zip", jo razširiti in shraniti na sveže formatiran kluč USB v mapo LG_DTV (velike tiskane črke!).

Ključek vstavimo v režo televizorja in na daljinskem upravljalniku pritisnemo tipko "menu". S smernimi tipkami se pomaknemo na izbiro "options", a je ne potrdimo, pač pa sedemkrat pritisnemo tipko FAV.

Odpre se okno, kjer s tipko "ok" potrdimo spremembo strojne kode. (Postopek odpiranje okna za nadgradnjo se lahko rahlo razlikuje glede na strojno kodo, ki je trenutno nameščena, a praviloma se je potrebno pomakniti nad izbiro "options" in pritiskati tipko "fav".)

Televizor si vzame nekaj časa in nato sporoči, da je seznam kanalov prazen in ponudi avtomatsko iskanje, saj z nadgradnjo izgubimo vse shranjene nastavitve. Omenimo še, da naj vam ne zastane srce, če zaslon po nadgradnji za nekaj sekund postane črn.

Shranjevanje kanalov je trenutno nesmiselno, zato izberemo "no".

Hkrati pritisnemo tipko "ok" na ohišju televizije in daljinskem upravljalniku ter ju držimo pritisnjeni, dokler se na zaslonu ne pojavi okvirček, ki zahteva geslo. Na daljinskem upravljalniku odtipkamo "0000". Pojavi se servisni izbirnik.

Ne šarite po servisnem izbirniku. Večina nastavitev je razumljivih le LG-jevim inženirjem. S smernimi tipkami izberemo "tool option 3", potrdimo s pritiskom tipke "ok" in nato s pomočjo smernih tipk spremenimo le vrednost vrstice "EMF (JPG, MP3)" na 1 in vrstico "DIVX" na HD. Sledi izhod iz menuja, kar storimo s pritiskom na tipko "return/exit".

Seveda si želimo, da televizor deluje z novo programsko opremo, zato izvlečemo ključek USB in s pomočjo osebnega računalnika nanj naložimo datoteko s programsko opremo V.3.55, ki jo povlečemo s strani "www.mediafire.com/?wo1tyyedgxn". Shranimo jo v mapo LG_DTV, iz katere prej izbrišemo starejšo strojno kodo.

Ključek znova vstavimo v televizor in ponovimo namestitev strojne kode. V menuju se torej pomaknemo na izbiro "options", a je ne izberemo, pač pa sedemkrat pritisnemo tipko "fav" na daljinskem upravljalniku. Potrdimo obnovitev kode s tipko "ok" in počakamo, da se postopek izvrši.

Preostane nam le še namestitev televizijskih programov. Ob pritisku tipke "menu" pa sta nam že na voljo dve novi izbiri, med katerima je tudi "USB". Naš poceni televizor LG je postal pravi multimedijski predvajalnik. Prikazovanje slik je gladko in kakovostno, glasbe verjetno ne bomo prav pogosto poslušali, a ob tekočem predvajanju množice različnih video zapisov, tudi visoke ločljivosti, z brezhibnimi podnapisi in možnostjo hitrega previjanja, nam je zaigralo srce.

Še en primer torej, kjer uporabnosti ne omejuje zmogljivost vgrajenih komponent, ampak sla po večjem dobičku. LG seveda ni edini, le postopki "hekanja" ne pricurljajo pogosto do običajnih uporabnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji