Teme - oblak

 • Googlova oblačna platforma pripravljena

  Spletni velikan Google že nekaj časa pripravlja lastno oblačno platformo, kjer bo ponujal virtualne računalnike oziroma strežnike, včeraj pa so na blogu objavili, da je platforma pripravljena za širšo uporabo. Google Computer Engine, kot se oblak imenuje, tekmuje neposredno z Amazonovim Web Services (predvsem EC2 in S3), velika igralca na tem področju sta tudi Rackspace in VMware, svoj oblak pa ponujajo tudi pri Microsoftu.

  Objavljeno: 3.12.2013 08:00več
 • Bodo diski romali na odpad?

  Ponudnikov različnih oblik shramb podatkov v oblaku je kot listja in trave, zato se novi trudijo iskati pristope, ki bi jih razlikovali od drugih. Pri Bitcasi so ubrali svež pristop, ki jim omogoča drugačno oglaševalsko retoriko, podprto s patentirano tehnologijo. To jim je konec leta 2011 prineslo zmago na enem od tekmovanj start-up podjetij v ZDA in s tem 8,5 milijona dolarjev zagonskega kapitala. Po več kot enoletnem preizkusnem obdobju so v začetku letošnjega leta storitev javno ponudili v ZDA, sredi poletja pa tudi v Evropi.

  Objavljeno: 27.8.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Microsoft izgubil bitko za ime SkyDrive

  Angleško sodišče je nedavno razsodilo v sporu med družbama Microsoft in British Sky Broadcasting Group (BSkyB) glede domnevne zlorabe zaščitenega imena Sky v primeru pomnilnika v oblaku Microsoft SkyDrive. Obvladalo je mnenje angleškega tožnika, Microsoft pa je že sporočil, da se na razsodbo ne bo pritožil, temveč bo storitev SkyDrive preimenoval v neko novo ime. Podrobnosti sodne poravnave, ki je sledila odločitvi sodišča niso razkrili.

  Objavljeno: 2.8.2013 01:00več
 • Pošta Slovenije in Hewlett-Packard podpisala pogodbo o sodelovanju

  Pošta Slovenije je danes na novinarski konferenci s podpisom pogodbe sklenila partnerstvo s podjetjem Hewlett-Packard na področju razvoja, prodaje in trženja informacijskih storitev. Med slednjimi naj bi prednjačile oblačne storitve, žal pa o podrobnostih še niso govorili.

  Objavljeno: 16.7.2013več
 • Vsakomur svoj oblaček

  Spletne shrambe podatkov nam že prav brezsramno ponujajo velikanske količine prostora. Kako naj se torej podjetje prebije med že uveljavljene? Tako, da spletnega prostora sploh ne ponuja; vse je na vaših diskih.

  Objavljeno: 28.5.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Oblačno kopiranje

  Oblačne shrambe so se v tehnološki srenji dobro ustalile. Nadomestile so potrebo po fizičnem prostoru za shranjevanje podatkov, ki jih imamo vedno ob sebi. Gneča na trgu je precejšnja. Ker nobeno spletno shranjevanje podatkov ni povsem zanesljivo, je dobro, da imamo vedno kak adut v rokavu. Je Copy dostojna rezerva glavnim igralcem s tega področja?

  Objavljeno: 28.5.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Optični bralnik Google Drive

  Google je predstavil novega odjemalca oblačne shrambe Google Drive za operacijski sistem Android. Sveža različica ima izboljšan in polepšan uporabniški vmesnik ter nekaj dobrodošlih zmožnosti. Med slednjimi najdemo programski optični bralnik. Z Add New / Scan izbrani dokument poslikamo, nakar ga naprava zajame, pretvori v PDF in pretoči v oblak. Zmožnost deluje presenetljivo dobro, saj pri delu uporablja podobna optimizacijska orodja kot namenske aplikacije s tržnice Play. Ob hitrem pregledu nove različice oblačne shrambe Drive velja omeniti še možnost prenosa dokumentov neposredno na napravo ter izboljšan predogled naloženih datotek.

  Objavljeno: 25.5.2013 06:00več
 • Shrani v Google Drive

  Googlov oblak Drive je bogatejši za priročno zmožnost shranjevanja. Gre za posebno kodo HTML, ki omogoča, da datoteko kjerkoli na spletu shranimo neposredno na oblačni disk Drive. Zmožnost pride prav predvsem, kadar ne uporabljamo svojega računalnika. Med prvimi, ki so novost s pridom vključili v ponudbo, je knjigarnar O’Reilly, ki omogoča neposredno oblačno shranjevanje kupljenih elektronskih knjig. Medtem ko se upravitelji spletišč s funkcionalnostjo še spoznavajo, si udobnost privoščimo z namestitvijo dodatka za brskalnik Chrome. Eden izmed boljših se imenuje Shrani v Google Drive.

  Objavljeno: 10.5.2013 07:00več
 • Mohoro, Microsoftov VDI v oblaku

  Microsoft kot kaže pripravlja novo storitev v okviru svojih občanih storitev Azure, ki bo omogočala gostovanje namizja Windows  v oblaku. Projekt Mohoro bo omogočal, da bodo uporabniki lahko poganjali namizje okolja Windows, ki bo gostovano v oblaku Azure, za dostop pa bo dovolj tanek odjemalec ali program za oddaljeni, tako imenovan terminalski dostop (RDP).

  Objavljeno: 3.5.2013 01:00več
 • BitTorrent namesto Dropboxa

  Razvijalci protokola BitTorrent vabijo k uporabi storitve Sync. Gre za domači oblak, ki na način Dropboxa služi sinhronizaciji med PCji. Uporaba je preprosta, enostavna in brezplačna. Ker nima posrednega strežnika nalik sorodnim oblačnim storitvam, je brez omejitev velikosti datotek. Prenosi so šifrirani, sinhronizirajo pa se tudi njihove pravice, tako na primer sinhroniziramo datoteke, ki so na drugih računalnikih na voljo samo za branje. BitTorrent Sync je sicer že nekaj časa v različici Alpha, a je bil sleherniku nedostopen. Po zelo dobrem sprejemu izbranih preizkuševalcev so ga razvijalci odprli, zato ga lahko poskusi vsakdo.

  Objavljeno: 25.4.2013 07:00več
ph