Teme - Bitcoin

 • Milijardna tožba zoper nesojenega izumitelja bitcoina

  Kontroverzni Avstralec Craig Wright se je po letu 2016, ko je neuspešno zatrjeval, da je prav on Satoshi Nakamoto, skrivnosti izumitelj bitcoina, ponovno znašel v središču pozornosti. To pot ga dediči še enega izmed pionirjev bitcoina, Dava Kleimana, tožijo za pet milijard dolarjev. Za toliko bitcoinov naj bi namreč Wright opetnajstil Kleimanove dediče.

  Objavljeno: 1.3.2018 05:00več
 • Venezuela izdala kriptovaluto petro

  Obubožana Venezuela je uresničila napovedi s konca minulega leta in izdala svojo kriptovaluto petro. Da bi se izvlekli iz primeža inflacije, ekonomske krize in gospodarskih sankcij pripravljajo petro z emisijo 100 milijonov enot, ki so po uradnem tečaju vredne šest milijard dolarjev. Ta teden je stekla predprodaja, ki pa so jo zaznamovale težave, nedorečenosti in improvizacija.

  Objavljeno: 22.2.2018 22:00več
 • Na Islandiji bo rudarjenje bitcoinov kmalu preseglo porabo elektrike vseh gospodinjstev

  V aktualni številki Monitorja smo ocenili, koliko energije porabi bitcoin in ugotovili, da gre približno za enak velikostni razred, kot znaša poraba Slovenije. Ta poraba energije je seveda razpršena po celem svetu, nesorazmerno velik del rudarjenja bitcoinov pa se zaradi poceni obnovljive električne energije izvaja na Islandiji.

  Objavljeno: 14.2.2018 05:00več
 • Ruski znanstveniki ujeti pri rudarjenju bitcoinov

  Znanstveniki v centru za jedrske poskuse na zahodu Rusije so na enem izmed najmočnejših superračunalnikov skrivoma rudarili bitcoine.

  Objavljeno: 9.2.2018 16:00več
 • Porazdeljenost bogastva v bitcoinih

  Kriptovaluta bitcoin je odebelila denarnico marsikaterega zemljana, a splošnemu prepričanju navkljub si nas večina lastnikov prelestnega digitalnega kovanca lasti le drobiž.

  Objavljeno: 7.2.2018 12:00več
 • Bitcoin še vedno navzdol

  Ameriški kongres bo razpravljal o nadzoru trgovanja s kriptovalutami.

  Objavljeno: 6.2.2018 07:00več
 • Samsung gre med kriptovalute

  Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki bodo svojo srečo iskala tudi s kriptovalutami. V zadnjem poslovnem poročilu je namreč Samsung sporočil, da bo začel proizvajati čipe, ki bodo namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specialne ASIC-e (application-specific integrated circuit) za rudarjenje kriptovalut že proizvajajo, kaj več pa niso želeli razkriti.

  Objavljeno: 2.2.2018 05:00več
 • Facebook je prepovedal oglaševanje bitcoina in drugih kriptovalut

  Facebook je prepovedal oglase za finančne produkte in storitve, ki so pogosto povezani z zavajajočimi ali goljufivimi promocijskimi praksami.

  Objavljeno: 1.2.2018 13:00več
 • NiceHash jutri začenja vračila ukradenih bitcoinov

  Jutri bomo videli, kako se bo slovenski NiceHash spopadel z vrnitvijo 4700 bitcoinov, ki so jim jih ukradli v začetku lanskega decembra. Tedaj so obljubili, da bodo konec januarja predstavili načrt, po katerem bodo vsem oškodovanim strankam vrnili vse bitcoine, kar je ob vdoru predstavljalo 56 milijonov evrov, danes pa okrog 39 milijonov evrov.

  Objavljeno: 1.2.2018 09:00več
 • Kodak se podaja v kriptosvet, delnico katapultiralo

  Da še vedno vlada kriptomrzlica, zaradi katere vsaka omemba kriptovalut povzroči nagel dvig vrednosti česarkoli, je danes dokazal Kodak. Vrednost njegovih delnic se je več kot podvojila, potem ko je podjetja napovedalo, da se bo resno podalo v kriptožetone in tehnologijo veriženja blokov (blockchain).

  Objavljeno: 10.1.2018 16:00več