Teme - Bitcoin

 • Slovenski strani NiceHash ukradli bitcoine v vrednosti 68 milijonov evrov

  Strežniki podjetja NiceHash, ki je ponujalo platformo in programsko opremo za rudarjenje kriptovalut, so bili po trditvah podjetja tarče napada, v katerem je po neuradnih podatkih izpuhtelo za več deset milijonov evrov bitcoinov. Po večurnem izpadu delovanja spletnih strani so predstavniki NiceHasha na družabnih omrežjih potrdili, da se je zgodil varnostni incident, v katerem so izgubili vsebino denarnice.

  Objavljeno: 7.12.2017več
 • Bližata se prelomnici za bitcoin

  Vrednost bitcoina še vedno dirja kvišku, zato so čedalje pogostejša vprašanja, kje je zgornja meja. Medtem pa se vsi oziramo proti 10. decembru in 18. decembru, ko se bo začelo trgovati tudi s terminskimi pogodbami za bitcoin. V nedeljo se bo začelo trgovati s terminskimi pogodbami na borzi CBOE v Chicagu, 18. decembra pa še na borzi CME. Ob tej najavi je cena bitcoina hitro zrasla. To je razumljivo, saj začetek trgovanja s terminskimi pogodbami na resnih borzah pomeni, da je bitcoin prepoznan kot zaresna dobrina. Toda to še zdaleč ne pomeni, da bo 11. in 19. decembra bitcoin zagotovo vreden več, kot je danes.

  Objavljeno: 6.12.2017 14:00več
 • Se splača rudariti kriptovalute iz Tesle?

  Bitcoinov velik problem ali pa prednost, odvisno od zornega kota, je velikanska poraba energije, ki je potrebna za njegovo delovanje.

  Objavljeno: 30.11.2017 05:00več
 • Vrednost bitcoina presegla 10.000 ameriških dolarjev

  Bitcoin, ključna in največja kriptovaluta, je presegel še eno »magično mejo«, vrednost 10.000 ameriških dolarjev. Vrednost se je v zadnjem dnevu (!) zvišala za kar 10% in trenutno nič ne kaže, da se bo skorajda eksponentna rast kaj kmalu upočasnila. (Mimogrede - koliko so že bančne obresti na vezane vloge?)

  Objavljeno: 29.11.2017 08:00več
 • Največja ruska banka pokupila vse grafične kartice

  Največja ruska banka Sberbank je pokupila vse grafične kartice na lokalnem trgu.

  Objavljeno: 13.11.2017 16:00več
 • IMF: Virtualne valute bodo morda zamenjale nacionalne valute

  Med tem, ko bančni sektor, pa tudi nekatere države s Kitajsko na čelu, vse bolj nasprotujejo Bitcoinu in drugim privatno zasnovanim virtualnim valutam, Mednarodni denarni sklad (IMF) opozarja, da utegnejo virtualne valute nekega dne postati bolj zaželene kot obstoječe nacionalne in mednarodne valute.

  Objavljeno: 13.10.2017 01:00več
 • Javne ponudbe kriptovalut v čedalje tršem primežu

  Kratek čas so bile javne ponudbe kriptovalut (ICO) kot alternativni vir financiranja mladih zagonskih podjetij (start-up) zelo priljubljene in praktično neregulirane, a se to obdobje divjega zahoda počasi končuje. V začetku meseca je Kitajska sporočila, da ne bo več dovolila ICO-jev, sedaj pa se prepovedi pridružuje tudi Južna Koreja. V ZDA medtem ICO ostajajo dovoljeni, a zanje veljajo enako stroga pravila kot za javne ponudbe delnic (IPO). Pri nas specialne zakonodaje (lex specialis), ki bi urejala to področje, za zdaj še ni, čeprav smo uspešne primere ICO-jev že imeli.

  Objavljeno: 30.9.2017 12:00več
 • Kitajska prepoved Bitcoina se uresničuje

  BTCC, ena največjih kitajskih tržnic za Bitcoin, bo konec septembra prenehala delovati. S tem se začenja uresničevati napoved kitajskih oblasti, da bodo prepovedale Bitcoin kot sredstvo za trgovanje in finančno poslovanje. Kitajska organizacija NIFA (National Internet Finance Association), ki je pod okriljem centralne Ljudske Banke Kitajske, je namreč podala mnenje, da trgovanja z Bitconiom nima zakonske podlage za delovanje na Kitajskem. Hkrati so opozorili, da se kriptovalute na čelu z Bitcoinom pospešeno uporabljajo za nezakonito zbiranje sredstev in pranje denarja.

  Objavljeno: 16.9.2017več
 • Bitcoin je za bankirje prevara

  Če je bilo doslej še nekoliko nejasno, kar si misli bančni sektor o Bitcoinu, je po izjavi direktorja največje ameriške banke, JP Morgan Chase, stališče bankirjev povsem nedvoumno: Bitcoin je finančna prevara.

  Objavljeno: 14.9.2017 01:00več
 • So identificirali Satoshija Nakamota?

  Odkar obstaja bitcoin si belimo glavo z vprašanjem, kdo neki se skriva iz psevdonimom Satoshi Nakamoto, ki ga je izumil in ki ima po trenutnih vrednotenjih pod palcem za več kot štiri milijarde evrov bitcoinov. Javno so mediji doslej izpostavili tri kandidate za njegovega izumitelja, a se je vsakokrat izkazalo, da gre za raco. Toda ameriška NSA naj bi vedela, kdo je Satoshi Nakamoto.

  Objavljeno: 30.8.2017 05:00več
ph