Teme - Bitcoin

 • Javne ponudbe kriptovalut v čedalje tršem primežu

  Kratek čas so bile javne ponudbe kriptovalut (ICO) kot alternativni vir financiranja mladih zagonskih podjetij (start-up) zelo priljubljene in praktično neregulirane, a se to obdobje divjega zahoda počasi končuje. V začetku meseca je Kitajska sporočila, da ne bo več dovolila ICO-jev, sedaj pa se prepovedi pridružuje tudi Južna Koreja. V ZDA medtem ICO ostajajo dovoljeni, a zanje veljajo enako stroga pravila kot za javne ponudbe delnic (IPO). Pri nas specialne zakonodaje (lex specialis), ki bi urejala to področje, za zdaj še ni, čeprav smo uspešne primere ICO-jev že imeli.

  Objavljeno: 30.9.2017 12:00več
 • Kitajska prepoved Bitcoina se uresničuje

  BTCC, ena največjih kitajskih tržnic za Bitcoin, bo konec septembra prenehala delovati. S tem se začenja uresničevati napoved kitajskih oblasti, da bodo prepovedale Bitcoin kot sredstvo za trgovanje in finančno poslovanje. Kitajska organizacija NIFA (National Internet Finance Association), ki je pod okriljem centralne Ljudske Banke Kitajske, je namreč podala mnenje, da trgovanja z Bitconiom nima zakonske podlage za delovanje na Kitajskem. Hkrati so opozorili, da se kriptovalute na čelu z Bitcoinom pospešeno uporabljajo za nezakonito zbiranje sredstev in pranje denarja.

  Objavljeno: 16.9.2017več
 • Bitcoin je za bankirje prevara

  Če je bilo doslej še nekoliko nejasno, kar si misli bančni sektor o Bitcoinu, je po izjavi direktorja največje ameriške banke, JP Morgan Chase, stališče bankirjev povsem nedvoumno: Bitcoin je finančna prevara.

  Objavljeno: 14.9.2017 01:00več
 • So identificirali Satoshija Nakamota?

  Odkar obstaja bitcoin si belimo glavo z vprašanjem, kdo neki se skriva iz psevdonimom Satoshi Nakamoto, ki ga je izumil in ki ima po trenutnih vrednotenjih pod palcem za več kot štiri milijarde evrov bitcoinov. Javno so mediji doslej izpostavili tri kandidate za njegovega izumitelja, a se je vsakokrat izkazalo, da gre za raco. Toda ameriška NSA naj bi vedela, kdo je Satoshi Nakamoto.

  Objavljeno: 30.8.2017 05:00več
 • Bitcoin vendarle ni tako anonimen

  Skupina raziskovalcev s Princetona je pokazala, da bitcoin ni tako zelo anonimen, kot bi si mislili. S tem ko čedalje več spletnih in drugih trgovin sprejema transakcije v bitcoinih, postaja kriptovaluta čedalje manj anonimna.

  Objavljeno: 23.8.2017 05:00več
 • Bitcoin dosega neslutene višave

  Bitcoin nadaljuje strmo rast in je presegel vrednost štiri tisoč dolarjev. V letu dni se je njegova vrednost povečala za sedemkrat, samo v zadnjem mesecu pa se je podvojila. Strahovi, kaj bo prinesla razdelitev valute, ki so minuli mesec kratili spanec investitorjem, so se izkazali za neupravičene.

  Objavljeno: 14.8.2017 21:00več
 • Bitcoin ni eden, bitcoina sta dva

  Približno tako se je pred poldrugim desetletjem glasil slogan našega največjega ponudnika dostopa do interneta, podobno pa velja tudi za bitcoin. Ta se je v začetku tedna razcepil, čemur je sledilo turbulentno dogajanje na trgih. Sedaj se je situacija toliko normalizirala, da lahko ocenimo prve vplive. Na kratko: večina je postala 20 odstotkov bogatejša.

  Objavljeno: 4.8.2017 05:00več
 • Opral za več kot štiri milijarde dolarjev bitcoinov

  V Grčiji so ta teden aretirali 38-letnega ruskega državljana Alexandra Vinnika, ki so ga obtožili pranja denarja skori rusko borzo bitcoinov BTC-e. To samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil Vinnik domnevno opral štiri milijarde dolarjev. Hkrati se pojavljajo prepričljivi indici, da je odigral ključno vlogo pri propadu japonske borze Mt.Gox.

  Objavljeno: 28.7.2017 06:00več
 • Kriptovalute na udaru

  Zadnji mesec ni prav dober za imetnike kriptovalut, saj vse po vrsti izgubljajo. Ether, ki ga uporablja projekt Ethereum, je izgubil kar polovico svoje vrednosti, bitcoin pa je dobrih dvajset odstotkov cenejši. Toda kdor je kupoval ali rudaril lani ali v začetku leta, ima še vedno lep dobiček.

  Objavljeno: 12.7.2017 05:00več
 • Rekordna vrednost bitcoina

  Najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu, ki jo redno uporabljajo tudi spletni kriminalci, je prvič v zgodovini presegla vrednost dveh tisočakov ameriških dolarjev in trenutno kotira na višini 1940 evrov.

  Objavljeno: 22.5.2017 09:00več
ph