Oglasno sporočilo
Objavljeno: 11.5.2022 09:00

Zmogljivosti ni nikoli preveč

V računalništvu že desetletja velja rek, da delovnega pomnilnika ni nikoli preveč. No, v zadnjih letih bi lahko v to kategorijo uvrstili tudi pasovno širino povezav, sploh v luči dejstva, da se nenehno internetno povezujemo, nekaj prenašamo ali pošiljamo … Torej še kako potrebujemo zanesljivo in zmogljivo povezavo s svetom.

In to ne samo žične povezave, na katero smo prisegali v preteklosti. Danes je pravi znak posameznikove podatkovne svobode zmogljiva mobilna povezava. Verjeli ali ne, tudi ta se že meri v gigabitih na sekundo, če le imate pravega ponudnika in mobilno napravo. Te ni težko najti, saj praktično vsi proizvajalci mobilnih telefonov v premijskem razredu ponujajo t. i. 5G-modele, vedno večja ponudba pa je tudi v srednjem razredu naprav, torej so 5G-mobilniki vsekakor iz dneva v dan dostopnejši.

Kako jih izkoristiti za delo ali zabavo? Z ustrezno 5G-povezavo. Medtem ko že vsi domači operaterji ponujajo storitve v omrežju 5G, so med njimi v praksi velike razlike pri pokritosti in dejanskih hitrostih. Teorija je eno, praksa pa drugo. In kdo je najhitrejši v Sloveniji? Februarja letos je Telemach dobil nagrado Ookla Speedtest® za najhitrejše 5G-omrežje v Sloveniji, a to še ni vse. Nekaj časa je bil celo med najhitrejšimi ponudniki v Evropi, kar je izjemen dosežek. Kako je to mogoče? Z veliko vlaganja, saj Telemach v sklopu svoje večmilijonske investicije stalno nadgrajuje in posodablja omrežje. Podjetje pospešeno gradi bazne postaje (teh ima v Sloveniji že več kot tisoč, samo letos se jim bo pridružilo vsaj sto novih) in drugo omrežno infrastrukturo ter s tem veča omrežno mobilno pokritost. Tudi ta je, vsaj z vidika praktične rabe 5G, odlična, saj je Telemachovo 5G-omrežje na voljo že v 50 večjih krajih po Sloveniji. Telemachova zavezanost odličnosti bo pozitivno vplivala tudi na uporabnike, ki živijo na robnih območjih, saj jim bo operater z lastnimi baznimi postajami zagotavljal zanesljivo omrežno pokrivanje in tako nemoteno uporabo sodobnih mobilnih naprav.

Gigabiti po zraku

Dodaten zagon povezavam 5G pa bo vsekakor dala odločitev Telemacha, da 5G-povezljivost vključi v vse svoje mobilne pakete, torej si jo bo lahko privoščil sleherni uporabnik. In šlo bo zelo hitro, saj je podjetje nedavno nadgradilo vse mobilne pakete VEČ, ki nudijo 5G-izkušnjo s hitrostmi do 1 Gbps. In to se pozna tudi v praksi, saj je Telemach v zadnjih letih brez dvoma najhitreje rastoči operater mobilne telefonije z več kot 24-odstotnim tržnim deležem.

Vir slike: FreePik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji