Objavljeno: 4.4.2016 01:00

Wi-Fi z natančnim določanjem lokacije

Nova tehnologija z imenom Chronos, ki so jo razvili znanstveniki univerze MIT, obljublja možnost natančnega lociranja odjemalcev Wi-Fi, s čimer bi lahko odpravili potrebo po uporabi gesla za omejitev dostopa na posamezni točki, denimo znotraj lokala ali konferenčne sobe.

Avtorji trdijo, da lahko s sistemom Chronos določijo lokacijo z natančnostjo okoli decimeter, kar je povsem dovolj za natančno omejevanje prijavnih pravic. Inovacija je predvsem v povsem novem algoritmu, ki zna meriti »čas letenja« signala s povprečno napako le okoli 0,47 nanosekunde, kar je 20-krat bolje kot pri dosedanjih sistemih. Z meritvami lahko določijo tako čas signala, kot tudi njegov kot sprejema, s tem pa natančno pozicijo naprave priključene na dostopno točko Wi-Fi.

Zaradi omejene prepustnosti dostopnih postaj, predvsem pa skromnejših algoritmov, sp za dosego podobnih ciljev danes ponudniki potrebovali namestitev štirih ali petih baznih postaj, lokacijo naprave Wi-Fi pa so nato določili s triangulacijo signalov sprejemnika na posamezni točki. Sistem Chronos to počne zgolj z eno bazno postajo.

Za potrditev rezultatov so avtorji Chronos namestili v tipičnih okoljih. V internetni kavarni so dosegli 97% zanesljivost, v dvosobnem stanovanju pa 94-procetno. Nakazali so tudi nekaj drugih zanimivih primerov rabe, na primer kot sredstvo, s katerim lahko zagotovimo, da je helikopterček (drone) vselej oddaljen na varni razdalji od uporabnika, ki ima Wi-Fi krmilnik pri sebi.

cJx7ewEyuzo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji