Objavljeno: 13.4.2000

Velike spremembe pri družbi 3Com

V računalništvu se razmere nenehno spreminjajo in tudi največji ponudniki morajo slediti koraku s časom. To velja tudi za take pionirje, kot je 3Com, ki je med drugim izumitelj arhitekture ethernet in tradicionalno eden največjih ponudnikov omrežne opreme na svetu. Toda konec marca so se pri 3Comu odločili radikalno spremeniti strategijo in podjetje usmeriti na nova področja.

3Com bo tako nehal nastopati kot ponudnik največjih omrežnih sistemov, kot so stikala CoreBuilder in izdelki za omrežja WAN, kamor sodita družini PathBuilder in NetBuilder. Po sedanjih načrtih naj bi 3Com nehal prodajati izdelke 30. junija, kupcem pa bodo ponudili podporo pri prehodu na izdelke partnerja Extreme Networks (stikala Summit in BlackDiamond). Izdelke PathBuilder in NetBuilder pa naj bi prevzela Motorola, vključno z manjšim delom zaposlenih. Kljub tej odločitvi 3Com jamči, da bodo kupci deležni podpore in vzdrževanja za izdelke še naslednjih pet let.

Poleg tega bo 3Com tudi nehal izdelovati in prodajati analogne modeme, ki so jih pridobili leta 1997 z nakupom družbe US Robotics. To dejavnost bodo prenesli na novo podjetje, ki ga bodo ustanovili skupaj z družbama Accton in NatSteel Electronics. Podjetje bo še naprej razvijalo izdelke za dostop do interneta po analognih povezavah, tako v namiznih kakor prenosnih računalnikih.

Sam 3Com se bo nato posvetil tržiščem majhnih in srednje velikih podjetij ter kupcem domačih izdelkov, osredotočiti pa se nameravajo na izdelke, kot so brezžični vmesniki, internetna telefonija in izdelki za kabelska omrežja. Predvsem pa nameravajo močno izboljšati družino srednje zmogljivih stikal, kamor bodo vključili tehnologije družb Inktomi in SonicWall, s čimer naj bi zagotovili večjo prepustnost zlasti pri spletni rabi, obenem pa tudi večjo varnost.

Pomembno področje, ki ga bo ohranil 3Com, je tudi tržišče izdelkov za ponudnike omrežnih, zlasti internetnih storitev in operaterje telefonije, v ta namen pa nameravajo ponudbo dopolniti tudi z nakupi drugih podjetij. Napovedali so nakup družbe Call Technologies, od katere bodo prevzeli tehnologijo CommWorks, namenjeno ponudnikom storitev. 3Com bo tudi poglobil sodelovanje z družbo Copper Mountain, da bodo tehnologijo DSL hitreje prenesli na vrsto izdelkov.

Tovrstna taktična odločitev za podjetje 3Com ni nič novega, saj je v preteklosti že večkrat naredilo nekaj podobnih korakov. Lani so iz družbe izločili nekdanjo podružnico za žepne računalnike Palm, v kateri so zadržali večinski delež.

http://www.3com.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji