Objavljeno: 14.10.2019 12:00 | Teme: varnost, mobitel, avtomobil

V Zagrebu semafor za pešce in kolesarje, ki buljijo v mobilne telefone

V Zagrebu so minuli teden postavili prvi semafor, namenjen pešcem in kolesarjem, ki so pred prečkanjem ceste zatopljeni v svoje mobilne telefone. Semafor sveti na pločnik tik pred prehodom za pešce. Postavili so ga v okviru kampanje Dan brez mobilnih telefonov v prometu, ki je namenjena izboljšanju prometne varnosti.

Novi semafor, ki so ga postavili na enem od križišč v središču Zagreba, ima predvsem opozorilni namen. Rdeča luč na semaforju se projicira na pločnik pred prehodom za pešce in odseva tudi na zaslonih mobilnikov, v katere buljijo pešci in kolesarji, namesto da bi spremljali razmere na cesti.

Zaradi rdeče luči s semaforja postanejo rdeči tudi zasloni na mobilnih telefonih, kar naj bi pešce prisililo, da umaknejo pogled z zaslona, se ustavijo in počakajo na zeleno luč. Zaradi horizontalne signalizacije pa lahko rdečo luč opazijo tudi s perifernim vidom na pločniku, so pojasnili.

Postavitev semaforja je del projekta zagrebške fakultete za promet, ki raziskuje obnašanje pešcev, ki uporabljajo mobilne telefone na prehodih za pešce. Projekt poteka v okviru dneva brez mobilnih telefonov v prometu, ki bo na Hrvaškem 21. oktobra.

Dosedanje raziskave so pokazale, da na Hrvaškem 50 odstotkov pešcev in 33 odstotkov kolesarjev uporablja mobilne telefone, medtem ko prečkajo cesto. Približno petina pešcev in kolesarjev niti ne opazi, da je bila na semaforju rdeča luč, ker so zatopljeni v mobilnike.

STA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 14.10.2019 | 16:00

Nekaj podobnega imamo že dlje časa tudi pri nas, v Kranju. Tam so na pločnik napeljali trak LED, ki sveti z enako barvo, kot trenutno prižgana luč na semaforju. Namen tu je, da če gledaš v telefon, zreš dol in ti tisti trak naravno pade v zorni kot. https://www.kranj.si/KRANJ_SI,,kranj_moje_mesto,aktualno,novice.htm&showNews=NEWSMBKPFP1122016151814

Matjaž Klančar | 14.10.2019 | 18:02

U, zanimivo, hvala!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

JXGuB2E3qYI

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji