Objavljeno: 23.7.2018 11:00

V Veliki Britaniji predlagajo optiko v vsak dom

V novi britanski nacionalni telekomunikacijski strategiji so zapisali strateški cilj, da naj bi do leta 2033 vsa gospodinjstva imela dostop do optičnega komunikacijskega omrežja.

Do takrat naj bi v celoti nadomestili sedanje omrežje iz bakrenih paric, ki izhajajo še iz časov analogne telefonije. Predlagatelji se zavedajo, da cilja ne bo mogoče doseči le z zasebnimi vložki, še posebej v bolj odročnih delih Velike Britanije, zato bo tam ustrezna sredstva zagotovila država.

Predlagatelji se zavedajo, da bo tako optično povezana Velika Britanija tudi veliko bolj lažje povezljiva z brezžičnimi komunikacijami prihodnosti – 5G.

Po zadnji raziskavi širokopasovnih hitrosti, ki jo je izvedlo podjetje M-Lab, v sodelovanju z Google Open Source Research in univerzo Princeton, je sicer Velika Britanija z 18,5 Mb/s v spodnji tretjini hitrosti, ki jih dosegajo članice Evropske skupnosti. Slovenija po tej raziskavi dosega povprečno hitrost 21,41 Mb/s.

Mimogrede - strateški cilj Slovenije je, da bi do leta 2020 (čez dve leti!) vsi prebivalci imeli dostop do interneta s hitrostjo vsaj 30 Mb/s. Bomo videli…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji